Afyonkarahisar

"Türkiye'yi meteorolojik radar ağıyla donatıyoruz"

11:03 14 Aralık 2015
"Türkiye'yi meteorolojik radar ağıyla donatıyoruz"

 MUSTAFA BAYER - Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş, Türkiye’yi meteorolojik radar ağıyla donattıklarını belirterek, "Bu yılın sonunda 18 radarımız olacak. Önümüzdeki yıl 2 radar daha kuracağız. 20 radarla tüm Türkiye'yi gözlemleyeceğiz" dedi.

Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanayileşmenin arttırdığı sera gazlarının küresel iklim değişikliğine neden olduğunu söyledi.

İklim değişikliğinde ileriye yönelik tahminler yapmaya çalıştıklarını belirten Güneş, "Küresel modellerle bunlar ne şekilde olabilecek, tahminler nasıl, bunlar değerlendiriliyor. Meteoroloji teşkilatı olarak uluslararası ölçekte çalışmalar yapıyoruz. Üç ayrı küresel model var. 2100 yılına kadar ne tür öngörüler var, neler beklenebilir, senaryolar üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu.

İklim değişikliklerinin bazen yağışlarda artışa da neden olduğuna dikkati çeken Güneş, şöyle devam etti:

"Sıcaklıklardaki artışı 'çok kötü' ve 'normal' olmak üzere iki ayrı senaryo şeklinde çalışıyoruz. Ülkemiz küresel iklim değişikliklerinden etkilenebilecek ülkelerden biri. Ancak biz 2030-2040 yılına kadar sıcaklıklarda artış olmasına rağmen yağışlarda bir düşüş beklemiyoruz. Küresel iklim değişikliğinin göstergelerinden biri de bazen bir aylık, hatta altı aylık yağışların bir günde görülebilmesi. Bu da sel, meteorolojik afetler açısından büyük etki oluşturuyor. Mesela Afyonkarahisar 86 yılın en yüksek yağış oranını 2015 yılında gördü. Ortalamanın iki katı, yani Trabzon kadar yağış aldı. Ama önümüzdeki yıl böyle olacak mı derseniz, bunu bilmek mümkün değil. Çünkü iklim sürekli değişkenliği olan bir sistem. Bazı şeyleri söylerken mutlaka bilimsel altlığının olması gerekiyor. Çok uzun vadeli tahminlerde tutarlık düşüktür. Biz 3-5 günlük, haftalık, aylık ve yıllık tahminler yapıyoruz. Kısa vadeli tahminlerin tutarlılığı daha yüksektir."

- "Meteorolojik tahminler açısından ilk 10'dayız" 

Güneş, meteoroloji çalışmalarının küresel nitelikte olduğuna işaret ederek, yapılan çalışmaların küresel çalışmalar olduğunu aktararak, "İngiltere'de, bizimle birlikte 29 ülkenin üye olduğu orta vadeli tahminler merkez var. Oradaki modellere göre biz de veriler elde ediyor, uzmanlarımız vasıtasıyla tahminler yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Meteorolojik tahminler açısından dünyada ilk 10'dayız" diyen Güneş, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun gösterdiği "ilk 7'ye girme" hedefine ise 2023 yılından önce gerçekleştirmek istediklerini vurguladı.

İklim değişikliğinin doğal afetlerin görülme sıklığı ve şiddetini etkilediğine işaret eden Güneş, "Türkiye'de, meteoroloji gözlem istasyonları, radarlar ve hava alanlarına özgü otomatik gözlem istasyonlarından oluşan bin 444 istasyon var. Ziraat, turizm ve ticaret alanları için gözlem istasyonları bulunuyor. Bu sayı her yıl artıyor. Bir yıl içinde 220 tane daha gözlem istasyonu kuracağız. Türkiye’yi meteorolojik radar ağıyla donatıyoruz. Bu yılın sonunda 18 radarımız olacak. Önümüzdeki yıl 2 radar daha kuracağız. 20 radarla tüm Türkiye'yi gözlemleyeceğiz. Bu radarlar sayesinde 2 ila 4 saatlik zaman dilimi arasında gerçeğe yakın olarak ne kadar yağış düşecek, dolu mu olacak, yağmur mu yağacak, şimşek mi var, bunları tespit edebiliyoruz. Vatandaşı önceden uyararak, tedbir almasını sağlıyoruz."

- Çarşamba gününden sonra yağış var

Güneş, Türkiye’ye çarşamba gününden itibaren yeni bir yağışlı havanın geleceğini, yağışların doğu, iç bölgeler ve Karadeniz'in iç kesimlerinde kar, kıyılarında ve Marmara bölgesinde yağmur şeklinde olacağını bildirdi.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.