“Küreselleşmenin Krizi: Riskler ve Fırsatlar”

....

  • GİRİŞ22.10.2019 11:13
  • GÜNCELLEME22.10.2019 11:13


Yazının başlığı, TRT World Forum’un bu yıl tema olarak seçtiği konu ile aynı. Geçen yıl, “Parçalanmış Bir Dünyada Barış ve Güvenliği Yeniden Düşünmek”, ondan önceki yıl ise, “Değişime İlham Olmak” başlığı ile Forum’da küresel sorunlar tartışılmıştı.
TRT World Forum, adından da anlaşılabileceği gibi, Türkiye’nin sesini dünyaya İngilizce duyuran TRT World televizyonunun bir etkinliği.
2015 yılında yayına başlayan TRT World, 190 ülkeye yayın yapan bir kapasite ile küresel etkinliğini giderek artırıyor.
Batılı televizyon kanallarının tek yanlı ve taraflı yayın yapma konforlarını bozduğu için de zaman zaman hedef hâline geliyor.
İşte en son, Barış Pınarı Harekâtı ile ilgili Batı'da yapılan kara propagandaya karşı TRT World, üretilen manipülasyonlara meselenin doğrusunu yayınlayarak cevap verdiği için sansüre uğradı. Kanalın paylaştığı içerikler, Twetter tarafından engellendi. Hassas içerik kategorisine sokulan videolara erişim sınırlandırıldı.
İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un da çabaları ile şirkete yapılan uyarılar neticesinde Tweetter, saldırıları şimdilik durdurdu.
Türkiye’de Twetter’in yayınlarına bir müdahale olsa yer yerinden oynardı. Ama maalesef TRT World’un yayınlarına Twetter tarafından sınırlama getirilmesine rağmen, uluslararası kamuoyunun haber alma hakkı falan kimsenin aklına gelmedi.
             ***
TRT World Forum üç yıldır düzenlenmesine rağmen hızla yükselen bir trendle dünyanın en prestijli tartışma platformlarından bir olarak, giderek küresel marka hâline geliyor. Her geçen yıl küresel katılımcıların sayısı ve düzeyi artıyor.
Forum sadece yerel ya da bölgesel konulara değil, aynı zamanda günümüz dünyasının en önemli küresel sorunlarına odaklanıyor. Dünyanın farklı ülkelerinden, kurumlarından devlet başkanlarını, başbakanları, bakanları, akademisyenleri, aktivistler ve gazetecileri İstanbul’da bir araya getiriyor.
Bu yıl forum programında,  Birleşmiş Milletler Parlamentosu Başkanı María Fernanda Espinosa Garcés, Brezilya eski Devlet Başkanı Dilma Vana Rousseff, Malezya Halkın Adalet Partisi Genel Başkanı Anwar Ibrahim, Yunanistan ana muhalefet lideri Yanis Varoufakis, Romanya Avrupa Birliği İşleri Bakanı George Ciamba  Avusturya eski Şansölyesi Christian Kern, Finlandiya eski Başbakanı Esko Aho ve eski Suriye Başbakanı Riyad Farid Hijab gibi önemli isimler bulunmaktaydı.
Ancak bazı isimler, Barış Pınarı Harekâtı’nı bahane ederek son anda programa gelmekten vazgeçmişler.
Forumda 2 gün boyunca, küresel ve bölgesel  sorunların derinlemesine tartışıldığı birçok oturum ve panel var. Dikkat çeken panellerden biri, eski Mısır Cumhurbaşkanı Adayı Ayman Nour ve Nobel ödüllü Twakkoul Karman gibi isimlerin konuşmacı olduğu, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı üzerine olanı…
Daha önceki yıllarda olduğu gibi, Cumhurbaşkanı Erdoğan da Forum’a katılarak “Küreselleşmenin Krizi: Müesses Nizamı Yeniden Değerlendirmek” başlıklı bir konuşma yaptı.
Kuşkusuz sıcak gündem Barış Pınarı Harekâtı olduğu için hem Erdoğan’ın verdiği mesajlarda hem de katılımcıların gündeminde bu konu ön sıralardaydı. Erdoğan konuşmasında, “Tüm Batı, teröristlerin yanında yer aldı ve hepsi birlikte bize saldırdı” açıklamasını yaparak, batılı ülkelerin “ilkeli davranmadığını” ve bir “akıl tutulması” içerisinde bulunduklarını söyledi.
Forum’a katılım sözü verip, Barış Pınarı Harekâtı’nı bahane ederek son anda gelmekten vazgeçenlerin, “terör örgütlerine destek verdiklerini” belirtti. “Teröre karşı duracaksan platform burası, gelirsin burada teröre karşı olduğunu bütün belgeleriyle ortaya koyarsın” sözleriyle gelmeyenlere sert tepki gösterdi.
Dünyada Münih Güvenlik Konferansı başta olmak üzere, siyasi liderlerin, düşünce ve iş insanlarının ve gazetecilerin bir araya geldiği çok uzun yıllardır devam eden birçok tartışma platformu var.
TRT World Forum da üç yıllık gibi kısa bir sürede bu marka tartışma platformları ile boy ölçüşebilecek bir yere geldi. Ancak bu karşılaştırmada altı çizilmesi gereken husus şu: Diğer küresel tartışma platformlarının aksine, TRT World Forum, “egemenlerin sesinden daha çok küresel vicdanın sesini dile getirme” misyonu ile yola çıkan bir platform...

TÜRKİYE GAZETESİ

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat