Sosyal medya düzenlemesinde neler olacak?

.

  • GİRİŞ02.07.2020 09:47
  • GÜNCELLEME06.07.2020 09:10

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün 138’incisi düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve eşi Esra Albayrak hakkında sosyal medya üzerinden yapılan hakaretlere sert bir şekilde tepki gösterdi.

 

 

“Ahlakı, namusu, haysiyeti, insanlıktan nasibini almamış kalbi kararmış alçaklar, içlerindeki kötülüğü ortaya saçtı... Bir bebek üzerinden ailesine ve onların değerlerine saldıran bu alçakların peşini bırakmayacağız" dedi.

Bu ülkede Erdoğan ve ailesi kadar sözü edilen çirkefliğe muhatap olan ikinci bir kişi ya da aile yoktur.

 

 

Hakaret, küfür, tehdit, iftira kapsamına giren her türlü saldırganlık.

Ve bütün bunlar özellikle Gezi olaylarından sonra çığırından çıktı.

2013 Mayıs ayında gezi olaylarının merkezi olarak kullanılan Taksim meydanının olduğu bölgeyi dolaşırken duvarlara, pencerelere yazılan iğrenç küfürler nedeniyle midem bulanmıştı.

Hakaret, küfür, tehdit, iftira derken…

Bu yöntemleri kullananlar için sosyal medya mecraları tam anlamıyla bir yolu geçen hanına dönüşmüş durumda.

Sosyal medya ile ilgili hükümet çevrelerinde bir süredir bir takım çalışmalar yürütüldüğü biliniyor.

Dün, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasıyla konu artık alenileşmiş durumda.

Yine Cumhurbaşkanı’nın sözlerinden anlaşıldığı üzere Meclis kapanmadan bu konuda bir yasal düzenleme yapılacak.

Erdoğan dünkü konuşmasının bu bölümüyle ilgili şunları söyledi:

"83 milyonun sosyal medya terörü karşısında eli kolu bağlı kalmasını kabul edemeyiz. Bu kapsamda hukuki düzenleme üzerinde çalışıyoruz. Bu mecraların hukuki ve mali muhataplık tesis etmeleri için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Erişim engeli, adli ve mali yaptırımları devreye sokacağız. Türkiye muz cumhuriyeti değildir. Yasama dönemi bitmeden bu meseleyi halletmeyi ümit ediyorum. Artık kim ne der yerine, ülkemizin neye ihtiyacı olduğuna bakacağız."

Peki nasıl bir düzenleme yapılacak?

Önce düzenlemenin taslak metin halini aktaralım.

Buna göre sosyal medya platformlarının 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” kapsamına alınarak, yasaya sosyal ağlarla ilgili özel hükümlerin eklenmesi öngörülüyor.

Taslak metninde şu tür unsurlar yer alıyor:

-Türkiye’de erişimi, 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağlara Türkiye’de temsilci bulundurma ve Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırma zorunluluğu getirilmesi,

-Türkiye’de temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağa, BTK tarafından bildirimde bulunulması,

-Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağların, kişisel hakların ihlali ve özel hakların gizliliği kapsamındaki içeriklere yönelik olarak kişiler tarafından yapılacak başvuruları en geç 72 saat içinde cevaplamakla yükümlü olması,

-Türkiye’de günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağların, Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırmak zorunda kalması.

Bu başlıklarda da görüldüğü gibi, aslında bu düzenlemeyle sosyal medya kuruluşlarının hükümetle işbirliği yapması arzu ediliyor.

Bunun için de terör, dezenformasyon gibi konularda Fransa ve Almanya gibi ülkelerle sağlanan işbirliğinin bir benzerinin Türkiye’de temsilcilik açılması suretiyle burada da hayata geçirilmesi ve suç niteliği taşıyan paylaşımlarla ilgili aynı işbirliğinin sağlanması hedefleniyor.

Yorumlar1

  • SEDAT KALFA 3 yıl önce Şikayet Et
    çok geç kalındı ÇOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOK
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat