Siyasal İslam ve Demokrasi İçin Üç Basit Soru
Siyasal İslam ve Demokrasi İçin Üç Basit Soru
Bu sorulara Siyasal İslam’ın temsilcileri tarafından verilecek dürüst yanıtları soğukkanlı bir biçimde tartışabilirsek, Siyasal İslam’ın ve demokrasinin Türkiye’deki ve dünyadaki ilişkisini ve geleceğini de daha salim bir biçimde değerlendirebiliriz diye düşünüyorum.

Yorumlar32

  • Kamil 13 yıl önce Şikayet Et
    ne sayısalı ne siyasalı. kardeşim Allah katında tek din islamdır,öyle sağı solu,yukarısı aşağısı olmaz,ancak bu vatandaşın anlattıkları kendi yaptıklarını din zanneden tuhaf insan davranışlarıdır,kitabımız Kuran dır ve Allah kitabında ne bildirmişse din odur onun dışındakiler kişileri bağlar,gerçi bir de Kuran içinde dahi kendi hoşuna gidecek ayet arayan tipler yada olan başörtüsünü yok etmeye çalışan ucubeler var,isteyen istediğine inanır ama kendini uyanık karşındakini saf kabul edenler kendileri saftır ama haberleri yoktur
    Cevapla
  • necmettin 13 yıl önce Şikayet Et
    cevaplar. c1.bir insan hem musluman hem demokrat hem laik olabilir...c2.demokrasi ve laiklik siyasal islamin degismez maddelerindendir dolayisiyla devamli bir yasam bicimidir....c3.musluman bir kadin basini acmak ve kapamakta ozgurdur bazen aile baskisi olsada cogunlukla aileler bu konulara karismazlar.
    Cevapla
  • hakan topçu 13 yıl önce Şikayet Et
    Kongar cevap versin. Kongara üç basit soru: 1. Bir toplumun sayıca çoğunluğu demokratik bir seçimle Şeriati uygulamak istediğinde bu demokrasiye ve laikliğe aykırı mıdır değil midir? 2. Başörtülülerin üniversitelerde okuyamaması, kamuda çalışamaması demokrasiye, laikliğe ve insan haklarına aykırı mıdır, değil midir? 3. İmam hatip lisesi mezunlarının askeri okullara girememesi demokrasiye, laikliğe (farklı inanç mensuplarının eşit olmasına), eşit vatandaşlığa ve fırsat eşitliğine uygun mudur, değil midir?
    Cevapla
  • Eren 13 yıl önce Şikayet Et
    İslamda cihad. cihad hakkında akli olarak hiç bir şüphe ve tereddüt yoktur ama cihad, insanlara yanlış öğretildiğinden, cihadın hikmeti kitaplarda gizli kaldığından ve tahrif edilmiş bir cihad anlayışı topluma sunulduğundan insanlar cihad denilince savaş, kan dökmek, zorbalık ve baskı anlamaktadırlar.İslam silahla mücadeleden önce tebliğ ve dil silahını kullanmayı öngörmüştür. Peygamber(S.a.v) savaşı en son çare olarak kullanmıştır hatta savaşı başlatan tarafta kendisi olmamıştır.
    Cevapla
  • Tuvad Nıdya 13 yıl önce Şikayet Et
    BU KONUDA yani cihad meselesinde. Onlarca net ve açık ayet yazmıştım ama yorumlarda ayetlere yer verilmiyormuş..Anladık peki isteyen google amcaya cihad ayetlerini arattırabilir değilmi?Ne de çok cihad ayeti varmış..hadislere sıra gelmez.. eminim cihad konusunda bir o kadarda hadis vardır...Şimdi birilerinin kuranda silahlı cihaddan bahsedilmez cümlesini nereye koyacağız.?
    Cevapla
  • Tuvad Nıdya 13 yıl önce Şikayet Et
    küçük cihad(savaş)ve büyük cihad. İslamda ikiside vardır.hadis ve ayetlerle vede 1400 yıllık uygulamaları ile sabittir..tuncay tezel KURANDA SİLAHLI BİR EYLEM İÇİN CİHAD KELİMESİ KULLANILMAZ demiş..acaba bu konuda onu ve onun gibileri kim kandırmış?YAZIK SİZE....
    Cevapla
  • Tuvad Nıdya 13 yıl önce Şikayet Et
    cihada konusuna devam. editör'ün notu.Sayın yorumcumuz yorumlarda ayetlere yerverilmemektedir.selamlaer
    Cevapla
  • Tuvad Nıdya 13 yıl önce Şikayet Et
    TUNCAY TEZELE İNANACAK OLURSAK... HAŞA HZ.PEYGAMBER(S.A.S)in neden savaştığını,adına ister kıtal deyin ister küçük cihad deyin ,ne derseniz deyin ama neden cihad ettiğini anlamak mümkün olmayacak..Hatta haşa o konuda yanlış yapmışmı diyeceğiz?mesela cihadla ilgili ayetlerden bazılarını yazalım.-Ey iman edenler! Kâfirlerden yakınınızda olanlara karşı savaşın ve onlar(savaş anında) sizde bir sertlik bulsunlar. Bilin ki, Allah sakınanlarla beraberdir.
