Zonguldak

Yıl 1932: Zonguldak'ta grip salgını devam ediyor

09:05 03 Haziran 2020
Yıl 1932: Zonguldak'ta grip salgını devam ediyor

Tarih 1932. Grip salgını Zonguldak'ta devam ediyor. Gazete küpürlerinde salgın 'deva ediyor' diye basılmış, Okullar tatil edilmiş, ligler tehir edilmiş

Bir gazete kupüründe ki haberde 1932 yılında Zonguldak`ta ki grip salgını deva ediyor deniliyor. Deva etmek; Türkçede unutulan kelimelerden biri, “hastalıkla mücadele” anlamına geliyor. Bugün tam kullanacağımız bir kelime. Zonguldak`ta ki önlemler kapsamında grip hastalığı yüzünden okullar ve kamu kuruluşları tatil edilmiş. 1932 yılında Türkiye çapında büyük bir grip salgını başlamış ve bir çok ilde okullar ve kamu kuruluşları tatil edilmiş. Özelikle Adana,Ankara,Denizli,Urfa,Trabzon'da VE ZONGULDAK`ta vaka sayıları çok fazla imiş. Ayrıca o yıl Grip Salgını nedeni ile tüm lig maçları da erteleniyor. 1932 yılında yine bir gazete kupüründe şu cümleler kurulmuş.

İstanbul Futbol Heyetinden; İstilai ve salgın bir surette hüküm süren grip hastalığı ve muhalefeti havaiye dolayısıyle ile 29 Ocak 1932 cuma günü icra edileceği ilan edilmiş olan lik (lig) maçları tehir edilmiştir.

1932, Son Posta Gazetesi: Eskişehir Müddeiumumisi Gripten Vefat Etti (Cumhuriyet Başsavcısı) Bir çok kentten ölüm haberleri akıyor. Bunlardan biri de Eskişehir'den geldi. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Haydar Bey, grip nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Mesela ; 1932, Milliyet Gazetesi haberinde Grip, İstanbul dışında Konya, İzmir, Manisa ,Adana VE ZONGULDAK`ta salgın halindedir. Adana'da gripten dolayı ölenlerin sayısı 208'i bulmuştur. Haberde görüldüğü gibi; bugün yaşanan covid-19 nedeni ile Adana`da 45 kişi vefat ederken o gün gripten 23 günde, 208 kişi hayatını kaybetmiş.

1932, Milliyet Gazetesi ; Grip nedeniyle af, o yıllarda da gündeme gelmiş.Türkiye`de ki cezaevlerinde ki gibi Zonguldak ve Bartın ceza evlerinde de grip vakıalarının görülmesi üzerine yazar şunu soruyor: "Acaba mektepleri tatil ettikleri gibi tevkifhaneye de tatil edebilir miyiz?" 1932, Vakit Gazetesi Gribin yayılması üzerine okullar tatil edilmiştir. Haber, tatil sırasında da gençlerin sağlıklarını korumaları gerektiğine vurgu yapıyor. Tatil boyunca gençlerin "soğuktan kendilerini korumaları" ve "sıhhatlerine azami itinayı" göstermeleri" gerekmektedir. 1932, Son Posta Gazetesi ; Gribin etkilediği illerden birisi de "kahve ve hamam gibi umumi yerler" de kapatılmıştır. 1932, Vakit Gazetesi Birleşik Krallık'ta korona virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı, şu anki rakamlara göre 578'e ulaştı. Bu hastalardan 500'den fazlası da geçtiğimiz hafta içinde hastalığa yenildi. Haberlere göre 1932'deki grip salgınında da bir hafta içinde 500 kişi yaşama veda etmiş.

1932, Akşam Gazetesi ; Grip salgınında süt ve yoğurt tüketiminin Türkiye`de VE ZONGULDAK`ta artığını yazıyor. Haberde; halkın gripten korunmak için takviye preparatlar yanında ,süt ve yoğurda yöneldiği aktarılıyor. O dönemde herkesin beklentisi havalar ısınınca grip salgınının zayıflayacağı yönünde iken "havanın düzelmesine rağmen şehirde salgın halinde hüküm süren grip ve nezle hala bütün şiddetle devam etmekte"diye yazılmış. İzmir`de 1932`de 20 Bin kişinin virüse yakalandığı haberleri o yıl ki gazetelere yansımış. 1932, Milliyet Gazetesi ; SIHHİYE MÜDÜRÜ SALGIN İÇİN NE DİYOR ? Başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye'ye olumsuz etkileyen salgın hakkında her gün farklı haberler yayımlanır. Bir ara, bu salgının grip değil "nezlevi sarı humma" olduğu konuşulmaya başlanır.Sıhhiye Müdürü ise buna ilişkin soruyu şöyle yanıtlar: "Söylediğiniz gibi bir hastalık bilmiyorum. Grip her zaman griptir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.