Karabük

KADEM Karabük Temsilciliği açıldı

17:48 06 Ocak 2016
KADEM Karabük Temsilciliği açıldı

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Yönetim Kurulu Başkanı Sare Aydın Yılmaz, insan haklarının ayrılmaz bir parçası gördükleri kadın haklarını savunduklarını, toplumda, siyasette ve iş hayatında kadınları güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti.

KADEM Karabük İl Temsilciliği, Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı.

Yılmaz, Safranbolu Musalla Mahallesi'ndeki temsilciliğin açılışında yaptığı konuşmada, her bölgenin, her yörenin kendine has kültürü, değerleri, köklü bir geçmişi ve toplumsal bir yapısı olduğunu söyledi.

Türkiye'de gittikleri her bölgede, o yöreye ait farklı kadın meseleleriyle karşılaştıklarını dile getiren Yılmaz, bu sebeple Gaziantep, Denizli, Ankara, Sakarya, Konya, Malatya, Kahramanmaraş, Antalya, Elazığ, Erzurum ve Trabzon'un ardından Karabük'te de kadın sorunlarını sahaya inerek çözmek için temsilcilik açtıklarını anlattı.

Kadınları toplumun her alanında güçlendirmek için çalışmalar yapacaklarını vurgulayan Yılmaz, "Her ilin kendine özgü sorunları, tarihsel dokularının olduğunu söylemiştik. Safranbolu'nun da kendine ait bu tarihsel dokusundan dolayı duyduğumuz memnuniyet ve burada bir temsilcilik ofisinin olması bizi oldukça mutlu ve memnun ediyor. UNESCO tarafından da koruma altına alınmış olması, burada yapılacak faaliyetlerimizin kültürel birikimlerle bir araya getirilmesi son derece kıymetli" diye konuştu.

-"Kadınları güçlendirmeyi hedefliyoruz"

KADEM'in yaklaşık 3 yıllık bir geçmişi olmasına rağmen ses getiren, dikkat çeken, farkındalık yaratan çok sayıda faaliyete başarıyla imza attığını aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:

"Ulusal ve uluslararası alanda yürüttüğü bu faaliyetlerle KADEM, Türkiye'nin önde gelen kadın derneklerinden biri olmuştur. KADEM olarak insan haklarının ayrılmaz bir parçası olarak gördüğümüz kadın haklarını savunuyor, toplumda, siyasette ve iş hayatında kadınları güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu amaçla söylem ve politika üretiyor, projeler yürütüyor, kampanyalar düzenliyor, kadınları geliştirici eğitimler ve çalıştaylar gerçekleştiriyoruz. Kadın yasal hakları eğitimi bugün yaklaşık 11 bin kişiye verilmiş durumda. Bu eğitimin burada da verileceğinden hiç şüpheniz olmasın."

Yılmaz, KADEM'in faaliyetlerine değinerek derneğin, diğer tüm sivil toplum örgütlerine nazaran duruşuyla söylemleriyle alternatif fikirleriyle farkını net bir biçimde ortaya koyduğunu, farkıyla da kadınların kendilerine yer buldukları yeni Türkiye'nin, değişen Türkiye'nin güçlü yeni kadın hareketi olduğunu söyledi.

Bölgesel ihtiyaçların karşılanmasında, o bölgeye hitap eden etkili çözümler olması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Bu sebeple Türkiye'nin dört bir yanında açtığımız temsilciliklerimizce temennimiz her bölgeye hitap eden kadın politikalarının geliştirilmesine ve kadın kalkınmasına katkı sağlamaktır" dedi.

-"Ön ayak olmak son derece önemlidir"

"Yasal düzenlemelerden, toplumsal farkındalığa kadar kadın sorunlarına ilişkin her alanda yapılması gereken çok fazla işimiz var" diyen Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hayatın her alanında kadının statüsünü yükseltecek imkanlar ve fırsatların önünü açmak zorundayız. Bunu hep birlikte yapmamız gerekiyor, kadın ve erkek yan yana çünkü kadın ne kadar güçlü olursa demokrasi o kadar güçlü olur. Kadın ne kadar güçlü olursa aile o kadar güçlenir. Kadın ne kadar güçlenirse ekonomimiz o kadar güçlenir. Kadın ne kadar güçlenirse devletimiz o kadar güçlenir. O yüzden kadınların önünü açacak tüm hizmetlerde ön ayak olmak son derece önemlidir."

-"Mücadele ediyoruz"

KADEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan da insan haklarının, özgürlüklerin, demokrasinin bu kadar revaçta olduğu, bu kadar sıkça ifade edildiği bir çağda bile kadın haklarının gasba uğramasından, kadınların toplumda hak ettikleri saygıyı, değeri görmemesinden, daha da kötüsü kadın cinayetlerinden, kadına şiddetten bahsettiklerini ve bunlarla mücadele ettiklerini vurguladı.

Bunlarla mücadele etmek için devlet kademesinde, hukuki zeminlerde birçok düzenleme yapıldığını, ciddi mücadeleler verildiğini anımsatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fakat tek başına yeterli olamıyor ve burada da sivil toplum kuruluşlarının önemini görüyoruz. Onların devreye girmesinin ne kadar mühim olduğunu görüyoruz. Biz de Kadın ve Demokrasi Derneği olarak böyle bir bilinçle böyle bir motivasyonla bu işe başladık, çok ciddi çalışmalar yaptık. Bizler kadın haklarını ilk başta insan hakları olarak görüyoruz. Kadın ve erkek meselelerinin birbirleriyle eş değer olmalarından hareketle bunun da ötesinde adalet bakış açısıyla adalet zeminin de tartışılması gerektiğini düşünüyoruz. Sorunların ancak bu şekilde yaklaşıldığı zaman daha kalıcı ve kapsamlı şekilde çözülebileceğine inanıyoruz."

-"Bizim derdimiz gerçekten yaralara merhem olmak"

Erdoğan, büyük bir yara olarak gördükleri "kadın hakları" ile ilgili sorunların bütün dünyada popülizme kurban verildiğini, özellikle hakim batılı söylem ve kavramlarla konuşulduğunda mevzunun kolaylıkla popüler olabildiğini ve uluslararası platformlarda kabul görebildiğini ifade ederek, şunları dile getirdi:

"Fakat bizim derdimiz bu değil. Bizim derdimiz gerçekten yaralara merhem olmak. Dolayısıyla biz bize dayatılan hakim söylemlerin ve kavramların etkisi altında kalmadan, sığ tartışmalarda bu soruları kurban vermeden kendi medeniyetimizden aldığımız güçle kendi kavramlarımızla bu konuları tartışmak ve farkımızı ortaya koymak, gerçekten bu toplumun kadınlarına hitap eden çözümler bulmak derdindeyiz. Bu yılda da çok çeşitli sektörlerle KADEM'iyle sivil toplum kuruluşlarıyla devlet kurumlarıyla gerektiği şekillerde iş birliklerinde bulunuyoruz, istişarelerde bulunuyoruz." 

Daha sonra temsilciliğin açılış kurdelesi, Yılmaz ve Erdoğan'ın yanı sıra Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Cihan Ulukaya, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Karabük Emniyet Müdürü Sehet Tezsever ve Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy tarafından kesildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.