Merkel aslında ne dedi?

.

  • GİRİŞ31.08.2020 11:54
  • GÜNCELLEME31.08.2020 12:09

Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in Doğu Akdeniz kriziyle ilgili son açıklamalarının Türkiye’deki haberlere yansıyış biçimi, günümüzde bolca karşımıza çıktığı gibi, algı ile olguların birbiriyle nasıl çelişebileceğine dair yeni bir örnek sunmuş oldu.

 

Doğu Akdeniz ve Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan gerilim...

İçinde savaş senaryolarının da bulunduğu, Türkiye’nin birinci derecede tarafı olduğu bir konu bu ve bir aktör olarak denklemin içinde yer alan Alman Şansölyesi’nin sözlerinin doğru şekilde anlaşılması önem taşıyor.

Hele hele bu sözler üzerinden, Yunanistan’a hiç hak etmediği bir paye çıkarılıyorsa iş daha da önemli hale geliyor.

MERKEL ASLINDA ALMANYA VE FRANSA ARASINDAKİ İHTİLAFLARI ANLATIYOR

Merkel’in bir Türkiye dostu gibi davrandığını iddia ediyor değilim ama o sözlerin Yunanistan’a destek verme niyetiyle sarf edildiğini düşünmek, en azından söz sahibinin meramıyla örtüşmüyor.

Şimdi o açıklamaları ve ne anlama geldiğini tek tek analiz etmeye çalışalım:

Basın toplantısında Merkel’e bir gazeteci Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Doğu Akdeniz krizinde açıkça Yunanistan’ı desteklediğini hatırlatıp “Fransa’nın tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz” diye soruyor.

Merkel, sorulan soruya cevap verirken şöyle bir giriş yapıyor:

“Avrupa Birliği üyesi devletler olarak hepimiz tabii ki Yunan dostlarımız tarafından gündeme getirilen hakları çok ciddiye almakla yükümlüyüz ve de haklı oldukları yerde onları desteklemekle. Bununla birlikte ben gerilimin daha fazla tırmanmaması için tekrar tekrar devreye girdim ve bu da kısmen sadece her iki tarafla tekrar tekrar konuşmakla mümkün.”

Soru Fransa’nın tutumuyla ilgili geldiği için Merkel’in sözlerinin toplamına, Fransa’nın tutumuna karşı Almanya’nın tutumunu anlatan ve nerelerde ayrıştıklarını dile getiren açıklamalar olarak bakmak yanlış olmayacaktır.

Bunu insanların gözünün içine soka soka değil belki ama, “Ne demek istiyor” diye soran herkesin bir görüş birliğine varabileceği açıklıkta yapıyor.

Merkel, ‘Yunanistan’a destek’ bahsinde ise ‘Haklı oldukları yerde’ rezervi koyuyor.

Yani zımnen de olsa, bu krizde Yunanistan’ın haksız olduğu, Türkiye’nin haklı olduğu yerler bulunduğunu söylemeye çalışıyor.

Bu duruşun, arabuluculuk rolüne uygun düştüğünü söyleyebilir miyiz?

Evet bu mümkün.

Ama bundan daha önemlisi belki de Fransa ile Almanya arasındaki ‘çatlağın’ ne kadar derinlerde olduğunu göstermesi bakımından önem taşıyor bu sözler.

Ankara’da Almanların Yunanistan’la krizde arabuluculuk rolünü oynamalarına prim veren bir yaklaşımın sergilenmekte olmasının arka planındaki gerekçelerden biri de bu olabilir mi?

Bence olabilir.

Dolayısıyla Merkel’in bu sözlerinden, “Türkiye’ye karşı Haçlı Seferi ilan etti” sonucunu çıkarmak yerine, “Fransa ile aralarındaki ihtilaf konularını diplomatik bir dille anlattı” diye bakılsa daha yerinde olur.

Bu tezi güçlendirmek için Merkel’in Fransa sorusuna verdiği cevabın devamına bakalım.

“Ve oradaki ekonomik bölgelerin paylaşımı ile ilgili tartışmalar sadece beraberce yürütülebilir Almanya’nın çabası bu yönde. Başkan Macron’la Türkiye ile ilişkiler konusunu derinlemesine konuştum. Bu ilişkiler çok yönlü. Türkiye NATO üyesi; bu anlaşmazlık temelde iki NATO ülkesi arasında; bunu görmezden gelemeyiz ve sırf bu nedenle bile meseleleri ittifak dahilinde çözmeye çalışmak gerekiyor.”

Buradan ne tür sonuçlar çıkartılabilir?

Birincisi, AB’nin iki büyük gücü olarak Fransa ile Almanya arasında son dönemde belirgin hale gelen ‘yaklaşım farklılıkları’ bu defa Doğu Akdeniz ve Türkiye Yunanistan geriliminde kendini belli etti sonucunu çıkartabiliriz.

Bana göre haberin öznesinde bu var.

İkincisi, Türkiye’nin de tıpkı Yunanistan gibi bir NATO üyesi olmasına yapılan vurgudan, Merkel adına “Yunanistan AB içinde diye Türkiye’yi düşman belleyemeyiz” yorumunu çıkartmak mümkün.

Üçüncüsü, yaptığı NATO vurgusundan Merkel’in yine ‘haberin öznesi’ dediğimiz Fransa ile bir de bu konuda ters düştüğü sonucunu çıkartabiliriz.

2019 sonlarında Macron’un “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti” açıklamasından en fazla huzursuz olan ülkenin Almanya olduğunu hatırlatmak isterim.

Bütün bu anlattıklarımızı şöyle bir sonuca bağlayabiliriz:

Merkel’in bu son açıklamaları üzerinden Avrupa Birliği ülkelerini kendi aralarında ihtilafları olmayan bir blok olarak görmek bir ‘tespit’ olarak, hepsini bir safa itmek de bir ‘politika’ olarak çok doğru olmasa gerek.

Yenişafak

Yorumlar26

  • Ömer Adnan arslan 3 yıl önce Şikayet Et
    Merkel in korkusu Türkiye ye savaş açarsa Türkler Almanya'yı ele geçirir.yoksa bunlar birbir etini yemezler karşıdaki müslüman ise
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Ilker Er 3 yıl önce Şikayet Et
    Verilen krediler , sanildigi gibi yardim kredileri degil . Hangi limanla Billion Euro ödenirmis
    Cevapla Toplam 7 beğeni
  • Ilker Er 3 yıl önce Şikayet Et
    Limanlarla havalimanlariyla ödenecek paralardan bahsetmioruz . El koyamaz, kredi garantisi icin hipotek Eder Ve azar azar, edilinen kar'dan pay alirlar. Tabiki konu sadece kredi degil, avrupanin ayakta kalma mücadelesidir Akdeniz
    Cevapla Toplam 9 beğeni
  • Faruk Alci 3 yıl önce Şikayet Et
    Gördüğüm en doğru yorum. Çok iyi analiz etmiş. Bende merkeli dinleyince aynı kanıya varmıştım. Yunana şartlı destek veriyor eğer diyor sa-se diyor. Yanı bizi haklı görüyor.
    Cevapla Toplam 9 beğeni
  • Alamanyadan. 3 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle yorumunuza katiliyorum..çok doğru tespitlerle yazı kaleme almış herzamanki gibi.sizde çok güzel değerlendirmişiniz.Merkel çok çok akıllı bir devlet insanı.ne yaptığını çok iyi biliyor ve biliyorki savaş en çok almanyaya zarar verir her anlamda
    Toplam 1 beğeni
  • Ahmet Dilek 3 yıl önce Şikayet Et
    alman hayranlığından bir türlü kurtulamadık, alman, İngiliz, fransız hepsi aynı anlayamadınız mı,yazdım,yazıyorum ve yazmaya devam ediyorum bu haç ve hilalin savaşı,inşallah hilal galip gelecek, unutmayın Türk İslam'ın son askeri,ülkemiz son kalesidir, sözde müslüman araplar(bae,suud,mısır,iran ve diğer benzerleri) dahi bizim karşımızda hepsi hristiyan ve yahudiler ile bir olmuş bize cephe almışlar,titreyin ve kendinize gelin,ulu kocalar ve aksakallıların duası üzerinize olsun, Allah Türk'ü korusun ve yüceltsin...
    Cevapla Toplam 18 beğeni
  • Ilker Er 3 yıl önce Şikayet Et
    Islam devlet degildir . Islam irk da degildir kardes ... Kuklalar Hain diye o ülkenin müslümanlarini hain sanmayin. Islamin askerleri kimdir? Dünyadaki Tüm iman etmis müslümanlardir. Müminler gizli dir , Onlar kendilerini Belli etmezler fakat Allah icin birer asker gibidirler, cünki GÜC Allahindir. Türkün gücü ancak , GÜC Allahtan diyen kalperle güclüdür. Yani hersey isteyerek veya istemeyerek , bilsede bilmesede, sonucta yüce rabbimiz Allahin kontrolündedir . Seytana firsati müslümanlar veriorsa, seytanda allaha hizmet etmis oluyor . Fakat kendisi baska niyetle bilmeden yapior. Imanimiz güclenmedikce zayif kaliriz
    Toplam 1 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat