Adıyaman

ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

17:07 07 Aralık 2017
ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

Adıyaman Üniversitesi (ADYÜ) Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, ABD'nin Kudüs kararının gerek vicdan, gerek hukuk, gerek tarih önünde hükümsüz olduğunu belirtti.

Gönüllü, yaptığı açıklamada, ABD yönetiminin Kudüs'ü, İsrail'in başkenti olarak tanındığı ve büyükelçiliğin Kudüs'e taşınayacağı yönünde yaptığı sorumsuzca açıklamayı büyük endişeyle karşılayıp kınadıklarını ifade etti.

ABD'nin bu kararının Birleşmiş Milletler kararları ve uluslararası aykırı olduğu gibi Kudüs'ün kadim tarihine de ters olduğunu dile getiren Gönüllü, şunları kaydetti:

"İsrail'in Kudüs kararı, bu çerçevede yaptığı tüm işlemler ve uygulamalar hiçbir zaman kabul görmemişse bu açıklama da aynı şekilde gerek vicdan, gerek hukuk, gerek tarih önünde hükümsüzdür. Bugün, ilk kıblemiz Harem-i Şerif'in bulunduğu peygamberler şehri Kudüs'ün müdafaası ve muhafazası sadece Müslümanlar için değil tüm insanlık için de önemli bir görev olduğu gibi başkenti Kudüs olan, egemen ve bağımsız Filistin devleti de böylece bir zorunluluk haline gelmiştir."

- Gaziantep

İhsan ve Hizmet Derneği Başkanı Ali Kırmızı ise ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü, İsrail'in başkenti kabul etme kararını asla kabul etmeyeceklerini söyledi.

Alınan kararın İslam coğrafyasını karıştırmaya yönelik olduğunu dile getiren Kırmızı, şunları kaydetti:

"İslam ülkeleri bu görüşü asla kabul etmedi, etmeyecek. Amerika'nın diğer islam ülkelerinde insanları savaşa sürüklediği gibi yine aynı şeyleri yapmak için atılan bir adımdır. Amerika müslümanların bu durumu kabul etmeyeceğini, ayaklanmalar olabileceğini çok iyi biliyor."

- Şanlıurfa

Harran Üniversitesi Öğrenci Konseyi, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını kınadı.

Konsey Başkanı Barış Yaşar, öğreciler adına yaptığı açıklamada, uluslararası hukuka tamamen aykırı olarak alınan bu kararın, kötü sonuçlara neden olacağını belirtti.

Tüm dünyanın bu karara karşı çıkması gerektiğini ifade eden Yaşar, şunları söyledi:

"Haksızlığı önleyebilecek durumda olan liderlerin haksızlığa çanak tutmasını ve uluslararası toplumun süregelen sessizliğini ve çifte standardını reddediyoruz. Filistin, Kudüs ve Mescid-i Aksa bizimdir. İslam dünyası, kırmızı çizgisinin çiğnendiği bu oldu, bitti karşısında asla sessiz kalmayacaktır. Bütün uyarılara rağmen gelinen bu noktada, etkili tüm karar alma mekanizmalarını bir an evvel bu haksızlığa ve işgal politikasına açıkça karşı çıkmaya ve gereken her türlü tedbiri almaya davet ediyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.