Afyonkarahisar

Kalaycılık mesleğini yaşatmaya çalışıyor

11:54 09 Aralık 2015
Kalaycılık mesleğini yaşatmaya çalışıyor

Afyonkarahisar'da 60 yaşındaki Ahmet Şentürk, çocukluğunda öğrendiği kalaycılık mesleğini tüm zorluklara rağmen devam ettiriyor

Afyonkarahisar'da çocukluk yıllarında kalaycılık mesleğini öğrenen 60 yaşındaki Ahmet Şentürk, unutulmaya yüz tutmuş kalaycılık mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

Kentin tarihi sokakları arasında yer alan Demirciler Çarşısı'nda henüz 10 yaşındayken kalaycılığa başlayan Şentürk, 50 yılı geride bıraktığı mesleğini, teknolojinin gelişmesiyle çok fazla gelir elde edemese de her sabah dükkanını açarak sürdürüyor.

Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de son yıllarda unutulmaya başlayan kalaycılığın Afyonkarahisar'daki son temsilcilerinden olduğunu söyledi.

Mesleğe başladığı dönemde kentte 70'e yakın kalaycı ustasının bulunduğunu belirten Şentürk, "Bu mesleğe çıraklıktan yetişerek başladım. Kalaycılık bir zamanlar çok önemli bir meslekti. Şimdi ise bu mesleği yaşatmak için çalışıyorum" dedi.

Şentürk, teknolojinin gelişmesiyle çelik ve plastikten yapılan kapların yaygınlaştığını, bakır kapların kullanımının ise azaldığını aktardı.

- "Teknoloji bizi bitirdi"

Kalay için getirilen kapları kostik ve tuz ruhu ile temizlediklerini anlatan Şentürk, "Kum ile ovalayarak kalay yapılacak hale getiriyoruz. Alüminyum, plastik, çelik, teflon ve cam kapların kullanımı arttıkça, bakır kaplarını kalaylatmak için gelenler de azaldı. Teknoloji bizi bitirdi" diye konuştu.

Evinde hala kalaylanmış bakır kapları kullandığını dile getiren Şentürk, şöyle devam etti:

"Kalaylanmış kapların gıda sektöründe kullanılabilecek en hijyenik ürünlerden olduğunu düşünüyorum. Birçok iş yerinde, yemek fabrikalarında çelikten yapılan büyük tencerelerin yerini bakır kazanların almaya başladığını görüyoruz. Kalaylı kapların kullanıldığı dönemlerde bu kadar hastalık yoktu. Bakır kapları yapanların kalmaması da mesleğimizin unutulmasında önemli rol oynadı."

Şentürk, kalay yapımında kok kömürü ve Brezilya'dan gelen çubukları kullandıklarını, bu malzemeleri bulmakta zaman zaman sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.