Adıyaman

Adıyamanlı kadınların zorlu tütün mesaisi

15:19 02 Mayıs 2018
Adıyamanlı kadınların zorlu tütün mesaisi

Adıyaman'da köyde yaşayan kadınlar, geçimlerini sağlamak için tütün tarlalarında ter döküyor.

Kent merkezine bağlı Yenice ve Çemberlitaş köyünde yaşayan kadınlar, sabahın ilk ışıklarında yollara düşüyor. 50 liraya yevmiyeyle tütün tarlalarında çalışan kadınlar, aile bütçesine katkı sağlıyor.

Kadınlar gündüz tarlada çalışıp akşam da ev işlerini yapıyor. Günde 13 saat emek veren kadınlar yılın 9 ayı tarlada ekmek parası için çalışıyor.

Kırsal kesimde yaşayan kadınlardan Şerife Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yenice köyünde yaşadığını, sabahın erken saatlerinde tarlaya gidip tütün ektiğini söyledi.

Bahçede ektikleri tütünün fidelerini yani "sadır"ı sökerek sandıklara doldurduklarını anlatan Eren, "Daha sonra evimize gidip kahvaltı yapıyoruz. Ardından yine yollara düşüyoruz. Daha sonra da tarlada tütün dikme makinesi ile sadırları ekiyoruz. Bu süreç akşama kadar sürüyor." dedi.

Sabahtan akşama 50 lira yevmiye için çalıştıklarını dile getiren Eren, kadın olmanın zor olduğunu, köyde başka geçim kaynakları olmadığı için çalışmak zorunda olduklarını ifade etti.

Tütün tohumlarını şubat aylarında ektiklerini dile getiren Eren, "Nisan'a kadar ekilen tohumlar büyüyor. Nisan ayında birkaç hafta boyunca tütün ekiyoruz. Haziran, temmuz aylarında tütün hasadını yapıp eylül, ekim ayında da kurutup paketlediğimiz tütünleri özel firmalara yolluyoruz." diye konuştu.

Akşam güneşin batmasıyla tarladan traktörle eve gittiklerini belirten Eren, daha sonra da ev işleriyle uğraştıklarını sözlerine ekledi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.