Adana

Türkiye'nin orkidesi Çukurova'dan

09:33 13 Kasım 2015
Türkiye'nin orkidesi Çukurova'dan

Mersin'de bir işletmeye ait serada üretilen orkideler, hem iç piyasaya sunuluyor hem ihraç ediliyor.

İşletme sahibi Osman Yanık AA muhabirine, 4 yıl önce orkide üretmeye karar verdiklerini söyledi.

Orkide yetiştirmeye başladıklarında çevresindeki insanların eleştirilerine maruz kaldığını dile getiren Yanık, "Yaptığımız iş mantıklı bir şekilde ilerledi. Biz, çiçekçilik işine 1988 yılında başladık. Bugün, 90 bin metrekare kapalı, 30 bin metrekare açık alanda çiçek üretiyoruz. Üretimini yaptığımız orkide ve diğer süs bitkilerini Irak, Azerbaycan, Rusya gibi ülkelere ihraç ediyoruz" dedi.

Dünya genelinde 250 milyon orkide üretildiğini, 150 milyonunun ise Avrupa ülkelerinde yetiştirildiğini dile getiren Yanık, Türkiye’de bu bitkiden yılda 5-6 milyon satıldığını vurguladı.

Orkide yetiştirmenin zahmetli olduğunu ve bir fidenin en az 1 yılda çiçek haline geldiğini anlatan Yanık, şunları kaydetti:

"Fide haline gelen orkide seralarda yetiştiriliyor. Bir süre yetiştirilen fideler, saksılara alınıp bekletiliyor. Yaklaşık 6 ayda, gece ve gündüz sıcaklığın 28 derece sabit olduğu ortamda yaprakları büyüyor. 6 ay sonunda çiçek açması için 1,5 ay süreyle 18 derecede bekletiliyor. 4 aylık çiçeklenmeyle yaklaşık bir senede yetişiyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.