Aydın

En zehirli akrep o ilde görüldü! İnsanı sokarsa...

10:33 24 Mayıs 2019 6 Yorum Var
En zehirli akrep o ilde görüldü! İnsanı sokarsa...

Aydın'ın Nazilli ilçesinde, dünyanın en zehirli akrep türlerinden 'Sarı' adıyla da bilinen 'Leiurus Quinquestriatus' görüntülendi.

Nazilli'nin kırsal Ovacık Mahallesi'nde yaşayan çiftçi Erhan Yavaş (29), tarlasında sulama yaptığı sırada engebeli bölgede akrep gördü. Yavaş, akrebi cep telefonu ile görüntüleyerek arkadaşlarıyla paylaştı. Yavaş, fotoğrafını çektiği akrebin dünyanın en zehirli akrep türlerinden 'Sarı' adıyla bilinen  'Leiurus Quinquestriatus' olduğunu sonradan öğrendiğini belirtip, "Fotoğrafını çekmemden bir süre sonra akrep, çalılıklar arasında gözden kayboldu" dedi. Sarı akrep, Türkiye'de en çok Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Mardin ve Şanlıurfa'da görülüyor.

BU AKREBİN ÖZELLİKLERİ

Bu tür  Ehrenberg tarafından, 1828 yılında keşfedilmiştir. Yaşam alanları Afrika ( Cezayir, Çad, Mısır, Etiyopya, Libya, Mali, Nijer, Somali, Sudan, Tunus) ve Asya ( İran, Irak, İsrail, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Sina, Suriye, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen ) dır. Yaygın olarak "Death stalker" ismiyle tanınır. Buthidae ailesine mensuptur. Bu tür kurak ve yarı kurak bölgelerde çöllerde yaşar, 43 derece gibi yüksek sıcaklıklarda ve % 13 gibi düşük nem oranlarındaki bölgelerde bu türle karşılaşabilir. örnek verilecek olursa Sudan da 43.5 derece sıcaklık mevcut iken, israilde 38 derecelerde sıcaklık vardır ve bu tür bu bölgelerde yaşamaktadır. Türün genel görüntüsünden bahsedersek yetişkin bir Death stalker kuyrukla beraber 8-11 cm boya ulaşır. Genel olarak bacaklar ve kuyruk rengi sarı renktedir fakat gövdesi siyaha ve kahverengiye yakın yani daha koyu renklerdedir, genelde türü belli eden özellik kuyruğundaki iğnenin olduğu yer yani telson dan bir önceki segmentin siyah yada kahverengi renkte olmasıdır. Bu tür doğal hayatta gündüzleri çöllerde, kurak yerlerde kendi kazdıkları çukur yada kaya altlarında gizlenir geceleri ise ortalara çıkıp avlanmak için etrafı kolaçan ederler. Besin menülerinde genelde böcek çeşitleri ve ufak kertenkele türleri bulunur. Güçlü pedipalp yani kıskaçlarıyla avlarını yakalar ve kuyruklarındaki telson ucundaki iğne ile sokup felç eder yada öldürüp yerler. Beslenme şekilleri örümceklerdeki gibi avın sıvısını emerek gerçekleşir kalan kuru posa atılır. Bu türde diğer akrepler gibi kabuk değiştirerek büyür ve kopan organlarını yeniler. ömürleri ortalama 5-6 yıl kadardır. Bu tür ülkemizde Güney Doğu Anadolu bölgesinde karasal ve çöl iklimi hüküm süren illerimizde yaşamaktadır.

Aşağıdaki resimde iğnenin olduğu kısım yani telson dan önceki sekmentin siyah tonlarda olduğunu görebiliriz bu özellik türü ayırmaktaki en iyi ipucudur.

Bu tür dünyada bilinen en tehlikeli yani güçlü zehre sahip akreptir. 0.16-0.50 mg/kg miktarında LD50 zehri bulundururlar. Bir insanı öldürebilecek güçte zehre sahiptir ve sokması durumunda kesinlikle hastaneye gidilmeli duruma müdahale edilmelidir. Bu tür avrupada en fazla tutsak tutulan yani pet olarak beslenen akrepler arasındadır. Bu tür profesyonel yani tecrübeli hobiciler dışında kimseye önerilmez. Beslemek için 30x30x30 ( UxYxG) cm ebatlarında üsten ve yanlardan havalandırma delikleri açılmış terraryumlarda beslenebilir. Çöl türü olduğundan zemine substrat olarak kum yada kumla karışık toprak serilebilir ayrıca saklanması ve kendini güvende hissetmesi için kaya yada taşlar konulmalıdır. Haftada iki kez hamamböceği, cırcır böceği, çekirge verilerek beslenebilir. Handling yapmak ölümcül kazalara sebebiyet verebilir.

Türde cinsiyet ayrımı:

Türün dişileri daha tombul ve iridir erkekler ise ufak ve zayıftır. Erkeklerin pectines organları daha uzundur ve pectines dişleri sayısı ♂ 31–36 adet kadardır dişilerde ise pectines organları daha kısa ve pectines dişleri sayısı ♀ 26–29 adet kadardır.

 

YORUMLAR

6 Yorum Var
  • yoruk 4 yıl önce Şikayet Et
    ben bunu burdur salda gölünde kamp yerinde tuvaletin lavabosunun içinde gördüm, nasıl girdiyse kaygan olduğundan çıkamamış.
    Cevapla
  • Gülnarlı 4 yıl önce Şikayet Et
    günde 300 adet öldürmüşlüğümüz vardır. Memleketde o kadar çok yani.
    Cevapla
  • şkjasdlfk 4 yıl önce Şikayet Et
    inanmıyorum
  • ERDNC 4 yıl önce Şikayet Et
    türkiyede genel olarak adıyaman ve mardin bölgesinde bulunurlar. bir adıyamanlı olarak yaşadığım bölgede her yıl görüp öldürmüşlüğüm vardır. dünyanın en zehirli ikinci akrep türü. canlıyken yakından bakayım inceleyeyim demeyin bir defasında gözüme zehir püskürttü de gözümüm birkaç milim yakınına geldi. Allah korudu kör ederdi mazallah
    Cevapla
  • Salih Metin 4 yıl önce Şikayet Et
    Bilgilendirme amaçlı olması ve akreplerin aktif hale geçtiği mevsim başlangıcında insanlarımızın farkındalığını artırdığı kanaatindeyim. Dikkat edilirse üzerini basılmaz ise akrepler gelip insanları sokmaz . yazı ile alınması gereken basit önlemlerde yazılabilir. ayakkabılarımızı giymeden içini kontrol etmek yatmadan yatağı kontrol etmek ve benzeri uygulamalar.
    Cevapla
  • ERDNC 4 yıl önce Şikayet Et
    akrep basılmazsa da gelip sokan hayvandır. akrepi gördüğün zaman acımayın direk ezin çünkü o sizi gördüğü an acımayıp sokacaktır. basılmazsa zarar verilmezse veya birileri kızdırmadıysa zarar görmeyeceğiniz siyah yılanlardır.
  • Salih Metin 4 yıl önce Şikayet Et
    L.quinquestriatus Adıyaman'da görülen bir akrep. insan hareketleri ve nakil araçları ile yayılmış olabilir. Ancak ülkemizde ilk bulunan yer Adıyaman. A. crassicauda Ş.Urfa Mardin ve civarında görülür. Bu türlerin yok edilmemesi gerekmektedir. Çünkü zehirleri ölümcül olduğu kadar şifa kaynağı da olabilmektedir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.