Umreye gitmek artık çok kolay: Kapıda vize uygulaması nedir?

İslam dininde çok önemli bir yeri olan “umre” her Müslümanın ömründe bir kere de olsa yerine getirmek istediği bir ibadettir. Umre ibadeti, Kâbe’yi tavaf etmek ve Safâ ile Merve arasında sa’y yapmak gibi bir takım ibadetleri içinde barındırır. Hac ibadetinden farklı olarak isteğe bağlı ve yılın neredeyse her döneminde yapılabilir.

Umre yapmanın bazı şartları vardır. Bunlar, Müslüman olmak, bulûğ çağına erişmiş olmak, maddi yönden yeterli olmak şeklinde sıralanabilir. Umre, genel anlamda ihrama girmek, tavaf, sa’y yapmak ve tıraş olmak gibi aşamalardan oluşur.

Umre hükümleri mezheplere göre farklılık gösterebilir. Hanefi ve Maliki mezheplerine göre umre müekked sünnet sayılırken, Şafi ve Hanbeli mezheplerine göre umre yapmak farzdır.

Mekke ve Medine’de umre fırsatlarını HalalBooking ayrıcalıklarıyla inceleyebilirsiniz.

Kısaca Umre nasıl yapılır

1-  Mikât sınırında ihrama girilir ve umre için niyet edilir.

2-  Harem-i şerife, Telbiye, tekbir, tehlil salevat-ı şerife okunarak girilir. Niyet edildikten sonra umre tavafı yapılır. Tavaf ederken iztibâ ve ilk üç şavtta remel de yapılır.

3-  Tavaf namazı kılındıktan sonra umrenin sa’yi yapılır.

4-  Tıraş olduktan sonra ihramdan çıkılır ve umre tamamlanmış olur.

Umre, genel anlamda Müslümanların Kâbe’yi hac mevsimi dışında ziyaret etmelerine denir. Fıkhî anlamda ise, hac gibi bir zamana bağlı olmadan ihrama girerek Kâbe’yi tavaf, sa’y etmek, tıraş olmaktır.

Hayatın herhangi bir döneminde umre yapılabilir. Hac ve umreyi peş peşe yapmak da Müslümanlara tavsiye edilmiştir.

Umreye gideceklerin bilmeleri gereken kavramlar

Cinayet: Hac veya umrede ibadetin terk edilmesi, zamanının geçmesi, ihram yasaklarına uyulmaması.

Halk: İhramdan çıkarken saçların dipten kesilmesi.

Harem: Mekke ve çevresindeki avlanma yasağı olan bölgedir ve en yakın sınır Tenim’dir.

Hıll: Harem ile mikat arasına denir.

İhram: Hac ve umre dışında helal olan davranışları terk etmek. Hac, umre amacıyla giyilen iki parçadan oluşan kıyafet.

İstilam: Her şavtta Haceri Esved’i selamlamak.

İzar ve ridâ: İhramın alt parçasına izar, üst parçasına rida denir ve rengi beyazdır.

Mîkāt: İhramsız geçilemeyecek olan sınırdır. Zülhuleyfe, Cuhfe, Zatı Irk, Karn ve Yelemlem olarak beş noktadan oluşur.

Mutemir: Umreci

Taksîr: İhramdan çıkarken saçı kesmek.

Tavâf: Kâbe etrafında yedi defa dönmek.

Say: Mescid-i Haram’ın doğusundaki Safa ile Merve tepeleri arasında dört gidiş üç gelişle yapılan şavt.

Şavt: Tavaf yaparken her bir dönüş.

Umre yasakları nelerdir?

Umre esnasında yapılması yasak işleri yapmaya cinayet denir. Her yasağın ayrı bir cezası vardır.

Umreyi bozup kaza ve kurban gerektiren yasaklar: Cinsel ilişkiye girmek, cünüp olarak tavaf yapmak, ihramsız olarak mikat mahalini geçmek, say’i yapmamak.

Sadaka gerektiren haller: İhramlıyken koku kullanmak, tıraş olmak, erkeklerde başı örtmek, abdestsiz olmak, şavtları eksik yapmak, haşere öldürmek, tırnak kesmek, kıl koparmak.

Bedel gerektiren haller: İhramlı İken avlanmak ve yasak hayvanları yaralamak, hayvanların yumurtasını almak, harem bölgesinde bitkileri koparmak veya kesmek.

Suudi Arabistan’ın kapıda vize uygulamasıyla umrenizi planlayın

Türkiye ile Suudi Arabistan gelişen ekonomileri ve dini bağlarından dolayı yakın ilişkiler içinde. Bu kapsamda iki ülke arasında ABD, İngiltere ve Schengen vizesi veya oturumu sahibi vatandaşlar için geçerli kapıda vize uygulaması hayata geçirildi.

Kapıda vize nedir?

Yabancı bir ülkeye seyahat eden vatandaşların ülke sınırında veya havalimanında vize almalarını sağlayan bir uygulamadır.

Kapıda vize uygulamasından yararlanabilmek için öncelikle ülkeden ülkeye değişiklik gösteren vize ücretini ödemiş olmalısınız. Ayrıca, geçerli bir ABD, İngiltere ve Schengen vizesi veya oturumu sahibi olmanız gerekiyor.

Kapıda vize almak için bazı belgelerin yanınızda bulunması gerekiyor. Bu belgeler şu şekilde sıralanıyor.

En az 1 senelik pasaport, Pasaport fotokopisi, Vize başvuru formu, Vize ücreti, Kapıda vize talep eden ziyaretçilerin otel rezervasyonu, Gidiş ve dönüş olmak üzere iki yönlü uçak bileti, 3 adet biyometrik fotoğraf, Seyahat sağlık sigortası, Minimum 3 aylık banka hesap dökümü.

Kapıda vize uygulamasının diğer şartları

·         Uygulamadan faydalanmak için en az 6 ay geçerliliği olan bir pasaporta ihtiyacınız var.

·         Kapıda vize uygulamasıyla ülkeye giriş yapmak isteyen 18 yaşından küçük kişiler için yetişkin bir refakatçi gerekiyor.

·         Sağlık sigortası satın almanız gerekiyor.

·         Uygulamadan yararlanacak olan yolcuların gidiş dönüş uçak bileti almaları gerekiyor.

·         Kalacağınız ülkedeki bir otele ait rezervasyon bilgilerinizi başvuru esnasında sunmanız gerekiyor.

·         Başvuru yapan yolcuların pasaportlarında geçerli vizelerin daha önceden en az bir defa kullanılmış olması gerekiyor.

·         Suudi Arabistan Hükümeti tarafından verilen turistik vize 1 yıllıktır ve maksimum kalış süresi tek seferde 90 gündür.

·         Vize ücreti ise sağlık sigortası ile birlikte 128 dolardır. 

Umre yaparken daha çok şehir gezebilirsiniz (Umre plus nedir?)

Suudi Arabistan, tarihi ve kültürel özellikleri ile de oldukça zengin bir ülkedir. Ülke, zenginlikleri keşfetmek isteyen ziyaretçilerine birçok seçenek sunar. İnancınız gereği ibadet etmek için Suudi Arabistan’a gittiğinizde Tebük, Cizan ve Cidde şehirlerini de gezebilir, buradaki otellerde konaklayabilirsiniz.

İşte Suudi Arabistan’ın güneybatısındaki Tebük, Cizan ve Cidde şehirlerinde gezilebilecek yerler;

Tebük

Tebük, tarih boyunca önemli bir yer olarak ön plana çıkmıştır. Şehir, ziyaretçilere tarihi eserler ve görülmeye değer yerler sunar. Tebük Kalesi, şehir merkezinde yükselen etkileyici bir yapıdır ve ziyaretçileri geçmişte yolculuğa çıkarır. Ayrıca, Tebük Müzesi, bölgenin zengin tarihini sergileyen harika bir koleksiyonu görme imkanı sağlar.

Tebük, doğal güzelliklerle de ünlü bir şehirdir. Şehir, çevresindeki dağlarda ve vadilerde yürüyüş yapabilir, dağ bisikletiyle doğayı keşfe çıkabilirsiniz. . Özellikle, Wadi Tayyib Al Ism Parkı, doğa severler için ideal bir yerdir.

Cizan

Cizan, muhteşem sahil şeridiyle ünlüdür. Altın kumlu plajları ve berrak sularıyla ziyaretçilerini cezbetmektedir. Bu harika plajda güneşlenip dinlenebilir veya su altı dalışı yapabilirsiniz.

Cizan, deniz ürünleriyle de ünlüdür. Şehirdeki restoranlarda deniz mahsullerinin tadını çıkarabilirsiniz. Özellikle “Samboosa” ve “Mutabbaq” gibi Suudi mutfağının lezzetlerini deneyebilirsiniz.

Cidde

Cidde, Suudi Arabistan’ın en büyük ikinci şehri ve önemli bir liman şehridir. Deniz kıyısında yer alan şehir, alışveriş merkezleri, restoranlar ve tarihi bölgeleri keşfetmek için şahane fırsatlar sunar. Umre seyahatinizi yaparken Cidde’ye gittiğinizde, Eski Şehiri, Kral Fahd Fıskiyesini, Ulusal Ticaret Bankasını ve Mekke Kapısını ziyaret edebilirsiniz.

Suudi Arabistan’ın güneybatısındaki Tebük, Cizan ve Cidde umre seyahatinizin arasında unutulmaz bir seyahat deneyimi yaşama fırsatı sunuyor. Şehirlerdeki güzellikleri keşfederek umre seyahatinizi daha zengin bir hale getirebilirsiniz.  

Umre için Suudi Arabistan’a gittiğinizde Mekke, Medine, Tebük, Cizan ve Cidde şehirlerinde konaklayabileceğiniz en iyi oteller:

Mekke

Mekke’de konaklayabileceğiniz en iyi oteller:

Fairmont Makkah Clock Royal Tower

Swissôtel Makkah

Millennium Makkah Al Naseem

M Hotel Makkah by Millennium

Medine

Medine’de konaklayabileceğiniz en iyi oteller:

Anwar Al Madinah Mövenpick Hotel

Pullman Zamzam Madina

Dar Al Taqwa Hotel Madinah

Shahd Al Madinah Hotel

Saja Al Madinah Hotel

Dallah Taibah Hotel

Tebük

Tebük’te konaklayabileceğiniz en iyi otel:

Grand Millennium Tabuk

Cizan

Cizan’da konaklayabileceğiniz en iyi otel:

Grand Millennium Gizan

Cidde

Cidde’de konaklayabileceğiniz en iyi otel:

Narcissus Obhur Resort & SPA

Bu içeriğimizde Gezelim.com okurlarımıza umre seyahatini ve Suudi Arabistan’da konaklayabilecekleri en iyi otelleri anlattık. Seyahatlerinizde HalalBooking ayrıcalıklarından faydalanmayı unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir