Gıda israfı nedir, nasıl önlenir? 5 adımda gıda israfı önleme!

Gıda israfı nasıl önlenir sorusu internette araştırılıyor. Gıda israfı, günümüzde tüm dünyada yaşanmaktadır. Gıda israfı eğer önlenmezse gelecekte önemli sıkıntılara sebep olabilir. İnsanlığın geleceği için yiyecek israfı önlenmelidir. Bu sorunla başa çıkmak için çeşitli yollar bulunmaktadır. Peki gıda israfı nedir, nasıl önlenir? 5 adımda gıda israfı önleme!

Gıda israfı nedir, nasıl önlenir? 5 adımda gıda israfı önleme!
Gıda israfı nedir, nasıl önlenir? 5 adımda gıda israfı önleme!
GİRİŞ 08.04.2023 20:33 GÜNCELLEME 08.04.2023 20:34
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Gıda israfı, tüm dünyada yapılan ve ilerleyen süreçlerde kontrol altına alınmazsa çok büyük problemlere hatta kıtlıklara yol açabilecek bir durumdur. Doğal kaynakların ve suyun israf edilmesi, gıda fiyatlarının da ilerleyen süreçlerde artmasına sebep olmaktadır. Peki gıda israfı nedir, nasıl önlenir? 5 adımda gıda israfı önleme!

GIDA İSRAFI NEDİR?

Gıda israfı, üretilen gıdaların bilinçsizce kullanılması ve tüketilmeden çöpe atılması olarak tanımlanabilir. Üretimin en başı olan tarlalardan tedarik zincirlerine, marketlerden evlere kadar üretilen gıdanın boşa gitmesi, yok olması veya tüketilmeyecek duruma gelmesiyle meydana gelir. Aynı zamanda gıda israfı, doğal kaynakların boşa harcanmasına sebep olan önemli bir sorundur. Gıda israfının önüne 5 adımda geçilebilir. Bu adımlar şöyle:

TEKRAR ISITIN

  • Daha önce hazırlanan yiyecekleri ısıtıp tekrar tüketmek, israfın önlenmesi için önemli bir adımdır. Isıtma işlemini sağlığınıza zarar vermeyecek şekilde uygulamanız için yapılması gereken adımlar bulunuyor. Bu adımlar şöyle:

  • Pişirdiğiniz yemeği vakit kaybetmeden soğutun.

  • Bozulmasını önleyecek bir kaba koyun.

  • Doğru bir şekilde dondurun.

  • Isıtma işlemini kısa tutmayın.

YİYECEKLER NASIL ISITILMALI?

Dondurucudan çıkartılan gıdalar buzdolabında çözdürülebilir. 2,5 kilogram veya daha az yiyecekler bu yöntemle 24 saat içinde çözdürülmektedir. Yemeğin türüne göre ısıtılacak kaplar ve ısıtma araçları tercih edilmelidir.

Kalp dostu olması ve damarları temizlemesiyle gündeme geldi! Her gün bir avuç kaju yemenin 9 faydasıKalp dostu olması ve damarları temizlemesiyle gündeme geldi! Her gün bir avuç kaju yemenin 9 faydası

YEMEĞİNİZİ PİŞİRDİKTEN SONRA SOĞUTMA İŞLEMİNE GEÇİN

Pişirdiğiniz yemeği soğutmak için küçük ve derin olmayan bir kap kullanın. Sulu yemekleri kısa sürede soğutmak için buz ekleyebilir ve ısıyı ileten metal kaplar tercih edebilirsiniz.

Soğuyan yemeğinizi buzdolabına koyabilirsiniz.

GIDALAR BUZDOLABINDA NASIL SAKLANMALI?

  • Yiyeceklerin buzdolabında korunması için 5 derecenin altında olması gerekmektedir. Bu sayede bakterin oluşması sınırlandırılıyor.

  • Gıdaların hava ile temas etmesini engelleyen bir kaba konması yemeklerinizin sağlıklı olarak saklanmasını sağlayacaktır.

  • Kalan yemekler buzdolabında en çok 2 gün kalmalıdır. 

  • Buzdolabınızın doğru çalışmasını sağlamak için çok fazla doldurmamaya özen gösterin.

YİYECEKLERİ DONDURUCUDA SAKLAMA YÖNTEMLERİ

Gıdaların dondurucuda saklanması mümkündür. Bunun için gıdaları dondurmadan önce kapalı kaplara alın. Donan ürünlerin hangisi olduğunu hatırlamak için küçük etiketlere "pişmiş" , "pişmemiş" gibi notlar alabilirsiniz.

Uzmanlar tarafından etlerin 2-3 ay, tavukların 4 ay, sulu yemek ve çorbaların 2-3 ay, ekmek ve kek gibi besinlerin de 3 aya kadar saklanması tavsiye ediliyor.

Salata tarifleri: Kaşık salata nasıl yapılır, malzemeleri neler? Lokanta usulü, sağlıklı, lezzetli salata tarifleriSalata tarifleri: Kaşık salata nasıl yapılır, malzemeleri neler? Lokanta usulü, sağlıklı, lezzetli salata tarifleri

Nur Saydan Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Nur Saydan
YORUMLAR 2
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Pahalı olursa gıdalar israfın önüne geçilir başka türlü mümkün değil misal ucuz olan bir gıda ekmek , ekmek ucuz olduğu için çok israf ediliyo pahalı olsa kimse israf etmez ?
    Cevapla
  • Israf etme 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok katılıyorum ekmek 20 tl olsun bakalım bir tane çöpe ekmek atarmı millet .gıda fiyatları çok daha pahalı olcak ki kiymetini bilip çöpe atmayacak herkes tabağını sıyircak yoksa maalesef bilinç yok bizim milletimizden
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan önemli açıklamalar
Saldırıdan sonra Putin'den savaş açıklaması: Meşru hedef sayacağız!