    Cevapla
  • quizzical 13 yıl önce Şikayet Et
    Ben de soruyorum: 3 soru. 1- Laik Türkiyede yaşayan bir başörtülü temel insani haklardan faydalanabilyor mu? Eğer değil ise, laiklik bireyi devlet ejderhası karşısında korumaktan aciz bir yapı mıdır? 2- Bir kimse hem solcu hem Atatürkçü olabilir mi? Damardaki asil kandan kırmızı şarap mı anlıyorsunuz? 3- Solcular ve ordu içindeki yapılanmalar için Atatürkçülük bir kandırma mekanızması mıdır yoksa devamlı bir yaşama biçimimi dir? Sayın köse sakallı ihtiyar şebelek, bunlar da senin sorularının yanıtları.
    Cevapla
  • tuncay tezel 13 yıl önce Şikayet Et
    MÜSLÜMAN SAMİMİ, KÜLTÜRLÜ, SEVİYELİ, SAYGILI, SEVGİ DOLUDUR. Müslümanlar için kullanılan tabirler çok önemlidir. Mesela CİHAT KAVRAMI CEHT KÖKLÜ KELİMEDİR VE GAYRET, MÜCADELE ANLAMINA GELİR. Mesela Araplar eğitim seferberliği olarak cihat kelimesini kullanırlar. Çünkü gayret edilecek bir çalışmadır. Kuranda silahlı bir eylem için cihat kelimesi kullanılmaz. Tebliğ metodları için cihat kelimesi kullanılır ama halk arasında cihat kavramı hep değiştirilmiş, anlamından saptırılmıştır. Aynı şekilde siyasal İslam diye bir şey yoktur. Dindar herkes siyaset yapar.
    Cevapla
  • tuncay tezel 13 yıl önce Şikayet Et
    SİYASAL İSLAM YOKTUR, MÜSLÜMANIN SİYASET YAPMASI VARDIR. Kuran tektir, dinin özü birdir. İslam radikal değildir, İslam light değildir. İslamın özü bir, ruhu birdir. SİYASALLAŞAN BİR DİN YOKTUR, SİYASALLAŞTIRMAYA ÇALIŞAN İNSANCIKLAR VARDIR. DİN BARONLARI İLLA MÜSLÜMANLAR ARASINDAN ÇIKMAZ. MASON LOCALARINDAN DA DİN BARONLARI ÇIKAR. Hizbullahı, Talibanı, El Kaideyi, Saddamı Abd desteklemiş, yönlendirmiş, Rusyaya karşı konuşlandırmıştır. Yani illa din üzerinden siyaseti Müslümanlar yapmaz. Gayet güzel her türlü münafık yapar.
    Cevapla
  • Ali İslam 13 yıl önce Şikayet Et
    BUNLAR ZOR SORULAR DEĞİL. 1-Eğer demokrasi yönetimin seçimle gelip seçimle gitmesi ise evet bu islamla uyuşur. her kavim layık olduğu yöneticilerce yönetilir 2-İkinci sorunuz için bana demokrasinin emir ve yasaklarının neler olduğunu söylemeniz gerekir. Söyleyinki uyup uyamayacağımı söyleyeyim. Laikliğe gelince La ikrahe fiddin yani dinde zorlama yoktur. İnsan iradasini inancını seçerken kullanır. 3-Kadın başını açmakta ve örtmekte özgürdür. tıpkı namaz kılmakta ve kılmamakta özgür olduğu gibi. Ancak ahirette hesabını verir
    Cevapla
  • baybars can 13 yıl önce Şikayet Et
    siyasal dinsizliğe dürüstçe cevaplaya bileceği 3 soru... 1.demokrasi ve cumhuriyetle dinsizlik neden bir arada duramıyor,2debirde darbeci vesayet rejime sığınıyor. 2.dinsizlik sürekli çatıştığı cumhuriyet demokrasi ve insan haklarını neden kendisine tapulamaya çalışıyor.3.hem dinsiz hem dindar olunabilirmi,çok müphem bir sorudur bu,ingiliz emperyalismizni savunan arap diktatörlerini islam olarak görmek ne kadar yanlışsa,biricik dinsizliğin beşiği olan ülkemizde,hortumcu dinsiz taifenin,dünyanın sayılı güçlerinde birisi oalbilecek bir ülkeye nasıl çöktükleri.
    Cevapla
  • Tuvad Nıdya 13 yıl önce Şikayet Et
    evet müslüman ,. merhametli olur,barışçı olur,anlayışlı,sabırlı,hoşgörülü,affedici olur..Terörist olmaz..Kalbi derya gibi,gözü nemli olur..Ama aynı müslüman söz konusu dini,imanı olduğu zaman aslan kesilir mücahid olur,ateş olur,volkan kesilir..Sevdiğini ALLAH İÇİN SEVER,kafire,münafığa ALLAH İÇİN BUĞZEDER...Kendinden olan ulul emre itata eder.Nerede yürüyeceğini, nerede duracağını bilir,İFRAT ve TEFRİTTEN sakınır..Orta yolu bulur ki o yol ehli sünnet(peygamberin yolu) vel cemaat(ashabının) yoludur.
    Cevapla
  • Tuvad Nıdya 13 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH aynı ALLAH. Değişen biziz..her sabah namazını mescidde kıldıktan sonra mihraba dönüp işrak vaktine kadar ibadet eden HZ.MUHAMMEDİN(S.A.S)RABBİ ile bugünkü arasında bir fark yok..Uhud savaşından sonra evlerine dönen yorgun ve yaralı müslümanlara hz.Cebraili(A.S)GÖNDERİP dinlenmeden o halde,o sıcakta bile tekrar cepheye dönme emri veren ALLAH yine aynı ALLAH..Mekke dönemindeki büyük ambargoda müslümanlardan zorluklara(filistindeki gibi) sabır bekleyen ALLAH yine aynı ALLAH...Örnekler bitmez satırlar yetmez..
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat