Adana

Adana'da cezaevindeki yangına ilişkin dava

13:40 27 Kasım 2017
Adana'da cezaevindeki yangına ilişkin dava

Adana E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumundaki çocuk koğuşunda yangın çıkartarak 3 çocuk mahkumun ölmesine neden olduğu ileri sürülen sanığın yargılanmasına devam edildi.

Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki üçüncü celse duruşmaya tutuklu sanık çocuk R.K. ile tarafların avukatları katıldı. Duruşmada görgü tanığı A.B. ile iki bilirkişi dinlendi.

A.B. ifadesinde olayın yaşandığı koğuştan sesler geldiğini ifade ederek, "Bu sesler sanki bir şey kırma sesine benziyordu. Ancak ne olduğunu tam olarak çıkartamıyordum. Koğuşa girdiğimde benimle birlikte koğuşta 6 kişi vardı. Bu şahıslar bütün kıyafetlerini bir poşetin içine koymuşlar bekletiyorlardı. Banyonun çift katlı camını kırmışlardı. Bu şahıslar bana 'Biz koğuşu yakacağız karışma' gibi sözler söyledi." dedi.

Bu sırada banyo tarafından tuvalete geçtiğini belirten A.B, olay anını da şöyle anlattı:

"Tuvaletten çıktıktan sonra bir bez parçasının tutuşturulduğunu gördüm. Yanan bez F. ile C'nin elindeydi. Ben 'Ne yapıyorsunuz' diye karşı çıkmaya çalıştım. Bu sırada ölen 3 şahıs ve R. bana 'Karışma' diyerek küfür ettiler. Ben ateşi söndüremedim. Tekrar bir şeyler tutuşturdular. Yine engel olmaya çalıştım. Bu sefer beni arka banyo tarafına götürdüler. Ardından, yatakları kapıya yığdılar ve süngerleri tutuşturdular. Yangının büyüdüğünü görünce kapıya koştum. Elimle vurarak gardiyanları çağırdım. Ancak yangını söndürmeye gücüm yetmedi. Ben banyo tarafına kaçtım. Bu şahıslar da benimle birlikte banyo tarafına geldiler. Dumandan etkilenen 4 kişi işin büyüyeceğini anlayınca yangını söndürmeye çalıştılar ancak iş işten geçmişti. Yangın ve duman her yeri sardı."

Yangının çakmakla mı yoksa floresanla mı çıkartıldığını tam olarak görmediğini ifade eden A.B, "Koğuştakiler cezaevinden sevk olabilmek için böyle bir şey yapacaklarını söylüyordu. Önceden planlanmış bir olaydı. Koğuştaki kişileri kışkırtan 'Her şeyi üstleneceğim' diye söyleyen R'dir. Ben de ayrıca R'den şikayetçiyim." dedi.

Bilirkişiler de raporda belirttikleri gibi yangının floresan kullanılarak çıkartıldığını belirterek, bunu kendilerinin de test ettiklerini anlattı.

Mahkeme heyeti, Adana Barosunun katılan olarak kabulü yönünde verilen kararı Adana Cumhuriyet Başsavcılığının itirazı üzerine suçtan zarar görme ihtimali bulunmaması nedeniyle kaldırdı.

Duruşma, tutuklu sanık R.K'nin tutukluluğunun devamına karar verilip eksikliklerin giderilmesi için 18 Aralık’a ertelendi.

Adana E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumundaki çocuk koğuşunda 18 Ocak'ta çıkan yangında, 6 mahkum ile 5 infaz koruma memuru dumandan etkilenmişti. Çocuklardan karbonmonoksit gazından zehirlendiği belirlenen M.E. (16), F.K. (17) ve M.A (17) tedavi gördükleri hastanelerde hayatını kaybetmişti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.