Şırnak

Doğu ve Güneydoğu'daki barolardan açıklama

14:57 26 Aralık 2015
Doğu ve Güneydoğu'daki barolardan açıklama

 Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki bazı barolar Şırnak'ta son dönemde gelişen terör olaylarına ilişkin açıklama yaptı.

Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen barolar adına açıklamalarda bulunan Şırnak Baro Başkan Yardımcısı Savaş Tanış, Türkiye'nin yapısal sorunlarının nedeni ve sonucunun Kürt meselesi olduğunu savunarak, bu sorunun şiddet dışı yöntemlerle çözülmesi fırsatı yakalanmışken, yeniden şiddet sarmalına dönüldüğünü belirtti.

"Anne karnında, anne kucağında vurulan bebekler var. Morglardaki cenazeler içinde çocuklar varken bir de kütüphanenin yakılmış olmasının insanın tahammül sınırlarını zorlayan gerçeğiyle karşılaştık" diyen Tanış, şunları kaydetti:

"Siyaset kurumunun şiddete ve güvenlik anlayışına teslim olması aynı zamanda kendini inkar anlamına geliyor. Kürt'lerin birey ve toplum olmalarından kaynaklanan haklarının güvence altına alınması tartışmalarından, insan hakları ihlallerinin yaşandığı bu ortama dönüşün sonuçları bütün toplum için çok ağır olacak. Bölge baroları olarak sivil alanlarda devam eden çatışmaların bir an önce bitirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İnsan hakları ihlallerine zemin hazırlayan tüm çatışma ve operasyonlar sonlandırılmalı, sokağa çıkma yasakları kaldırılmalıdır."

Tanış, Çözüm Süreci'ne işaret ederek, "Büyük bir toplumsal destek ve emekle gelinen mutabakata bir an önce dönülmelidir. Aksi takdirde tahribat gören toplumsal barış ve bir arada yaşama kültürü geri dönüşü olmayacak şekilde kaybolacak" diye konuştu.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 28 Kasım'da Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiğini anımsatan Tanış, olayla ilgili etkin bir soruşturma yürütülmediğini ileri sürdü.

Tanış, "Tahir Elçi'siz ilk toplantımızı yapmanın ağır yükü altındayız. Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi ile Cizre ve Silopi'deki 100 meslektaşımızın sokağa çıkma yasağı nedeniyle bizlere ev sahipliği yapamadığı bir toplantının burukluğunu yaşıyoruz" dedi.

Basın açıklamasına Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Tunceli, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Ardahan, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van barolarına üye avukatlar katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.