Adana

Özgecan'ın katillerine yapılan silahlı saldırı

13:39 14 Nisan 2016
Özgecan'ın katillerine yapılan silahlı saldırı

Adana Cumhuriyet Başsavcılığından, Özgecan Aslan'ın katillerine yönelik silahlı saldırıyla ilgili, yaralıların uzun süre odada beklediği ve saldırıyı gerçekleştiren hükümlünün, maktulün bulunduğu odaya girdiği iddialarının gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Adana F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumunda, 11 Nisan'da gerçekleştirilen silahlı saldırıda, üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesine ilişkin davada ağırlaştırmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Ahmet Suphi Altındöken'in öldürüldüğü, babası Necmettin Altındöken'in yaralandığı anımsatıldı.

Olayın, ceza infaz kurumunun B bloğunda bulunan hükümlü G.A. ve tutuklu F.Y'nin spor salonuna götürüldüğü sırada gerçekleştiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"G.A'nın, daha önce üzerine sakladığı silahı çıkarıp iki personeli spor salonu giriş koridoruna kapattığı, koşarak maktul Ahmet Suphi Altındöken'in odasının olduğu koridora yöneldiği ve koridorun sonunda bulunan odanın mazgalından ateş etmek suretiyle her iki hükümlüyü yaraladığı anlaşılmıştır. Olayı haber alan ceza infaz kurumu ani müdahale ekibinin, eylemden yaklaşık 4 dakika sonra olayda kullanılan silahı hükümlü G.A'dan alarak şahsı etkisiz hale getirdiği, yaralı Ahmet Suphi Altındöken ile Necmettin Altındöken'in vakit kaybetmeksizin ilk olarak ceza infaz kurumundaki revire, ardından da görevliler tarafından olay yerine çağrılan 112 Acil Servis görevlilerince hastaneye sevklerinin sağlandığı tespit edilmiştir. Yaralıların uzun süre odada beklediği ve saldırıyı gerçekleştiren hükümlünün, maktulün bulunduğu odaya girdiği şeklindeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır."

Olayı gerçekleştiren, azmettiren, olayda kullanılan silahın ceza infaz kurumuna sokulmasında yardımcı olduğu belirlenen, suç grubu olarak eyleme destek veren biri infaz koruma memuru olmak üzere 6 şüphelinin, "Tasarlayarak öldürme ve tasarlayarak öldürmeye teşebbüs" suçlarından tutuklandığı bildirilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Konuyla ilgili Adalet Bakanlığımızca bir müfettiş ve 2 cezaevi kontrolörü görevlendirilmiş olup, Adana Cumhuriyet Başsavcılığımızca da olaya ilişkin yürütülen adli soruşturma çok yönlü olarak titizlikle sürdürülmektedir. Olayla ilgili adli ve idari yönden başlatılan soruşturmanın selameti bakımından, görevlerinin başında kalmaları sakıncalı görüldüğünden ceza infaz kurumu müdürü ve ikinci müdürü tedbiren görevden uzaklaştırılmış, 3 personel de olayda kusur ve etkileri olduğu değerlendirildiğinden açığa alınmıştır. İdari olarak ayrıca eyleme doğrudan katılanlar dışında, ihmali bulunanlar hakkında da detaylı inceleme ve soruşturma devam etmektedir."

- Olayın geçmişi

Üniversite öğrencisi 19 yaşındaki Özgecan Aslan, Mersin'in Tarsus ilçesinde 11 Şubat 2015'te evine gitmek için bindiği minibüste öldürülmüştü.

Tarsus 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 Aralık 2015’teki duruşmada, sanıklardan Ahmet Suphi Altındöken'in "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme, bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürme, başka bir suçu işleyememekten kaynaklanan infialle öldürme, nitelikli cinsel saldırıya teşebbüs ve cinsel saikle kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve çeşitli suçlardan 27 yıl hapisle cezalandırılmasına karar vermişti.

Baba Necmettin Altındöken'i "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme, bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürme, başka bir suçu işleyememekten kaynaklanan infialle öldürme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum eden mahkeme heyeti, sanık Fatih Gökçe'nin ise "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme, bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürme, nitelikli cinsel saldırı, başka bir suçu işleyememekten kaynaklanan infialle öldürme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve çeşitli suçlardan 24 yıl hapisle cezalandırılmasını kararlaştırmıştı.

Hükümlü Ahmet Suphi Altındöken, 11 Nisan'da, Adana Kürkçüler Cezaevinde uğradığı silahlı saldırı sonucu ölmüş, babası Necmettin Altındöken yaralanmıştı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.