Adıyaman

Suriyeli Mustafa, Türk çiftçilere zeytinciliği öğretiyor

12:03 11 Mart 2016
Suriyeli Mustafa, Türk çiftçilere zeytinciliği öğretiyor

Kobani'deki yüzlerce dönüm zeytin bahçesini savaş nedeniyle bırakarak Türkiye'ye göç eden Suriyeli Mustafa Mustafa, zeytincilikteki bilgi ve tecrübelerini sığındığı Adıyaman'ın Kahta ilçesindeki çiftçilere aktarıyor.

Ülkesindeki iç savaş nedeniyle yaklaşık bir yıl önce Kahta ilçesine yerleşen 51 yaşındaki Mustafa, Kobani'de yüzlerce dönümlük zeytin bahçesinde edindiği tecrübeler sayesinde Kahta'da tarım alanında çalışmaya başladı.

Zeytin yetiştirmedeki deneyimlerini Kahtalı çiftçilerle paylaşan Mustafa, hem evinin geçimini sağlıyor hem de çiftçilerin daha kaliteli ve verimli ürün alması için çalışıyor.

Mustafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkesinde uzun yıllar tarımla geçimini sağladığını ve özellikle zeytin üretiminde ileri derecede üreticilik yaptığını söyledi.

Kobani'de organik tarım yaptığını anlatan Mustafa, 160 kök zeytin ağacından 5 ton zeytinyağı elde ettiğini belirtti.

Beraber sığındığı 7 kişilik ailesinin geçimini sağlamak için Kahta'da 2 oğluyla çalıştığını kaydeden Mustafa, "2 oğlum çobanlık yapıyor. Ben de burada zeytin bahçelerinde budama ve bakım yapıyorum. Buradaki çiftçilerin çoğunun zeytin ağaçlarını budamadıklarını gördüm. Budanmayan ağaçların meyve rekoltesinin çok düşük olduğunu söyledim ve onlara nasıl budama yapılacağını gösterdim" dedi.

- Kısa sürede tanındı

Kısa sürede zeytin üreticileri arasında isminin duyulduğunu anlatan Mustafa, binlerce ağacı budadığını ve her gün çok sayıda çiftçinin bahçelerini budaması için kendisini aradığını dile getirdi.

Türk halkına yararlı olduğu için çok mutlu olduğunu ifade eden Mustafa, "Oradaki tüm bilgi, tecrübe ve deneyimlerimi buradaki üreticilere aktarmanın mutluluğunu yaşıyorum. Savaş’ın bir an önce bitmesiyle ülkemize dönmek istiyoruz. Türkiye devletinden, hükümetinden ve Başbakandan çok memnunuz. Bize kimlik verdiler, kapılarını açtılar. Dualarımız hep onlar için. İnşallah Allah bu ateşe bir su serper ve ülkemizde barış hakim olur" diye konuştu.

- "Mustafa'dan çok şey öğrendik"

Kahta'da çiftçilik yapan Servet Seçilmiş, yaklaşık 10 bin zeytin ağacı bulunduğunu söyledi. Ağaçlarının Mustafa sayesinde teker teker budanmaya başlandığını anlatan Seçilmiş, budanan ağaçlarının çehresinin değiştiğini belirtti.

Bu yıl ürün rekoltesinin yüksek olacağına inandığını vurgulayan Seçilmiş, "Suriyeli Mustafa'dan çok şeyler öğrendik. Uzun yıllardan beri tarımla uğraşıyorum. Bağ, badem ve zeytin bahçelerim var. Bana adeta uygulamalı eğitim veriyor. Benim bahçemden sonra çok sayıda üretici Suriyeli Mustafa’yı bekliyor. Kendisine ne kadar teşekkür etsem azdır. Bahçemin çehresi değişti" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.