Adana

"Uzlaşma kurumunun etkinliğinin arttırılması" semineri

11:09 10 Nisan 2016
"Uzlaşma kurumunun etkinliğinin arttırılması" semineri

Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, bir kısım işleri adliyeye gelmeden, bir kısmını da adliyeye gelip mahkemeye gitmeden çözülebilir olarak gördüklerini, bu süreçte de uzlaşma kurumunun çok önemli olduğunu belirtti.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye Adalet Akademisi tarafından Adana'da, ceza adalet sistemini cezalandırıcı bir süreçten işbirliğine dayalı bir sürece dönüştürmeyi amaçlayan uzlaşma kurumunun etkinliğinin artırılması amacıyla 3 günlük seminer düzenlendi.

Adana ve çevre adliyelerinde görev yapan hakim ve Cumhuriyet savcılarına yönelik seminerde, uzlaşma kurumunun etkinliğinin attırılması için mevcut mevzuat kapsamında neler yapılabileceği tartışıldı, kanun tasarısındaki uzlaştırma sisteminin nasıl olması gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulunuldu, tespit edilen sorunlara ilişkin çözüm önerileri de değerlendirildi.

Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, seminerde yaptığı konuşmada, yargıdaki iş yükünün azaltılması konusunda Bakanlık olarak çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Bu kapsamda uzlaşma ve arabuluculuğun yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını ifade eden İpek, şunları kaydetti:

"Bir kısım işleri yargıya, adliyeye gelmeden önce, bir kısmının da adliyeye geldikten sonra mahkemeye gitmeden çözülebilir olarak görüyoruz. Uzlaşma kurumu da buna katkı sağlayan unsurlardan biri. Bakanlığımız bünyesinde kurulacak bir daire başkanlığı ile daha iyi takip edebilecek. Bununla birlikte arabuluculuk uygulamasına da çok önem veriyoruz. Bu konuda iş dünyası ile de çalışmalar yaptık. Yargılama yapmadan bu ihtilafların çözülmüş olması, hem tarafların hem de yargı teşkilatı ve devletimizin lehine olacak."

- Beş ildeki dosyalarda yüzde 55-70 arası uzlaşma sağlandı

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü Aytekin Sakarya da 21. yüzyıl adalet sisteminde, ceza adaleti yerine getirilirken, mağdurun tatmin edilmesinin ön plana çıktığını kaydetti.

Suça karşı sadece ceza yaptırımının yeterli olmadığını, mağdurun zararının giderilmesinin de en başta gelen amaç sayıldığını anlatan Sakarya, "Ceza adaletinin hedefleri arasında, fail ve mağdur arasındaki meydana gelen çekişmeyi çözmek, böylece hem adaleti sağlamak hem de mağduru tatmin etmek bulunmaktadır. Uzlaşma ile mağdurun zararının kısa sürede giderilmesi, hem taraflar arasındaki hem de toplumsal barışa katkı sağlayacak, mahkemelerin iş yükünü de azaltacaktır.” ifadelerini kullandı.

Sakarya, uygulayıcıların sistemi tanıyarak sonuçlara inanması gerektiğini belirterek, Adana, Antalya, Samsun, İzmir ve Aksaray'daki adliyelerde uzlaşmaya gönderilen dosyalarda yüzde 55 ile 70 arasında uzlaşma sağlandığını belirtti.

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan da ceza adaletine yeni bir bakış açısı getiren uzlaşmanın, mağdurların haklarının korunmasının yanı sıra suç faillerinin de ceza vermek yerine topluma kazandırılmasını sağladığını bildirdi.

Seminere HSYK 1. Daire Üyesi Mehmet Durgun ile çok sayıda Adalet Bakanlığı üst düzey yöneticisi de katıldı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.