Afyonkarahisar

Fedakarlığın sembolü "Sandıklı altını"

13:42 27 Aralık 2015
Fedakarlığın sembolü "Sandıklı altını"

ÖZKAN BEYER - HÜSEYİN ÜNLÜSOY - Osmanlı Devleti'nin dış borçlarının ödenmesinde Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinden gösterilen fedakarlığın hatırası için 207 yıl önce bastırılan Sandıklı altını, özellikle tarih araştırmacılarının ve koleksiyonerlerin ilgisini çekiyor.

Araştırmacı yazar Ali Osman Karakuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 19. yüzyılda Osmanlı ekonomisinin özellikle Ruslarla uzun süre devam savaşlar ve savaş tazminatları nedeniyle bozulduğunu söyledi.

Sultan 2. Mahmud döneminde, Ruslara yapılan savaşın kaybedilmesi üzerine Osmanlı'nın ağır tazminat ödemek zorunda kaldığını anlatan Karakuş, "Devletin bu borcu ödeyebilecek durumu yoktu. Bunun üzerine Sandıklı halkı bir kampanya başlattı. Kadınlar altın takılarını, bileziklerini; erkekler ise yevmiyelerini bağışladı. 3-4 ay gibi kısa sürede toplanan yardımlar yetkililere teslim edildi" dedi.

Toplanan yardımların, tazminatın önemli bir bölümünün ödenmesini sağladığını belirten Karakuş, "Sandıklı halkının bu fedakarlığı, dönemin padişahı 2. Mahmud'un gözünden kaçmaz, padişah, bu örnek davranışı mükafatlandırmak için ilçenin adına 1808 yılında altın bastırır" diye konuştu.

- Milli mücadelede 2 uçak bağışladılar

Karakuş, Sandıklı altınının "Osmanlı altınları" kataloğunda yer aldığını dile getirerek, "Sandıklı altını günümüzde altın borsasında da işlem görmektedir. Sandıklı halkı, Milli mücadele döneminde de birlik ve beraberlik ile yardımseverliğini göstermiştir. Bu dönemde Türkiye Cumhuriyeti'nin 'kendi uçağını kendin al' kampanyasına destek veren Sandıklı, 2 uçak alarak bağışta bulunmuştur" ifadelerini kullandı.

- Altın borsasında halen işlem görüyor

Tarihte sadece İstanbul ve Sandıklı adına altın bastırıldığını aktaran Karakuş, şunları kaydetti:

"Bu altınlar günümüzde hemen hemen yok denilecek kadar azdır. Zaten tek seferlik bastırılmıştır. Bu yüzden manevi değeri çok yüksektir. Dedelerimizin, analarımızın çeyiz sandıklarında rastlamaktayız. Bunlar babadan oğula miras olarak geçiyor. Altın borsasında işlem gördüğü için diğer illerde de bu altınlara rastlamak mümkün."

İlçede 25 yıldır kuyumculuk yapan Ali Arslan ise Sandıklı altınının halen Kapalı Çarşı'da işlem gördüğüne işaret etti.

Sandıklı altınının tam, yarım ve çeyrek olarak basıldığı bilgisini veren Arslan, şöyle devam etti:

"Bu altınlara ilgi oldukça fazla. Özellikle tarih araştırmacıları, koleksiyonerler merak edip geliyor, almak istiyor. Bizim gibi ilçedeki diğer kuyumcularda bu altınlardan var ancak elimizde fazla olmadığı için şu an satışını biz yapmıyoruz. Böyle bir altının basılmış olmasından dolayı Sandıklı halkı adına gurur duyuyorum. Bugün benzer bir durum olsa ilçe olarak yine devletimizin yanında olup, gereken desteği sağlarız."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.