Adana

Çukurova çiftçisi pamuk yerine yağlı tohuma yöneldi

13:11 15 Ekim 2015
Çukurova çiftçisi pamuk yerine yağlı tohuma yöneldi

MUZAFFER ÇAĞLIYANER - Pamuk denince akla gelen ilk yer olan Çukurova'da üretici artık pamuk yerine soya, ayçiçeği, susam, mısır gibi yağlı tohumluk bitki üretimine yöneldi.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuk bitkisinin yetiştirildiği bölgelerde hem yörenin hem de ülkenin tarımı, sanayisi ve gelişimine olumlu katkı sağladığını belirterek, "Bir zamanlar pamuk diyarı olarak anılan Adana bölgesi, pamuk üretiminden kaçmakta ve alternatif ürünlere yönelmektedir" diye konuştu.

Pamuk bitkisinin zorlu arazi koşullarında bile üretilebildiğini dile getiren Girmen, "Pamuk bitkisi, zorlu arazi koşullarında dahi yetişebilen bitki olduğu için pamuk ekiminin zorunlu olduğu araziler dışında bu bölgede pamuk üretiminin yapılmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Yıllık ortalama 750 bin hektar olan pamuk ekimi 450 bin hektarlara kadar düştü" dedi.

Yıllık pamuk üretiminin her yıl giderek düştüğünü ve düşmeye devam edeceğini tahmin ettiklerini belirten Girmen, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz yıllarda 950 bin ton lif pamuk üretilirken bu sezon bu rakam 890 bin tona düştü. Tüketimin 1,5 milyon ton olduğu düşünüldüğünde 650-700 bin tonluk açık, ithal edilerek karşılanacak demektir. Tüketicilerin 'Dışarıda pamuk ucuz, ithal edelim' mantığı pamuk üretimini bu noktaya getirdi. Bir zamanlar pamuk diyarı olarak anılan Adana'nın artık pamuk diyarı değil, başka ürünlerle anılmasını sağlamamız gerek. Türkiye'nin petrol türevlerinden sonra en ciddi ithalat kalemi ham yağdır. İthal edilen ham yağın kendi bölgemizde üretilebileceğini düşünmekteyiz. Soya bitkisi, bu bölge ve ülke için önemli bir ürün. Pamuğun Şanlıurfa gibi bölgelerde teşvik edilmesinin, bizim bölgenin ise ağırlıklı ihtiyacımız olan yağlı tohumlara yönlendirilmesinin daha iyi olacağı kanaatindeyim."

Karataş Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yeşilyaprak da girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle üreticinin pamuk ekmekten vazgeçtiğini belirterek, "Önceden pamuk ekimi yapan çiftçi, hasat sonunda emeğinden harcamasından fazla gelir elde ederdi, son yıllarda böyle olmuyor. Onun için çiftçi artık soya, mısır, susam gibi bitkileri ekmeye başladı" dedi.

Çiftçi Murat Bozkurt ise Çukurova'da önceden pamuk ekimi yapan çiftçilerin son yıllarda yeni ürün arayışı içinde olduğunu ifade ederek, "Biz çiftçiler hangi üründen daha fazla para kazanıyorsak, emeğimizin karşılığını hangisinde alıyorsak onu ekiyoruz. Pamuğu genelde arazisi tuzlu olan çiftçilerimiz tercih ediyor. Ben birinci ürün olarak soya, ikinci ürün olarak da mısırı tercih ediyorum. Fiyat yükselirse pamuk ekmeye yeniden başlarız" diye konuştu. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.