Adana

Anzaklar Belemedik'e anıt mezar yaptıracak

11:12 25 Kasım 2015
Anzaklar Belemedik'e anıt mezar yaptıracak

İBRAHİM ERİKAN - Avustralya'daki Anzak Vafkı, Çanakkale Savaşları sırasında Türk ve Alman orduları tarafından esir alındıktan sonra biri hastalıktan, diğeri kaza sonucu ölen 2 Anzak asker için Adana'nın Pozantı ilçesindeki Belemedik Tren İstasyonu'nda anıt mezar yaptıracak.

Eski Almanya Fahri Konsolosu ve Akdeniz Türk-Alman İşadamları Derneği Başkanı Teyfik Kısacık, AA muhabirine, Çanakkale Savaşları sırasında Türk ve Alman ordularının, Anzak ve İngiliz askerlerinin denizaltı gemisini İstanbul Boğazı'na geçerken batırdığını söyledi.

Gemideki 24 İngiliz ile 4 Anzak askerin, esir alındıktan sonra İstanbul'da 1916'ya kadar çeşitli yerlerde çalıştırıldığını ifade eden Kısacık, "Daha sonra teknik olarak bilgili ve donanımlı oldukları anlaşılan bu esirler, Belemedik'e Bağdat-Hicaz demiryolu şantiyesine getirildi" dedi.

Belemedik'te o dönemde elektrik, hastane, kereste fabrikası bulunduğunu, Varda Köprüsü gibi dünyanın sayılı eserlerinden birinin inşa edildiğini ve 23 tünel yapıldığını belirten Kısacık, şöyle devam etti:

"Bunlar için teknik personele ihtiyaç olduğundan 1916'da bu esirler Belemedik'teki şantiyeye getiriliyor. 1918'de, harp bittiğinde İngilizler ölen askerlerini alıyor ve Bağdat'taki İngiliz mezarlığına naklediyor. Yaşayanları da ülkelerine gönderiyorlar. Anzak askerlerinden biri buradaki şantiyede kazada, diğeri hastalıktan vefat ediyor. Yaşayan diğer 2 asker savaşın ardından ülkesine götürülürken, Avustralya çok uzak olduğundan ölen 2 askerin cenazeleri Belemedik'te bırakılıyor." 

Avustralya'daki Anzak Vakfının bir Türk çalışanının 10 yıl önce kendisiyle temasa geçtiğini anlatan Kısacık, birlikte Belemedik'e giderek incelemede bulunduklarını bildirdi. Avustralya Dışişleri Bakanlığının burada anıt mezar kurulmasını istediğini ifade eden Kısacık, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığına iletilen talebin kabul edildiğini kaydetti.

Avustralyalıların, Çanakkale Savaşları'nın 100. yılının ardından gelecek sene anıtın yapımına başlayacağını dile getiren Kısacık, "Avustralya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, burada hayatını kaybeden 2 Anzak için Belemedik'e bir anıt mezar dikme izni aldı. 2016'da bu anıt, Belemedik Tren İstasyonu yanına, bir anlam taşımak için dikilecek" dedi.

- "Anzaklar, Çanakkale gibi Belemedik'e de gelir"

Kısacık, Belemedik'in, Varda Köprüsü, Çakıt Irmağı, çamlık alanları, ılgın ağaçları ve dev çınarlarıyla her mevsim ayrı güzelliğe büründüğüne dikkati çekti.

Belemedik'in çok sayıda yerli turisti ağırladığını vurgulayan Kısacık, "Her mevsim ayrı güzelliğe sahip olması, bu bölgeyi her zaman canlı tutuyor. Anıt mezarın yapımının ardından Anzaklar, Çanakkale gibi Belemedik'e de gelecektir. Bu da bölgenin turizmine çok büyük katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.