KKTC ve İslam; öğleden sonra günaydın!

Efendim, başlıkta gördüğünüz ‘öğleden sonra günaydın’ sözü, batılıların kullandığı rivayet edilen ‘Good morning after supper’ (akşam yemeğinden sonra günaydın) şeklindeki sözün Türkçedeki karşılığı olup, öğretmenlerin sınıflara öğleden sonra girdiklerinde kullandıkları ‘tünaydın’la -ki, neden tünaydın dediklerini anlamak da mümkün değildir zaten- herhangi bir alakası yoktur.

  • GİRİŞ22.06.2012 09:21
  • GÜNCELLEME22.06.2012 09:21

Mevzuunun önemini daha sağlıklı bir şekilde vurgulayabilmek için, ‘ba’de harab’ü-l Basra’ (Basra harap olduktan sonra) da denilebilirdi. Ama KKTC’de milletvekilliği, milli eğitim bakanlığı, başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı görevlerinde bulunmuş Mehmet Ali Talat’ın: “Cenaze namazı kıldıracak bir imamımız dahi yok!’ şeklindeki sözleri için, ‘öğleden sonra günaydın’ daha uygun kaçıyor.

Mehmet Ali Talat, ‘Türkiye kaynaklı muhafazakarlaştırma faaliyetleri’ iddiaları üzerine konuşurken şunları söylemiş: “İmamlar meselesi bizim kanayan yaramızdır ve bu sorunun çözülememiş olmasının nedeni soldur. Cenaze namazı kıldıracak bir Kıbrıslı Türk imam yok. Bu bir sorundur. Bunu biz çözmeliydik. Bunu altı yılda yapabilirdik. Takıntılarımıza boğulduk ve yapamadık.”

Son nüfus sayımına göre 295 bin kişinin yaşadığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, dini açıdan -tabir caizse- çorak bir alan.

1974 öncesi çeşitli sebeplerle baskı altında bulunan dini hayatın Barış Harekatı’ndan sonra rahatlayıp gelişebileceği yönündeki beklentiler, ne yazık ki gerçekleşmedi.

Kıbrıs Türklerinin mücadelesi sürecinde ön plana çıkarılan Müslümanlık, bağımsızlık kazanıldıktan sonra her nedense geri plana itildi. Daha da vahim olmak üzere, ‘Kuzey Kıbrıs bir tür laboratuar olarak mı kullanılıyor’ sorusunu sorduracak gelişmeler yaşanmaya başlandı.

Kuzey Kıbrıs’daki camiler kapatılmaya, kütüphane hatta nikah dairesi yapılmaya başlandı. Dinlerini öğrenmek isteyen insanların bu ihtiyaçlarını karşılayabilecek herhangi bir girişime kesinlikle müsaade edilmedi.

Konu, Türkiye’deki konuya hassasiyetle yaklaşan çevreler tarafından her dile getirilmeye çalışıldığında, başta merhum Rauf Denktaş olmak üzere KKTC yöneticileri tarafından genellikle duymazdan gelindi.

Türkiye’deki dindar çevreler tarafından da takdir edilen; çeşitli yayın organlarında kendisinin de dindar olduğunu ihsas edecek türden yazıları yayınlanan bir isim olan Rauf Denktaş’ın KKTC Cumhurbaşkanı iken söylediği: “İslam Dini’ni İngilizlere ayıp olmasın diye baskı altında tuttuk” mealindeki söz, Kuzey Kıbrıs’daki durumun sebepleri hakkında ipucu olabilecek nitelikteydi.

Özellikle rahmetli Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın KKTC’de İslam Dini’nin öğrenilmesi ve öğretilmesi hususunda yoğun gayretler gösterdiği ve Başbakan olduğu sırada, KKTC’de imam-hatip okulu veya ilahiyat koleji açılabilmesi için çok uğraştığı bilinmektedir.

KKTC halkı şu anda belki de yakın tarihte yaşananlardan daha da ciddi bir durumla karşı karşıya. Yöneticilerin son dönemlerde din eğitim-öğretimi ile ilgili atmaya çalıştıkları kısıtlı adımlar bile, başını bazı öğretmenlerin çektiği din karşıtı gruplar tarafından engellenmeye çalışılıyor.

