Afyonkarahisar

Mimar Sinan'ın eserlerinin minyatürünü yapıyor

11:50 15 Aralık 2015
Mimar Sinan'ın eserlerinin minyatürünü yapıyor

 ÖZKAN BEYER - CANAN TÜKELAY - Afyonkarahisar'da emekli Ali İhsan Kocaçay, Mimar Sinan'ın yaptığı eserleri inceleyerek tasarladığı 70 cami ve medresenin minyatürünü dükkanında sergiliyor.

Taciahmet Mahallesi'nde yaşayan 65 yaşındaki Kocaçay, elektrik motorları işinden emekli olduktan sonra sahabe, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait cami ve medreselerin minyatürlerini aynı mahalledeki dükkanında yapmaya başladı.

Hayranlık duyduğu Mimar Sinan'ın eserlerini yakından inceleyen Kocaçay, incelemeler sonunda edindiği bilgi ve el becerisiyle şu ana kadar 70 cami ve medresenin minyatürünü yaptı. Milimetrik hesaplarla camilerin minyatürünü yapan Kocaçay, eserlerini hiçbir ticari amaç gütmeden tamamen hobi amacıyla tasarlıyor.

Cami ve medreselerin yapılarına uygun şekilde plastik, ahşap ve taş malzeme kullanan, şu ana kadar 35 ildeki önemli dini yapının minyatürünü hazırlayan Kocaçay, bu sayıyı kısa sürede 81 ile çıkarmayı hedefliyor.

Kocaçay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, minyatürlerin yapımına yıllar önce babasının önerisi üzerine başladığını belirterek, "Peygamber Efendimizin mescidini, bilhassa Osmanlı eserlerini yaptım. Amacım, bunları evimde sergilemekti. Ama sayısı arttıkça herkesin görmesi için dükkanımda sergilemeye başladım. Eğer cami ahşap görünümlü ise minyatürünü ahşaptan, taştan görünümlü ise taştan, sıvalı ya da mermerden ise plastikten yapıyorum" diye konuştu.

- İslam dünyasından mimari yapılar var

Minyatürlerin bir kısmının evinde olduğunu anlatan Kocaçay, şunları kaydetti:

"Sadece dükkanımda 50'nin üzerinde eser bulunuyor. 81 ilden bir eser yapma düşüncesiyle işe başladım. Fakat bazı illerden, 3, bazılarından 6 eser çıktı. Böyle olunca bu amacımı henüz gerçekleştiremedim. Allah ömür verirse bunu en kısa sürede yetiştireceğim. Eserlerimin arasında, Kabe, Peygamber Efendimizin mescidi, Mescid-i Aksa, İstanbul'daki Eyüp Sultan, Fatih, Yavuz Sultan Selim, Süleymaniye ve Ayasofya camileri ile Konya'dan Mevlana Külliyesi ve Alaaddin Camisi var. Özellikle Mimar Sinan'ın eserlerine çok önem veriyorum. Eserlerini nasıl yaptığını çok iyi inceledim, buna göre minyatürlerini yapıyorum. Mimar Sinan'ın eserlerini incelerseniz, önce kubbeleri yerine oturtur sonra duvarlarına geçermiş. Ben de önce kubbeleri tasarlıyor, sonra duvarlarını yapıyorum."​

Minyatürlerini görmek için Türkiye'nin birçok yerinden misafirlerin geldiğine değinen Kocaçay, gelenlerin kendisinden kurs açmalarını istediğini ancak buna vaktinin olmadığını aktardı.

Kocaçay, eserlerini satmayı düşünmediğini dile getirerek, "Tek başıma çalıştığım için birini satsam yapabilecek durumum yok. 81 ilin camilerini tamamladıktan sonra belki sevdiğim insanların isteklerini de yerine getirebilirim. Buraya ziyarete gelenler arasında farklı bir ile gitmemiş kişiler oluyor. Burada o ildeki eserin minyatürünü görebiliyorlar. Bazen akşamları insanlar gelip ışıklandırmaları olan minyatürleri izliyorlar. Bu da beni çok mutlu ediyor" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.