Adana

"Adana 2015 Uluslararası Tıbb-ı Nebevi Kongresi" başladı

13:36 07 Ekim 2015
"Adana 2015 Uluslararası Tıbb-ı Nebevi Kongresi" başladı

 Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu himayesinde yürütülen "Adana 2015 Uluslararası Tıbb-ı Nebevi Kongresi" başladı.

Vali Mustafa Büyük, Çukurova Üniversitesi'ndeki (ÇÜ) açılış töreninde, kongrenin, Valilik, ÇÜ ve Çukurova Kalkınma Ajansı işbirliğiyle gerçekleştirildiğini söyledi.

Kongrenin birçok açıdan faydalı olacağını ifade eden Büyük, organizasyonun, Adana gibi önemli bir coğrafyada, kültür ve medeniyet şehrinde gerçekleştiriliyor olmasının kente fayda sağlayacağını vurguladı.

Değerli bilim insanlarıyla beraber olmanın mutluluğunu da yaşayacaklarına işaret eden Büyük, şunları kaydetti:

"Tıbb-ı Nebevi Kongresi denince, İslam ve tıp konusunu işleyen kongrenin çok da kolay icra edilemeyeceği, hatta teşebbüs edilemeyeceği düşünülebilirdi ama bu ilk ve inşallah başarılı kongreyle yeni bir yol da açılmış olacak. Birçok kurumun bir arada kongreyi gerçekleştirmesi de önemli. Kültürümüz ve medeniyetimizden kaynaklanan bir konunun ele alındığı kongrenin, farklı bilim dalları ve bilim adamlarınca incelendiği ortamda, üniversite camiasında gerçekleştiriliyor olmasının önemi de mutluluğu da büyük. Ben de bu mutluluğu yaşıyorum. Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber efendimiz, toplumun ruh ve beden sağlığı konusunda örnek bir insandı. Onun örnek hayatı bu konunun ortaya çıkmasını sağladı. Bir başka açıdan, maalesef inanç değerlerimize, dinimize sokulmaya çalışılan çeşitli hurafelerden de bu vesileyle bilim adamlarımızın katkısıyla kurtulma ve uzaklaşma imkanını bulmuş olacağız."

AK Parti Adana Milletvekili ve eski TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar da tıbb-ı nebevi konusunda toplumda bilgi açlığı olduğunu belirtti.

Adana'ya yaklaşık 1 milyar liraya kent hastanesi yapıldığını vurgulayan Ünüvar, "Dünyanın en ileri hastanelerinden biri olacak. Sadece Adana'ya değil, bölgeye hatta Ortadoğu'ya hitap edecek bir hastane olacak" diye konuştu.

Ünüvar, bütün bu gelişmelere rağmen manevi tatmin noktasındaki eksikliklerin zaman zaman hissedildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"İnsanların, manevi tatmin eksikliğini gidermek adına diğer yollardan geçtikten sonra en son başvurduğu yol, din. Din sadece ahirete dair şeyler değil, dünya hayatına dair şeyler de söylüyor. Tıbb-ı nebevi dediğimiz zaman insanların aklına aktarlar, bitkiler gibi şeyler geliyor ama bunun ötesinde bir şey. Peygamberimizin mübarek talimatlarına, tavsiyelerine baktığımız zaman aslında hayatın her alanına dair, beslenmeyle, sporla toplum yaşantısıyla ilgili çok değişik tavsiyelerin olduğunu görüyoruz. Bu tavsiyelere uyan insanların da gerçekten hayatını, hem bedenen hem ruhen sağlıklı hale getirecek öneriler olduğunu görüyoruz. Dünya Sağlık Örgütü, 70'li yıllarda insan sağlığını fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan tam iyilik hali olarak tarif etmiş. Peygamber efendimiz ise tam 15 asır önce insanın cesetten ve ruhtan oluştuğunu, bu ikisinin sağlıklı olması halinde insanın sağlıklı olacağını ifade etmiş. 15 asır önceki Peygamber efendimizin sağlıklı insan tarifini Dünya Sağlık Örgütü bu asır için tarif etmiş. Esasında aklın da yolu bir."

AK Parti Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı, ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Adana Tıbb-ı Nebevi Derneği Başkanı Ramazan Saygılı, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, kamu kurum müdürleri, davetliler, öğrenci ve akademisyenlerin katıldığı açılış törenin ardından 10 Ekim'e kadar sürecek.

Kongrede, 17'si yurtdışından 160 bilim insanı çeşitli konularda bilgi verecek. Sözlü ve poster çalışması olmak üzere Türkçe, İngilizce ve Arapça 97 bildiri sunulacak. Kongrenin yapıldığı bina girişinde, Türk-İslam el sanatları, İslam tıbbı minyatürü ve hat, İslam tıp aletlerinin yer aldığı sergi, kongre boyunca gezilebilecek.

Tören öncesi ney dinletisi sunuldu, Kur'an-ı Kerim okundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.