Geçtiğimiz yıllarda, yaz aylarında açılan Kur’an kurslarını engellemek için çeşitli girişimlerde bulunan bu kesimler, şimdi de KKTC Eğitim Bakanlığı’nın açmaya niyetlendiği ortaokul seviyesindeki İlahiyat Koleji’ne mani olmak için harekete geçmiş durumdalar.

KKTC halkının dinini öğrenmesi yönünde atılan adımları, ‘Türkiye kaynaklı muhafazakarlaştırma faaliyetleri’ iddiasıyla engellemeye çalışanların,  oldukça da dolgun olan maaşlarının Türkiye’den gönderilen paralarla ödenmesi konusunda ise, herhangi bir itirazları yok…

KKTC yöneticileri, İslam’dan bilinçli bir şekilde uzak utulmaya çalışılan genç kesim sebebiyle, ayaklarının altındaki toprağın nerdeyse tamamen kaydığının farkında mıdırlar acaba?..

Eğer farkında iseler; daha fazla vakit kaybetmeden, şımarık bir güruhun KKTC’yi karanlığa doğru sürükleme faaliyetlerine dur demeyi başarmak zorundalar!..

Ekrem Kızıltaş - Haber 7

ekremkiziltas@gmail.com

Yorumlar5

  • Vildan tahinci 8 yıl önce Şikayet Et
    Üsteki Serdar isimli zat kıbrıslı vatandaşlara dinimizi öğretmek nezamandır yobazlık oldu. Onlara islamı veahlaklı olmayı tavsiye etmek bir müslümanın temel görevi .
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • ALPER KAYRAKÇI 11 yıl önce Şikayet Et
    çok önemli bir konu . allah sizden razı olsun ekrem bey bu vatan bu millet aslına dönmediği sürece ilerleyemez .
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • serdar kara 11 yıl önce Şikayet Et
    lütfen.... türkiye'deki din yobazlığınızı kktc'ye de taşımayın. orada da insanlara din satmayın. insanları kendiniz gibi düşünmeye zorlamayın.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Osman Bolat 11 yıl önce Şikayet Et
    kıbrıs türk halkını eleştirmek!. ekrem bey merhaba, yazınızı üzülerek okudum. türkiye tecrit edilmiş üç beş kuruş para için kendi canından kanından olan kıbrıs türklerini bu mantık ve bu söylemle çok kırıyor. türkiye'de yapılan orta halli ihalelerin bedelini ile kıbrıs'a destek diye verdiğimiz paraları karşılaştırın! bu yazınızın kıbrıslıların kalbini nasıl incittiğini biliyor musunuz? siz hiç dünyadan tecrit edilmiş bir ülkede yaşadınız mı? türkiye akdenizde 3 gemiyi sabitlese bu gemilerin yıllık maliyeti ne olur biliyor musunuz? ülkemizin orada koskoca bir ordusu var ve ayrıca binlerce insanımız orada çalışıyor. onlar ekonomik gelişmişliklerini kardeş
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • H. İbrahim Keleş 11 yıl önce Şikayet Et
    akit kahramanlığını bırakın artık!!. 5 yıl kktc'de yaşamış ve halkı tanıyan birisi olarak yazını büyük bir merak ile okumaya başladım. talat'ın tarihi itirafını yazınızdan öğrendim ve şaşırdım. denktaş ile ilgili tespitlerinize de katılıyorum. öğretmenler sendikasının tepkilerine karşı tepkiniz ise onlarınkinden daha anlaşılır değil malesef. türkiye'nin imajı ve dolayısı ile insanların dine ve türkiyeli insanlara bakışı sizin bu tavrınız ve bu tavrı sergileyen diğer kalemşörlerin yaklaşımı nedeniyle hep olumsuz oluyor. yapmayın. para'yı silah olarak kullanmaktan vazgeçelim. kktc'ye yapılan yardımın yıllık toplamı bugün türkiye için çerez parası değil buna karşılık akdeniz'de söz sahibiyiz. güya inancı savunurken insanların onur ve haysiyetleri ile oynamayın. akit kahramanlığı yapmayın.
    Cevapla Toplam 9 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat