Adana

Sıfır araçta aldı, 7 yıl sonra ‘gizli ayıp’lı satıldığı anlaşıldı

11:54 27 Haziran 2022 5 Yorum Var
Sıfır araçta aldı, 7 yıl sonra ‘gizli ayıp’lı satıldığı anlaşıldı

Adana’da avukat Ömer Uruç, sıfır aldığı aracın ayıplı satıldığını 7 yıl sonra şanzımanın çatlamasıyla öğrendi. Uruç firmanın, ‘kullanıcı hatası’ demesi üzerine konuyu yargıya taşıyınca mahkeme, araçta ‘gizli ayıp’ olduğuna hükmetti.

Adana’da avukat Ömer Uruç, sıfır aldığı aracın ayıplı satıldığını 7 yıl sonra şanzımanın çatlamasıyla öğrendi. Uruç, firmanın, ‘kullanıcı hatası’ demesi üzerine konu yargıya taşıdı. Mahkeme, arızanın üretim hatasından kaynaklı ‘gizli ayıp’ olduğuna hükmetti.

SERVİS 36 BİN 865 LİRA İSTEDİ

Avukat Ömer Uruç (26), 2013 yılında bayiden 70 bin liraya 0 kilometre 01 SU 835 plakalı otomobil satın aldı. 2020 yılında ise araçta arıza lambası yandı ve Uruç, yetkili servise gitti. Serviste yapılan inceleme de ise şanzımanın çatlak olduğu belirlendi ve servis Uruç’a ‘kullanıcı hatası’ dedi. Tamir ücreti olarak da servis, ilk önce 59 bin lira daha sonra da indirimle 36 bin 865 lira istedi. 16 Temmuz 2020 tarihinde ise Ömer Uruç, arızanın kendi kullanımdan kaynaklanmadığını belirterek 5. Sulh Hukuk Mahkemesine başvurdu. 24 Temmuz 2020 tarihindeki bilirkişi raporunda, “Şanzıman üzerindeki çatlağın, kullanıcı kusuruyla oluşmayacağı; araçta imalattan kaynaklı gizli ayıp olduğu tespit edilmiştir” denildi.

ÜRETİM HATASI NEDENİYLE 3 MİLYON ARAÇ GERİ ÇAĞRILMIŞ

Aynı raporda henüz 55 bin 213 kilometredeki araçta bu denli bir arıza çıkmasının da normal olmadığı vurgulandı. Konuyla ilgili detaylı araştırma yapan Uruç, çarpıcı bir detaya ulaştı. Uruç, haber sitelerinde kendi arabasıyla aynı marka ve modelde 2011-2015 yılları arasında üretilen yaklaşık 3 milyon aracın, ‘DSG’ olarak pazarlanan çift kavramalı şanzımandaki üretim hatası nedeniyle üretici firma tarafından geri çağrıldığı bilgisine ulaştı.

FİRMADAN ŞANZIMAN DEĞİŞİMİNE İLGİNÇ SAVUNMA

Üretici firma da aracın satın alınıp, 7 yıl ve yaklaşık 55 bin kilometre boyunca kullanılması, bu süre içinde bir hatanın; şanzıman-volan gibi güç aktarma organlarında gizli kalmasının mümkün olmayacağına dikkat çekti. Firma, “Araç, yepyeni bir şanzımana sahip olmuş ve böylece araç da yenilenmiştir. Bu katkılar, araca değer kazandırır, bunlar değer kaybettiren unsurlar değildir” savunmasını yapması dikkat çekti.

Ömer Uruç, yargı süreci devam ederken otomobilsiz kalmamak için 36 bin 865 lira ödeyerek aracını tamir ettirdi.

Tamirden sonra Ömer Uruç, Adana 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme ise araçta ‘gizli ayıp’ olduğuna hükmederek, “Tüm kontrol ve servis bakımları, yetkili servis olan davalıda yaptırılmış olmasına rağmen, araçta şanzıman arızası meydana geldiği; oluşan arızanın kullanıcı hatasından kaynaklanan bir hata olmadığı, alınan bilirkişi raporundan araçtaki ayıbın, üretim hatasından kaynaklı ‘gizli ayıp’ olduğu anlaşılmıştır” kararını verdi.

