Okulları bu modelle açabiliriz

.

  • GİRİŞ24.09.2020 11:02
  • GÜNCELLEME24.09.2020 11:57

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son dönemde pandemi kaynaklı olağanüstü günler yaşanıyor. Bu dönemin etkilerini korkarım bizler ilerleyen yıllarda daha fazla yaşayacağız. Bu açıdan ülke olarak bugünlerde düşünmemiz gereken konu; bizim bu tür dönemlerden en az sıkıntı ile çıkabilmek için ne tür önlemler almamız gerekiyor sorusunun cevabıdır. Bu konuda anı kurtarmak ve günlük dolar kuruna bakmak yerine ülkemizin uzun vadeli bir çözümlere ihtiyacı var. Peki ama bu çözüm ne; aslında tek kelime ile bu sorunun cevabını Enver Yücel veriyor “geleceğimiz için yüksek katma değerli üretim yapabilen insanlar yetiştirmeliyiz. Bunun da yolu da kaliteli ve sürdürülebilir eğitimdir” diyor. Oldukça önemli bir tespit. Peki geleceğimiz için tek çıkış noktası eğitim ise bugünlerde sürdüremediğimiz eğitimi nasıl sürdürebileceğimiz ve bundan sonra nasıl bir eğitim sorusuna da çözüm bulmamız gerekiyor. Bu konuda ülkemizin daha çok konuşması ve ne pahasına olursa olsun eğitime ara vermemeye çalışması gerekiyor. Eğitim konusunun ne kadar önemli olduğunu bakın dünya bankası “Türkiye’de eğitimde kalite ve eşitliğin geliştirilmesi” raporu bizi eğitimde nasıl değerlendiriyor.

 

 

Dünya bankasının birçok tespiti var. En önemli tespiti,” tüm dünyada geleceği uzun vadeli planlayan hükümetlerin kalkınma hedefine ulaşmak için kaliteli eğitimi olmazsa olmaz olarak görmeleridir. Ekonomik kalkınma alanında elde edilecek uzun vadeli kazanımlar için önemli olan, sistemin sunduğu eğitimin kalitesidir. Bu nedenle, öncelikli olarak çocuklarımızı günümüz iş piyasasının gerektirdiği bilgi ve becerilerle donatmalıyız. Eğitim sisteminizi hayatın içine alın ve okulu yeniden tanımlayın” diyor. Eğitimde kalite, yani kaliteli eğitime vurgu yapılıyor. Ekonomik büyüme ve gelişmenin sürdürülebilirliği için kaliteli eğitimin şart olduğu belirtiliyor. Raporda en fazla okul öncesi eğitime değiniliyor ve Türkiye’nin bu noktada halen ciddi sorunları olduğu belirtiliyor. Yine raporda eğitime yapılan yatırımların karlılığı ifade edilerek toplumun uzun süre bundan gelir elde ettiği belirtiliyor. Raporun sonuç bölümünde de “Türkiye eğitime erişimi her ne kadar son on yılda hatırı sayılır ölçüde yaygınlaştırmışsa da hâlâ birbiriyle ilgili iki cephede önemli zorluklarla karşı karşıyadır: kalite ve eşitlik. Türkiye’nin eğitim sistemi, ülkenin büyüme ve rekabet hedeflerine göre düşük kalitededir ve birçok OECD ülkesine göre sistem önemli ölçüde eşitsizdir” deniliyor.

İşte tam da bunları konuşmamız gereken zamanda maalesef tüm Avrupa ve dünya okulları açmayı başardı ama biz henüz o aşamaya gelemedik. Bunda birçok faktör var ama ben net olarak şu planı anlatmak istiyorum. Sayın bakanım; il ve ilçe bazlı okulları açma önerimiz olmayacak bu belli oldu. Ama bari şu önerimi dikkate alın; bütün okullarda bütün sınıfları 3’e bölün böylece her sınıf en fazla 15 en az 8 olacak şekilde gruplanmış olacak. Sonra her grubu dönüşümlü olarak 1 ay okulda yüz yüze 1 ay evde online şekilde dönüştürerek eğitime başlayın. Böylece bir yılın tamamını kullandığınızda her öğrenci 4 ay yüz yüze 8 ay online ders yapacaktır. Hem de okullar seyreltilmiş olacağında virüs yayılım endişemizde ortadan kalkacaktır. Dünya bankası ve dünya sağlık örgütüne kulak verin “eğitimde 1 yıl kayıp on yıl sonra milli gelirde yüzde 11 kayıptır” diyorlar.

 

 

Şimdi krizi fırsata çevirmeyi öğrenmenin zamanıdır diyorum. Bu pandemi ve onun yarattığı sorunlar tüm dünyada bir yeniden eşitlenme iklimi yarattı. Burada çıkabilen ülkeler bundan sonra dünyada daha fazla söz sahibi olacaklardır. Bu yüzden bizim her şeye ara versek bile eğitime ara vermeden devam etmemiz gerekiyor. Şapkamızı önümüze koyup tekrar düşünelim şu an her şeyi yeni normal deyip yaparken sadece eğitimden feragat etmemiz ne kadar doğru? Bu dönem bize büyük bir fırsat sunuyor; o da zeki ve güzel çocuklarımızı iyi eğitip, eğitimi her şeyin temeline koyup, bu işten üreten nesiller yetiştirerek katma değeri yüksek üretim yapabilen ülke olarak çıkalım. İşte fırsat “kaliteli eğitim her şeyin çözümüdür”. Hadi bunu kaçırmayalım.

Turgay Polat / Yeni Şafak Gazetesi

Yorumlar1

  • Mustafa Tekinbaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Tesbitinize aynen katılıyorum.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat