Adana

ÇÜ'den terör mağdurlarına psikolojik destek

12:19 22 Ekim 2015
ÇÜ'den terör mağdurlarına psikolojik destek

Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı öğretim üyeleri, psikolojik destek almak isteyen terör mağdurlarına yardıma hazır olduklarını bildirdi

 Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı öğretim üyeleri, psikolojik destek almak isteyen terör mağdurlarına yardıma hazır olduklarını bildirdi.

ÇÜ'den yapılan yazılı açıklamada, toplumun tüm kesimini derin üzüntüye boğan hain terör saldırılarından psikolojik olarak etkilenmemenin mümkün olmadığı belirtildi.

Ankara'da, 10 Ekim'de insanlık dışı bir saldırı gerçekleştirildiği vurgulanan açıklamada, "Terör bağlantılı kitlesel ölüm olayları, olayı doğrudan yaşayanların yanı sıra yaşamını kaybedenlerin ve yaralananların yakınlarında, olanlara tanıklık edenlerde, yardım çalışmalarına katılanlarda ve tüm toplumda kaygı, keder, öfke, çaresizlik, güvensizlik, umutsuzluk, yabancılaşma ve daha pek çok baş edilmesi zor duyguya neden olmaktadır" ifadelerine yer verildi.

Psikoloji biliminin ışık tuttuğu bilimsel gerçeklerin, terör olaylarının faillerinin bulunarak gerekli cezayı almalarının, sorumluların ve ihmali olanların görevden uzaklaştırılmalarının toplumda yaşanan güvensizlik ve çaresizlik duygularını azalttığı ve iyileşmeye katkıda bulunduğunu gösterdiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ayrıca, olayın ardından ölenler için gerçekleştirilen toplumsal ritüel, cenaze törenleri ve anma toplantıları, duyguların paylaşıldığı toplantılar bireysel ve toplumsal olarak yaşanılan yas sürecinin olumsuz etkilerini önlemede önemli role sahiptir. Bu nedenle, bu tür etkinliklerin doğal akışı içinde yapılabilmesi için yetkililerin kolaylaştırıcı bir tutum içinde olması önemli görülmektedir. Bu saldırı, doğrudan maruz kalanlar, yaşamını yitirenlerin yakınları, tanık olanlar ve yardım edenler için travmatik olay niteliği taşımaktadır. Böyle beklenmedik yaşanan bir travma sonrasında uyku sorunları, çabuk sinirlenme, olağan uyarılara aşırı tepki gösterme, bedensel şikayetler, suçluluk duyguları, olayın tekrar tekrar akla gelmesi gibi psikolojik tepkiler yaşanabilir. Patlamadan etkilenen kişilerin tüm bu olası şikayetlerle başa çıkabilmesi için sosyal destek sistemlerinin harekete geçirilmesi, yaşananların paylaşılması, dayanışmanın sağlanması önemlidir. Bunun yanında gereksinim duyanların psikolojik destek almaları önerilmektedir. Bu konuda Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Anabilim Dalı öğretim elemanları, ihtiyaç halinde yardıma hazır olduklarının bilinmesini istemektedirler."

Yardım almak isteyenlerin 0322 338 67 33 numaralı telefonu aramaları istendi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.