“BU DAVA TÜRKİYE’DE İLK”

Ayrıca mahkeme, davalı olan firmanın, onarım masrafı için aldığı 36 bin 865 lira ile 8 bin lira da ‘araç değer kaybı’ olmak üzere toplam 44 bin 865 bin lirayı Avukat Ömer Uruç’a geri ödemesine kararlaştırdı.

Avukat Ömer Uruç, “Araçta üretimden kaynaklı gizli ayıp olduğu ve bunun tüketiciye fatura edilemeyeceği hüküm altına alındı. 2 yıl devam eden mahkeme süreci sonunda araçta ‘gizli ayıp’ olduğuna hükmetti. Fakat işin bir ilginç yanı davalı firmanın mahkemede yaptığı savunma var. Şanzıman değişiminin araca değer katacağı yönünde ilginç bir savunma yaptı. Mahkeme, o savunmaya da itibar etmedi. Aracın alımından 9 sene sonra bir ayıp tespitini içerdiği için Türkiye’de ilk bu dava. Bu nedenle hem avukat hem de tüketici olarak çok gururluyum. İnsanlar aldıkları üründe bir ayıp varsa, gizli ayıp olduğunu düşünüyorlarsa sonuna kadar pes etmesinler” diye konuştu.

YORUMLAR

5 Yorum Var
  • metin 1 yıl önce Şikayet Et
    WV de bile böyle durum varsa, diğer markaları düşünemiyorum bile.. ayrıca bir avukatın başına böyle şeyler geliyorsa, gariban vatandaş ne yapsın..
    Cevapla
  • xxl 1 yıl önce Şikayet Et
    siz birde renaultun şanzumanlarına bakın tce motor manuel şanzumanlar hepsi çöp. çözüm yok
    Cevapla
  • derin devlet 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu volkswagen kardeşim hata yapar mı? bu kardeşimizde öyle düşünmüş almış. ee Alman malı. çok sağlam. sakın vosvos'tan vazgeçmeyin. bizi düdüklemeye devam etsin. Hani türkiyeye fabrika kuracaktı. alman hükümeti müsaade etmedi. konu siyasi. biraz da sen siyasi ol alman malı alma. adı üstünde ALMAYIN anlamında kısaca ALMAN.
    Cevapla
  • Önder Tarım 1 yıl önce Şikayet Et
    acaba avukat olmasaydı mahkeme bu kararı alırmıydı...?
    Cevapla
  • Arif 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa, Amerika'da ayıplı araçlarını çağırıyorlar. Bize 2. Dünya vatandaşı muamelesi...
    Cevapla
  • Teknisyen 1 yıl önce Şikayet Et
    arkadaşlar bilip bilmeden yorum yapmayın bu markanın yetkili servisinde teknisyenim zaman geliyor geri çağrılan araçlardan başımızı kaşıyamıyoruz başka işe dokunamıyoruz distribütör bu konuda çok katı bir yapılan her iyileştirme için bir tane bilem araç kalsın istemiyor fabrika bunu takip ediyor hepsi sisteme işleniyor bir cıvata da olsa bu böyle motor şanzıman da olsa aynı 15 küsür yıldır bu firmadayım araç norma bakım için gelse dahi aracın şase numarası sisteme girer girmez uyarı verir müşteriye bilgisi verilip yapılır bu işlem sonucunda servisler fatura kesip para kazanır lütfen bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın
    İlk beğenen sen ol
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    2. Değil 3. Dünya ülkesi, firmalar sadece ithal ediyor parasına bakıyor. Sistem zenginden yana hesap soran yok. Adam avukatmış kendi uğraşmış, biz ne yapalım haklı olduğumuz basit sorunlarda dahi para verip avukat mu tutalım.
  • Talha 1 yıl önce Şikayet Et
    3. Dünya ülkesi.
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.