Adana

Çukurova'da "büyük flamingo" rekoru

11:19 22 Mart 2016
Çukurova'da "büyük flamingo" rekoru

ÖMER FANSA - Akyatan Lagünü'nde yapılan "kış ortası su kuşu sayımı"nda 89 bin 900 "büyük flamingo" tespit edildiği, bunun "yeryüzünde bugüne kadar bir alandaki en yüksek 'büyük flamingo' sayısı olduğu" bildirildi.

Su kuşlarının küresel ölçekte nüfuslarını belirlemek amacıyla yapılan kış ortası su kuşu sayımı, Türkiye'de Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün desteğiyle sivil toplum kuruluşları, akademik kuruluşlar ve kuş gözlemcileri tarafından gerçekleştiriliyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında bulunan Adana, Mersin ve Osmaniye'deki sayım işlemi, müdürlük teknik personeli ve Doğa Araştırmaları Derneği tarafından gerçekleştirildi.

Adana'daki 312 bin 618 kuşun 285 bin 14'ü Akdeniz'in en önemli kuş alanlarından biri olan Akyatan Lagünü’nde tespit edildi.

- Akyatan'da "büyük flamingo" rekoru kırıldı

Çalışmalarda, Çukurova Deltası’ndaki 96 bin 232 "büyük flamingo"nun 89 bin 900'u Akyatan Lagünü'nde sayıldı.

Akdeniz'in güney ve kuzeyi ile Asya kıtasının güneyindeki tuzlu ve acı sulak alanlarda yaşayan ve yeryüzünde 600 bin civarında olduğu tahmin edilen "büyük flamingo"ların yüzde 15'inin Adana'da bulunduğu belirlendi.

Adana'daki sulak alanlarda 2012'de 38 bin 224, 2013'te 47 bin 220, 2014'te 54 bin 27, geçen yıl da 31 bin 466 "büyük flamingo" sayılmıştı.

- "Her 6-7 flamingodan biri burada"

Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Etem Boz, AA muhabirine, Akyatan Su Kuşları Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nın Türkiye'de kuş göç yolları arasındaki en önemli alanlardan biri olduğunu söyledi.

Su kuşu olan flamingoların Türkiye'de belirli bölgelerdeki sulak alanları kışlama, yuvalama ve beslenme alanı olarak kullandığını ifade eden Boz, su kuşlarının, konakladıkları yerlerde her yıl ilgili birimlerce sayıldığını anlattı.

Bu kuşların yoğun olarak kışladıkları alanların başında Akyatan'ın geldiğini kaydeden Boz, "Görevliler tarafından yapılan sayımda Akyatan Lagünü'nde yeryüzünde bugüne kadar bir alanda sayılan en yüksek büyük flamingo sayısına ulaşıldı. Dünyada toplam nüfusu yaklaşık 600 bin olan 'büyük flamingo'ların yüzde 15'i Adana'da. Yani dünyada yaklaşık her 6-7 büyük flamingodan biri burada bulunuyor." dedi.

Boz, sahadaki flamingo sayısında rekora ulaşılmasına, diğer sulak alanlardaki ağır kış koşullarının neden olduğunu tahmin ettiklerini kaydederek "Diğer bölgelerde barınamayan, yeteri kadar kışlama, yuvalama yapamayan, beslenemeyen kuşlar, bu yıl daha çok bu bölgedeki alanımızı tercih etmiş durumda. Alanı gerek kendi ekiplerimiz gerekse hizmet alımı yoluyla oluşturulan ekiplerle koruyoruz. Bu korumanın da etkili olduğunu söyleyebiliriz." diye konuştu.

Sahanın, meraklıları için vazgeçilmez olduğunu ifade eden Boz, söz konusu alanın iyileştirilmesi ve daha iyi korunması için çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Boz, bu alanlarda ziyaretçilerin rahat etmesi ve rahat bir gözlem yapabilmesi için birim oluşturacaklarını, kuş gözlem kuleleri, yürüyüş yolları yapılacağını bildirdi. Bu amaçla yer tespiti çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Boz, gelecek yıl hizmete sunmayı planladıklarını ifade etti.

Etem Boz, Adana'da 2014'te 54 binlerde olan "büyük flamingo" sayısının geçen yıl 31 binlere kadar düşmesinde ise alandaki hastalığın etkili olduğunu, bu yıl sayım ve kontrollerde herhangi bir hastalığa rastlamadıklarını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.