En kritik eşiğe yaklaşırken

....

  • GİRİŞ26.02.2020 11:32
  • GÜNCELLEME26.02.2020 11:32

İzlemiş olmalısınız.

Gözü pek muhaliflerin kullandığı bir zırhlı aracın rejime ait bir tankı ağaçlıkların arasında kovalamasını gösteren görüntüler, İdlib’de neler olup bittiği konusunda yeterince fikir veriyor olmalı.

Evet, orada tam anlamıyla bir savaş hali yaşanıyor.

Önceki gece Türk Silahlı Kuvvetleri destekli Milli Suriye Ordusu, bir süre önce Rusya destekli rejim birliklerinin eline geçen Serakip ilçesine doğru yeni bir hamle yaptı.

Bu atak sonrası Neyrab kasabası yeniden ele geçirildi.

Devamında Serakip’in batısında bulunan ‘San’ köyünün de muhaliflerin eline geçtiği yönünde haberler geldi.

“BİR SONRAKİ HEDEF SERAKİP.BU YAKINDA OLACAK”

Dün Reuters’e demeç veren bir Türk yetkili, “Türkiye’nin Neyrab operasyonuna topçu atışları ve bomba imha ekipleriyle destek verdiğini” açıkladı.

Aynı isim, “Bir sonraki hedef Serakip. Bu yakında olacak. Rejim dün geceki (önceki gece) çatışmalarda ağır kayıplar verdi. Çok miktarda silah ve mühimmat ele geçirildi” dedi.

Bu atakların, bugün Ankara’ya gelecek olan Rus heyeti ile masaya otururken, “Bakınız, sahada teslim olmaya hiç de niyeti olmayan insanlar var. Bu işi bir oldubittiye getiremezsiniz” mesajını iletme gibi bir hedef taşıdığı düşünülebilir.

Suriye meselelerinde bugüne kadarki bütün tecrübeler, masada sonuç almanın yegane yolunun sahada kazanım elde etmekten geçtiğini fazlasıyla ortaya koydu.

Rusların Ankara’nın ‘Soçi sınırlarına dönülsün’ çağrısına kulak vermemesinin, mevcut durum muvacehesinde yeni bir sınır çizilsin dayatmalarının arka planında da, rejimin kaydettiği ilerlemeleri korumaya alma niyeti var.

Buradan bakıldığında, İdlib krizinin düğümü haline gelen M-5 otoyolu ile M-4 otoyolunun kesişim noktasında bulunan Serakip’in yeniden muhaliflerin eline geçmesi, Moskova’yı yeni bir durum değerlendirmesine zorlayabilir.

Diğer yandan Rusya destekli rejimin de M-4 otoyolunun güneyine büyük bir yığınak yaptığı yönünde haberler var.

Sahada sürekli değişen dengeler Ankara ile Moskova arasındaki müzakerelerin sonuçlarına da doğrudan etki edecek.

Burası net.

ÇÖZÜMÜN YOLU ERDOĞAN/PUTİN ZİRVESİNDEN GEÇİYOR

İş kara savaşına kalsa, Türk Silahlı Kuvvetleri ve destek verdiği muhalifler, rejim unsurlarını ‘bir kaşık suda’ boğacak durumdalar.

Ancak hava avantajı, Rusların elinde.

Öyle olunca şöyle şeyler de oluyor:

Muhalifler karada ilerleyip rejim birliklerini püskürttükten sonra, Ruslara ait hava araçları önce gelip keşif yapıyorlar.

Sonra lazer yöntemiyle nerelerin vurulacağını işaretliyorlar, devamında da savaş uçakları gelip işaretlenen yerleri bombalıyor.

Bu durumun farkında olan Milli Suriye Ordusu, sürekli mobilize halde kalarak direnişini sürdürmeye çalışıyor.

İşin gerçeği, mevcut tablo içerisinde İdlib özelinde Rusya ile karşı karşıyayız.

Dün Azerbaycan’a hareketi öncesi soruları cevaplayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, şu sözlerle bu durumun adını koydu:

“Rusya rejim güçlerine en üst düzeyde desteği veriyor. Her ne kadar inkar etseler de bizde kanıtları var. Bizim sınırlarımızda gerçekleşen olaylardan dolayı bu mücadelenin içerisinde olmaya mecbur değil mahkumuz.”

Moskova’dan Ankara’ya bugün yeni bir heyet geliyor.

Üçüncü tur oluyor bu.

Önceki müzakerelerde Rus heyetinin katı bir tutum sergilediği, sahadaki yeni durum dikkate alınarak harita üzerinde yeni bir sınır çizilmesi gerektiğini dile getirdikleri artık biliniyor.

Muhtemelen bu katı tutumu bugün de sürdürecekler.

Ruslar açısından karar alma mekanizmasının, çeşitli pozisyonlara sahip ‘heyet üyeleri’ üzerinden değil, doğrudan liderlik üzerinden işlediği bir gerçek.

Dolayısıyla bir uzlaşma sağlanabilecekse eğer, bunun yine bir Erdoğan/Putin zirvesiyle mümkün olabileceğini akılda tutmak gerekir.

İDLİB’E YAPILAN YIĞINAĞIN BİR BAŞKA GEREKÇESİ

Altını çizmemiz gereken bir başka nokta daha var:

TSK’nın Ocak sonundan itibaren İdlib coğrafyasına yönelik olarak yaptığı yığınağın, muhtemel bir operasyon seçeneği dışında, rejimin daha fazla ilerlemesini ve İdlib’in hepten düşmesini engellemeye dönük bir niyet taşıdığını söyleyebiliriz.

Bu hamle yapılmamış olsaydı, Rusya destekli rejim ilerleyişini sürdürecek ve ortaya çıkacak tablo, bugünkünden çok daha fazla tehdide ve tehlikeye açık bir durum arz edecekti.

O nedenle, aşağı yukarı bir aydır devam eden bu askeri yığınağın böyle bir hedef taşıdığını da not etmek gerekir.

Yorumlar17

  • Nurullah 4 yıl önce Şikayet Et
    Katil Esed gitmeli, Suriye'ye demokrasi gelmeli diyen var hmmm düşünüyorum men dakka dukka prensibi geliyor aklıma. Yarın bir gün bir başka ülke de bizim yöneticilerimizi beğenmeyip değiştirmek için hamle yapsa kızar mıyız kızmaz mıyız?? Biz Suriye devleti gözünde dış mihrak mıyız? Vs vs. Dost biriktirmek lazım. Yunanistan ve Emrnistan ezeli düşmanımızdı. Şimdi bu düşman ülkeler listesine Irak ve Libya'nın ardından Suriye de eklenmiş oldu. Neyse devlet büyüklerimizin vardır bir bildiği, bekleyip göreceğiz. Allah, Devletimize ve Milletimize zeval vermesin
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Melike 4 yıl önce Şikayet Et
    Seçimle gelseydi o zaman müdahale olurdu. Bizim yöneticilerimiz biz seçtik
  • mazlum 4 yıl önce Şikayet Et
    bilader kendi yöneticilerimizi kendimiz seçöip belirliyoruz,ama bu halkının taleplerini hiçe sayıp koltuğu uğtuna ülkesine rusyayı lübanaı iranı be paramiliter birsürü güçü dawet eden bir düzenin savunmak sana kalmasa gerek,sürekilde türkiye ile kıyaslamaktan vazgeçin.türkiyede varolan onca hak hukuk demokrasi ve hürriyete rağmen teröre başvurup kürdlüğü istismar eden bir pkk,suriyede zerre kadar hak hukuk siyaset ve ifade özgürlüğü yokken rejimle sıkı fıkı olup kürdlerin hiç bir hakkını aklına getirmeyen bir pkk...şimdi bu ayak oyunlarına karşı duyarsızmı kalmalı türkiye..........
    Toplam 1 beğeni
  • Metin 4 yıl önce Şikayet Et
    kafan iyi mi ? Libya da meşru hükümeti destekliyoruz. O zaman pkk ile de düşman olmayalım. Hafter in apo dan ne farkı var?
    Toplam 1 beğeni
  • atacan 4 yıl önce Şikayet Et
    Türke bulaşmak okadar ucuz olmayacak rus bunu birkere daha hatırlatacağız. Bizde plevne fatihi Osman paşalar çok. Cahar dudayevler çok. ki burası rus a mezar olacak . İstersek s 400 nu yerle bir ederiz zorlamayın . hava üstünlüğünü ozaman öğrenirsiniz..
    Cevapla Toplam 7 beğeni
  • TORUN 4 yıl önce Şikayet Et
    İran milislerinin hava üsleri cephanelikleri bombalanmalı havadan yapamıyoruz madem bora füzelerimizle yapabiliriz. Kara gücü yok edilmeli
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Turan ŞENGÜL 4 yıl önce Şikayet Et
    suriyenin çözümü erdoğan putin meselesi değildir suriyenin en büyük meselesi Türkiyenin esad katilini ortadan kaldırmasıdır esad ortadan kaldırılmadan suriyede savaş bitmez huzur gelmez
    Cevapla Toplam 7 beğeni
  • Dehşetengiz 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu durağanlık yolun sonu olur
    Cevapla Toplam 4 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat