Son dakika haberi... Çin'de her geçen gün etkisini artıran yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınında can kaybı 637'ye, virüsten etkilenen sayısı 31 bin 161'e yükseldi. 28'den fazla ülkede görünen ve her geçen etkisini ve yayılma hızını artıran koronavirüs tüm dünyayı tedirgin etmeye devam ediyor.  Çin'de yaşayan Türk akademisyen Nurettin Akçay, Çin'deki son durumu Haber7'ye anlattı. Çin koronavirüs salgınında bilgileri saklıyor mu? Koronavirüs salgınının en yoğun yaşandığı Çin'de sokaklarda durum ne? 

Fuat Öner'in haberi...

Türk Akademisyen Nurettin Akçay Çin'deki son durumu şöyle özetledi;

Shangay’da durumun çok kritik olmamasına rağmen büyük bir panik havası var. İnsanlar sokağa çıkmıyor. Açıkçası çıkmaya korkuyorlar. Fiili bir karantina altında bulunuyoruz. Sadece zaruri ihtiyaçlarımızı karşılamak için dışarı çıkıyoruz. Mesela markete gidiyoruz, alışveriş yapıyoruz ve hemen eve dönüyoruz. İnsanların yarattığı panikten dolayı başta marketlerde bir sıkıntı oluştu. . Hatta bir ara markete gittiğimde rafların tamamen boş olduğunu gördüm. Özellikle sebze, ekmek hiç kalmamıştı.  Şu an stoklar açılmış durumda. En azından markete gittiğimizde çok büyük sıkıntıyla karşılaşmıyoruz.  Durum daha da iyi. Devlet tedbirlerini alıyor. 

WUHAN'DA DURUM ÇOK KRİTİK

Wuhan’da durum cidden kritik. Vaka sayısı hızlı bir biçimde artıyor. Sadece 414 ölü Wuhan’da bulunuyor.  Bu yüzden insanlar sokağa çıkmıyor. Zaten devlette resmi anlamda sokağa çıkma yasağı ilan etti. Sebze ve gıda temininde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Maske konusuna gelince, ciddi sıkıntılar var ama sadece wuhan’da değil Çin’de maske sıkıntısı var. Bir hafta içinde Çin 57 milyon maske ithal etti. Fakat yine yetmiyor,  çünkü biz sadece Hubey’in maske ihtiyacının 100 binin üzerinde olduğunu biliyoruz. Maske sıkıntısı var, eczanelerde maske bulamıyoruz. Bütün Çin’de devlet bir uygulama başlattı. Herkese ücretsiz bir şekilde  5 adet maske veriliyor. Gidiyoruz kayıt yaptırıyoruz, kayıttan sonra bir eczane adresi veriyorlar, gidip oradan maskelerimizi alıyoruz. (kuyruklarda bekleyip maske alıyoruz.

ÇİN'DE İNSANLAR VİRÜS'TEN NASIL KORUNUYOR

Biz bu virüsün insandan insana havayla geçen bir virüs olduğunu biliyoruz. O yüzden mümkün mertebe insanlarla temas etmek istemiyoruz. ? Sabah uyanıyorum, kahvaltı yapıyorum. Daha sonra gündemi takip etmeye, egzersiz yapmaya çalışıyorum. C vitamini almaya çalışıyorum. Çünkü, bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz lazım. Bu hastalıktan ölen insanların çoğu bağışıklık sistemi güçsüz ve belli bir kronik hastalığı olan insanlar. Bunu bildiğimiz için buna önem veriyoruz. Çin devleti de televizyon ve we chat aracılığıyla sürekli bildirimlerde bulunuyor. Almamız gereken önlemleri sürekli söylüyor. Film izliyoruz, onun dışında,...

KORONAVİRÜS TEDAVİSİNDE SON DURUM

Tedavi ile ilgili güzel gelişmeler oluyor. Şu ana kadar 1153 hastanın tedavi edildiğini biliyoruz. İyi gelişme şu: olayın ilk başlarında ölen  sayısıyla tedavi edilen sayısı birbirine çok yakın hatta eşitti. Şu ansa ölen sayısı 564 tedavi edilen hasta sayısı 1153. Yani tedavi edilen sayısı iki katına çıkmış durumda. Bu güzel bir gelişme. Tabi henüz virüse karşı bir ilaç geliştirilmiş durumda değil, herhangi bir aşı bulunmuş değil. Çin devleti evet, önlemleri alıyor. Ama aşı ile ilgili testlerin yapılabilmesi için bize en erken tarih olarak 3 ay veriyorlar. Tabi bundan fazla da olabilir.


MAĞAZALAR TAMAMEN KAPALI 
Biz yeni yıl tatilindeydik. Doğal olarak bir durgunluk vardı. Fakat bu hastalıkla birlikte, büyük bir panik havası oluştu. İnsanlar hiçbir şey yapmıyorlar. Ben bugün dışarı çıktım ve şunu gözlemledim; Sadece marketler açık. Avm’ye gittim, orada da sadece elbise satan bir iki yer açıktı, İnsanlar oradan alışveriş yapıyor. Çin’de insanlar gıda dışında doğru düzgün bir şey almıyor. Ve şu an normalde en yoğun harcama yaptığımız dönemin içindeyiz. Bayram dönemindeyiz, en yoğun harcamaların yapıldığı dönem, fakat çok durgun geçiyor bu dönem.

ÇİN'LİLERİN EN BÜYÜK KORKUSU
Bu panik havasının sebebine değinecek olursam, 2002-2003 yılları arasında Çin’de Sars vakası oldu. Bu Sars vakası esnasında 813 kişi öldü. Sars vakası esnasında Çin yönetimi ilk 3 ayda bütün bilgileri gizledi. Çinlilerin haberi bile yoktu bu vakadan. Şu an Çinliler bundan korkuyor. “Acaba bizden yine bilgi saklanıyor mu? “ Bu yüzden bir panik havası oluşmuş durumda.

Bakın virüsün ilk kez ortaya çıktığı tarih Aralık’ın ortası. Virüs Çinli bilim adamları tarafından 9 ocak’ta tespit edildi. Ancak Çin yönetimi  böyle bir virüs salgını olduğunu halka ilk kez 20 Ocak’ta duyurdu. Yani 11 günlük bir süreçten bahsediyoruz. Doğal olarak virüs bu 11 günlük boşlukta Çin’in genelinde çok hızlı bir şekilde yayıldı. Panik havasının da sebebi bu. Shangay’da Pekin’de durum çok da ciddi değil. 254 ve 274 vakadan bahsediyoruz ve yaklaşık bir haftada sadece 1 ölü var. Ama bu panik insanları korkutuyor ve insanların tedbir almasını sağlıyor. 

Yorumlar 15 Yorum Var
  • Dilek 15.02.2020 00:49
    Yüce rabbim yardımcıları olsun.Her ne olursa olsun insanız ve birbirimize merhametle hoşgörüyle sevgiyle bakmalıyız.Çinlileri savunmuyorum ama hepimiz insanız ve insanlığımızı kaymetmemeliyiz.Bizim ülkemizede bulaşabilirdi hepimizin ailesi çocukları sevdikleri var.Eger bizde kötülük yapana kötülükle yaklaşırsak ne farkımız kalırki.Rabbim dünya yüzeyinde yarattığı bütün insanlığı korusun..Benim düşüncem bu...
  • Ayna ayna 08.02.2020 08:57
    Diğu türkistanda durum nedir acaba orayla ilgili hiç haber gelmedi herhalde
  • Yorumcu 08.02.2020 03:01
    Çörek otu ve balı karıştırıp her gün 3 kaşık yeyiniz. Bağışıklığı müthiş artırıyor.. Allah yardımcınız olsun
  • AKSARAY'lı 08.02.2020 02:15
    DOĞU TÜRKİSTAN'da yapılan zulmün semeresini çekiyor çinliler. TÜRK'leri katlederken sesi çıkmayan dünya panikte
  • Battal Gazi 08.02.2020 00:42
    O nüfusa göre ölüm sayısı normal gripten ölen sayısından az..onlarda gripten ölmüş tür..virüs mirüs yok bence...
Daha fazla yorum görüntüle