Adana

Çukurova Üniversitesi'nde ilk akraba dışı "kemik iliği nakli"

10:25 25 Mart 2016
Çukurova Üniversitesi'nde ilk akraba dışı "kemik iliği nakli"

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kemik İliği Nakil Bölümü, akut myeloid lösemi ile takip edilen hastaya ilk kez Amerika'dan gelen kök hücreyle akraba dışı kemik iliği nakli gerçekleştirdi.

Çukurova Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, hastaya 1 yıl önce otolog nakil yapıldığını ve bu süreçte Türkiye ve yurt dışında kemik iliği bankalarından uygun verici tarandığı belirtildi. Amerika’dan gelen iliğin başarılı bir operasyonla hastaya nakiledildiği ve hastanın taburcu edildiği açıklandı.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Erişkin Kemik İliği Nakil Bölümü Sorumlusu Prof. Dr. Birol Güvenç, 2014 yılında nakillere başladıklarını ve bir buçuk yılda 68 nakil gerçekleştirdiklerini anlattı.

Nakillerin 13'ünün otolog olduğuna işaret eden Güvenç, yapılan bu nakli üniversite hastanesi olarak, ilk kez gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını dile getirdi.

Bu ay içerisinde Almanya'dan gelecek kök hücreyle yine bir allojenik naklin yapılacağına vurgu yapan Güvenç, kemik İliği naklinde, hastaya kök hücrelerini veren kişiye donör adı verilir. Bir kişinin donör olabilmesi için hastayla HLA uyumunun olması şarttır" ifadelerini kullandı.

Güvenç, şunları kaydetti:

"Bir allogeneik naklin başarısında bağışıklık sisteminin önemli rol oynar. Verici ile alıcı arasındaki yakın bir doku tipi uygunluğu yoksa hastanın bağışıklık sistemi yeni kök hücrelerini yabancı olarak algılayarak onları yok eder. Buna gretfin reddi denir ve verilen hücrelerin başarısız olmasına yol açabilir. Nakil öncesi tedavi (kemoterapi ve/veya radyasyon tedavisi) ile bağışıklık sisteminin büyük kısmını yok edildiği için bu durum nadirdir."

Yetişkin donörleri seçmedeki sürenin önemli olduğuna değinen Güvenç, "Yetişkin donörleri seçmenin ve test etmenin bir kaç ay veya daha fazla sürebiliyor. Hatta bir kordon kanı ünitesi bulmanın ve getirtmenin yaklaşık iki hafta gibi bir zaman alabiliyor. Araştırma ve seçim süreçlerini iyi kavramanın beklemedeki endişeyi azaltmaya yardımcı olabilecektir" dedi.

Güvenç, özellikle yaptıkları çalışmalara büyük katkı koyan Üniversite Rektörlüğü ve Hastane Başhekimliği’ne de teşekkürlerini iletti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.