Adana

Uluslararası 2. Katı Atık Zirvesi

18:57 19 Nisan 2016
Uluslararası 2. Katı Atık Zirvesi

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, "Elbette bizler kendi yaşamımızı sürdürürken gelecek nesillere de yaşanılabilir bir dünya ve kullanılabilir bir çevre bırakmak zorundayız. Biz, son nefesimizde bile elimizdeki fidanı dikmek sorumluluğundayız" dedi.

Adana Büyükşehir Belediyesince bu yıl 2'ncisi düzenlenen Uluslararası Katı Atık Zirvesi başladı. Kentteki bir otelde gerçekleştirilen ve 2 gün sürecek zirveye çok sayıda bilim insanı ve çevre aktivisti katılıyor.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü, atığın çağın önemli problemi olduğunu belirtti. 21'inci yüzyılın yükselen değerleri içinde çevreyi koruma şuurunun çok önemli hale geldiğini ifade eden Sözlü, şöyle devam etti:

"Gerek Birleşmiş Milletlerin gerekse Avrupa'ya baktığımızda ülkemiz, sorumluluklarını yerine getirme noktasında en hassas ve kollektif çalışma ortamına uyan ülke konumundadır. Bugün bizden öncekilerin bize bıraktıkları emanetlerle yaşıyoruz. Elbette bizler kendi yaşamımızı sürdürürken gelecek nesillere de yaşanılabilir bir dünya ve kullanılabilir bir çevre bırakmak zorundayız. Biz, son nefesimizde bile elimizdeki fidanı dikmek sorumluluğundayız."

Adana kent merkezinin nüfusunun 1 milyon 600 bin olduğuna, insanın bulunduğu yerde de katı atık sorunun ortaya çıktığına dikkati çeken Sözlü, şunları söyledi:

"Bugün ülkemiz bir taraftan kalkınma noktasında çaba sarf ederken bir taraftan katı atıkların bertaraf edilmesi için köylerimizde, kasabamızda ve şehirlerimizde büyük yatırımlar yapmaktadır. Nüfusun tüketmiş olduğu katı atıkları arıtılabilir, elektriğe çevrilebilir. Hatta kanalizasyon atıkları tabiata uygun hale getirerek tabiata tekrardan salınabilir."

Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mehmet Çelebi Akkuş da çevre sorunlarının şehirlerin kalkınmasında belirleyici etkiye sahip olduğunu belirterek "Bizler bu konuda titizlikle çalışıyoruz. Adana'nın 15 ilçesinde hizmet veriyoruz. Seyhan baraj gölündeki balıkları yaşama döndürmemiz dünya çapında ilgi uyandırdı. Çukurova Kalkınma Ajansından 100 bin lira hibe aldık ve Adana için kullandık. Her atık çöp değildir, düşüncesi ile geri dönüşümün önemini anlatmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

- "İnsan nüfusu arttıkça problemler artıyor"

Sinema sanatçısı ve aktivist Ediz Hun ise 1972'den sonra çevre bilincinin gelişmiş ülkelerde başladığını ve ilk konferansın da Stockholm'de yapıldığını aktardı. Hun, şunları kaydetti:

"İnsanoğlu sınırlı ve sınırsız bütün kaynakları gelecek nesillerin imkanları doğrultusunda çözümlemeye ve değerlendirmeye çalışmalıdır. İstanbul'dan örnekler vereceğim. İstanbul dünyanın dördüncü büyük megapolisi. Sadece İstanbul'da 20 milyon nüfus var. Bir insanda günde 4 ile 7 litre arası atık çıkıyor. Mutlaka günlük katı ve likit atık çıkarmak zorundayız. Günlük 5 litre katı ve sıvı atık aldığımızı varsayarsak ortalama 20 milyonla çarpıyoruz, bu rakam da İstanbul'da 100 milyon litreye tekabül ediyor. İnsan nüfusu arttıkça problemler artıyor. Birleşmiş Milletler, artık matematiksel rakamlardan oluşan rakamlar yerine biofiziksel bütçeleri tartışıyor."

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü, sanatçı Hun ve eski BM Direktörü Svein Tveitdal'a zirve anısına plaket verdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.