Adana

Çöpten üretilen elektrik, ekonomiye katkı sağlıyor

14:36 06 Mayıs 2016
Çöpten üretilen elektrik, ekonomiye katkı sağlıyor

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Katı Atık Bertaraf Tesisi'nde, günde ortalama 50 bin konutun ihtiyacını karşılayacak 250 megavatlık elektrik üretimi gerçekleştiriliyor.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, tesiste ayıklanan evsel katı atıklar, elektrik enerjisine dönüştürülerek ekonomiye kazandırılıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Çelebi Akkuş, elektrik üretiminin, sebze ve meyvenin daha çok tüketildiği yaz aylarında arttığını belirterek, "Adana Büyükşehir Belediyesi’nin Katı Atık Arıtma Tesisi’ne getirilen günlük ortalama bin 800 ton atık ayrıştırılıyor. Organik atıkları işleyerek yaklaşık 50 bin konuta yetecek kadar elektrik üretimi yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Özel Atık Şube Müdürü Çağrı Ün de tesise getirilen evsel atıklardan geri dönüştürülebilir materyallerin ayıklandığını ifade ederek şunları kaydetti:

"Günde bin 800 ton evsel atığın içindeki geri dönüştürülebilir materyaller ayıklanmaktadır. Öncelikle plastik, metal, cam ayrıştırılıp, istiflenerek geri dönüşüm tesislerine sevk ediliyor. Ardından portakal, karpuz kabuğu gibi organik maddeler ayrıştırılarak çürütücü tanklarda fermantasyona tabi tutuluyor. Oluşan metan gazı balona pompalanarak bir süre depolanıyor ve gaz motorlarında yakılarak metan gazından elektrik enerjisi elde ediliyor. Üretilen elektrik enerjisi de ulusal elektrik ağına veriliyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.