Afyonkarahisar

Anadolu yaban koyunu için yeni üretim istasyonu

11:03 25 Kasım 2015
Anadolu yaban koyunu için yeni üretim istasyonu

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce, Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde 280 dekar alana Anadolu Yaban Koyunu Üretim İstasyonu kuruldu.

Anadolu'nun endemik ırklarından ve koyunun atası olarak bilinen Anadolu yaban koyununun sayısının 30'lara kadar düşmesi üzerine, 1966 yılında Konya Bozdağ, Yaban Hayatı Koruma Sahası olarak ilan edildi. 1985 yılında ise 35 bin dekar alan telle çevrilerek Bozdağ Yaban Koyunu Üretme İstasyonu kuruldu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, Türkiye'de ikincisi Şuhut ilçesinde kurulan üretim istasyonu da yaban koyunlarının yaşamlarını sürdürebilecekleri hale getirildi. Yaklaşık 280 dekar alana kurulu istasyona, ilk etapta 30-40 Anadolu yaban koyunu getirilecek.

Av turizminde önemli bir yere sahip yaban koyununa, avcılar tarafından 250 bin lira civarında paha biçiliyor. Sınırlı sayıda avlanılmasına izin verilen yaban koyunlarının sayılarının arttırılmasıyla, doğal yaşamın korunmasının yanı sıra ülke ekonomisine katkı sağlanması hedefleniyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Turgut Civri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede yaban koyunu üretim istasyonu kurulması için 2 yıl önce çalışmalara başladıklarını söyledi.

Hazırlıkların tamamlandığını belirten Civri, "Burada 280 dekar alanda yaban koyunu üretme istasyonu oluşturduk. Alanı yüksek tellerle çevirdik. Koyunların yem ve su ihtiyacı için gerekli yerler yapıldı. Burayı, koyunların doğal ortamlarında yaşamalarına imkan sağlayacak hale getirdik" diye konuştu.

- Sadece Türkiye'de var

Civri, yaban koyununun endemik bir tür olduğunu belirterek, "Dünyada birçok yaban koyunu türü var ama Anadolu yaban koyunu sadece ülkemizde var. Bu ırkın korunması, çoğaltılması ve doğaya salınması için çalışmalar başlatıldı. Biyoçeşitliliğimizi korumak ve doğal türlerimizi geliştirmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

Damızlık olarak ilk etapta 30-40 civarında koyun getireceklerini aktaran Civri, "Bu alanda otlarla beslenerek serbest şekilde dolaşacaklar. Burada ürettiğimiz koyunları uygun yaşam alanlarına göndereceğiz" dedi.

Bu hayvanların av turizmi açısından da önem taşıdığına işaret eden Civri, ürettikleri yaban koyunlarının doğal ortamlarına bırakılmasından sonra av turizmi kapsamında dünyanın dört bir tarafından gelecek avcıların kontrollü bir şekilde avlamasının sağlanacağını dile getirdi.

Civri, bir yaban koyunun ortalama 250 bin liraya avlanabildiğine değinerek, şunları kaydetti:

"Bir geyiğin av fiyatı 25 bin lira. Yaban koyununun fiyatı ise sayısı az olduğu için 10 katına kadar çıkabiliyor. Yaban koyunu sayısını arttırabilirsek, ülkemize de getirisi yüksek olacak. Yılda yaklaşık 8-10 koyun avlatıyoruz. Bu sayıyı 100-200'lere çıkartırsak çok ciddi rakamlara ulaşmış olacağız."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.