Adana

Türkiye'de 170 bin dosyada taraflar uzlaştı

17:24 24 Kasım 2017
Türkiye'de 170 bin dosyada taraflar uzlaştı

Adalet Bakanlığının "onarıcı adalet" sistemi çerçevesinde uygulamaya koyduğu mağdurların haklarının korunmasını, suç faillerini de topluma kazandırılmalarını sağlayan uzlaştırma kapsamında, Türkiye genelinde 10 aylık süreçte 170 bin dosyada uzlaşma sağlandığı bildirildi.

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Adana'da Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tarafından bölge ve ilçelerdeki adliyelerde görev yapan hakim ve cumhuriyet savcılarıyla yazı işleri müdürlerine yönelik "Disiplin İşlemleri ile Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma" konulu seminerin açılışında yaptığı konuşmada, uzlaştırmanın, tarafların memnuniyetini en üst düzeye çekme ve toplumsal barışa katkı sağlama açısından daha kısa sürede, daha az masrafla uygulanarak ceza adaletine yeni bir bakış açısı kazandırdığını kaydetti.

- Uzlaştırmada Adana 3. sırada

2 Aralık 2016'da ‘"Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"da yapılan değişiklikle uzlaştırma kapsamının genişletildiğini ifade eden Yeldan, şunları belirtti:

"Mevzuat değişikliğinden sonra Adana Cumhuriyet Başsavcılığımız Uzlaştırma Bürosunca yapılan çalışmalarda toplam 11 bin evrak işleme alınırken, bu dosyaların 5 bin 129'unda uzlaştırma sağlandı. Taraflar 1 gün gibi çok kısa sürede uzlaşma sağlayarak Yargıtay süreciyle yıllarca devam eden yargılamalardan da kurtulmuş oldu. Uzlaşmalarda müşteki ve şüpheliler Sevgi Evleri ve Mehmetçik Vakfı gibi kurumlara bağış, okul boyama, özür dileme, fidan dikme, kitap ve giysi yardımı gibi konularda anlaşarak aralarındaki husumeti barışla sonuçlandırdı."

Yeldan, uzlaştırma sayısı bakımından Adana'nın Türkiye genelinde 3'üncü sırada yer aldığını kaydetti.

İş yükünün hafiflemesine neden olan uzlaştırmayla 2016 yılında Adana Adliyesindeki Asliye Ceza Mahkemelerine gelen toplam dosya sayısının 19 bin 422 iken, bu rakamın 2017 yılında 3 bin 469 düşerek 15 bin 951’e gerilediğini belirtti.

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdür Yardımcısı Şenol Taş ise klasik yargılamaya göre adaletin daha kısa sürede sağlanması ve mağdurların uğramış olduğu zararların karşılanmasını sağlayan uzlaştırma kurumunun uygulama alanının genişletildiğini kaydetti.

Son değişikliklerden sonra uzlaştırma verilerinde büyük artış olduğunu ifade eden Taş, şöyle devam etti:

"Kanun değişikliğinden 30 Eylül 2017'ye kadar olan 10 aylık süreçte 173 bin 50 dosya uzlaşmayla sonuçlandı. Aldığımız verilerden hareketle 2017 yılı sonunda 200 bin dosyanın uzlaşmayla sonuçlanacağını öngörüyoruz. Cumhuriyet savcıları ile yazı işleri müdürlerimize vereceğimiz eğitim seminerleri, uzlaştırma kurumunun etkinliğinin artırılmasına katkı sağlayacaktır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.