Adana

Anız yangını uyarısı

12:31 21 Ağustos 2017
Anız yangını uyarısı

Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, tarlada anız yakılması halinde topraktaki yararlı organik maddelerin de yandığı uyarısı yaptı.

Doğan, yaptığı yazılı açıklamada, anız yakmanın doğaya, çevreye ve insana zarar verdiğini belirtti.

Bölgede hububat hasadının başladığını ve yapılan uyarı ve bilgilendirmelere rağmen hasat sonrası tarlada kalan anızların ateşe verilerek yok edilme yoluna gidildiğini ifade eden Doğan, şunları kaydetti:

"Anızla yararlı organik maddeler de yakılıyor. Anız yakıldığı için canlı yaşamı, çevre ve insan sağlığını olumsuz etkileyecek durumlar yaşanmaktadır. Önceki yıllarda anız yangınları sonucunda oluşan dumanların yollara ulaşarak görüş mesafesini azaltması nedeniyle ölümle sonuçlanan trafik kazaları dahi meydana gelmiş, bunlar basına da yansımıştır. Yangınlar hem doğanın hem de çevrenin tahribatına neden olmakta ve hava kirliliği yaratmaktadır. Anız yangınları, toprağa organik madde açısından katkı sağlayan kısmın ortadan kaldırılması, birçok canlının ölmesi anlamına gelmekte ve toprağın veriminin azalmasına neden olmaktadır."

Doğan, zamandan ve maliyetten kazanç sağlandığı düşünülse de anız yangınlarının ülke topraklarına büyük zarar verdiğini vurgulayarak, anız yangınları konusunda izleme ve denetleme yetkisine sahip kurumların denetimlerini arttırması gerektiğini dile getirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.