Afyonkarahisar

Engelli tiyatrocunun şiiri notalarla buluştu

11:16 23 Ağustos 2016
Engelli tiyatrocunun şiiri notalarla buluştu

CANAN TÜKELAY - Afyonkarahisar'da 16 yıldır "Spastik Show" adlı tiyatro oyunu sahneleyen spastik Ayhan Yarıcı'nın, engelli sahabelerden Hazreti Zahir'in hayatını anlatan şiiri, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen tarafından Türk müziği formatında bestelendi.

Türkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 10 milyona yakın engellinin bulunduğunu söyledi.

Bu engellilerden bazılarının müziğe ilgili olduğunu ifade eden Türkmen, "Afyonkarahisar'daki Ayhan Yarıcı kardeşimiz, doğumundan 6 ay sonra ateşli bir hastalığa yakalanan ve spastik engelli olarak bu dönemden sonra hayatına devam eden bir tiyatro sanatçısı." dedi.

Yarıcı'yı Uluslararası Marsyas Kültür, Sanat ve Müzik Festivali'ne davet ettiklerini dile getiren Türkmen, şöyle konuştu:

"Orada değerli sanatçıyla tanışma fırsatımız oldu. Sonrasında da kendisinin gösterilerinde kullanmak üzere bir şiiri olduğunu öğrendik. Şiirini bize gönderdi. Biz de konservatuvar olarak bu şiire beste yaptık. Engeli sahabelerden Hazreti Zahir'in ismini taşıyan şiirin bestesi çok güzel oldu. Ses eğitim sanatçısı ve eğitimcisi Yıldırım Aktaş bunu okudu. Yine Uğraş Önal Burç da alt yapılarını hazırladı. Şiir, Ayhan Yarıcı'nın kendi hayatında karşılaştığı zorlukları anlatması dolayısıyla bizi çok etkiledi. Engelli olması nedeniyle çektiği sıkıntıları, hayata dair endişelerini ve düşüncelerini dizelere dökmüş. Bu dizeleri müzik yoluyla daha geniş kitlelere duyurmak istiyoruz. Beste Türk müziği formunda yapıldı. Dolayısıyla Türk müziği sazlarıyla bestelendi ve yorumlandı."

- "Şiir, klip olarak ulusal kanallarda yayınlanmaya başlayacak"

Türkmen, Zahir adlı şiirin, klip olarak ulusal kanallarda yayınlanmaya başlayacağını dile getirerek, "Ayhan Yarıcı hiçbir ücret almadan okullara gidip engellilik bilincini anlattığı tiyatro gösterileri yapıyor, seminerler veriyor. Bu tiyatro gösterilerinin başlangıcında, ortasında ve sonunda 'Zahir' çalacak. Hem ağır çalındığında hem hızlı çalındığında çok mutlu olacak insanlar." diye konuştu.

AKÜ Devlet Konservatuvar Türk Sanat Müziği Bölümü Ses Eğitimi Ana Sanat Dalı Başkanı Yıldırım Aktaş da davet edildiği yerlerde tek kişilik tiyatro oyunu sergileyen Ayhan Yarıcı'nın çok değerli bir insan olduğunu söyledi.

Yarıcı'nın yazdığı şiiri bestelemekten büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Aktaş, "Yarıcı, Hz. Peygamberin engelli sahabelerinden Hz. Zahir'in durumunu göz önünü alarak, kendisi de engelli olduğu için böyle bir şiir yazmış. Şiir beni de oldukça etkiledi. Engellilerle ilgili çalışmaların yetersiz olduğunu düşünerek bu çalışmanın içinde bulunmak istedik." ifadelerini kullandı.

- "Hz. Zahir'in rehberi Peygamberimiz idi"

Engellilerin hayatının zorluklarla dolu olduğunu anlatan spastik engelli tiyatrocu Ayhan Yarıcı ise 16 yıldır kesintisiz "Spastik Şov" adlı oyun sergilediğini dile getirdi.

Yarıcı, engellilerin sorunlarına ışık tutmaya çalıştığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bu aslında Hz. Zahir'in kısa bir hayatı. Hz. Zahir de günümüz dünyasında engelliler ne çekiyorsa zamanında onları yaşamış. Orada tek fark var; Hz. Zahir’in döneminde toplumu rehabilite eden bir peygamber vardı. Bugün Türkiye’de ya da dünyada engellilerin yaşadığı şartlar aynı. Yine engelliler kendilerini ifade edemiyor, horlanıyor, itilip kakılıyor. Yazdığım şiirle engellilerin de bir şeyler yapabileceğini göstermeye çalıştım. Bunda başarılı da olduğuma inanıyorum. Sağ olsunlar Uğur bey şiiri besteledi. Bu bir şiirdi, şarkı sözü değildi. Kendisi zor olanı yaptı. Hem bu şiiri duyurabildiğim için çok mutluyum hem de bir şiirimin değerli bulunup bestelenmesinden dolayı çok mutluyum. Bir de engelli sanatçıların yazdığı şiirlerden oluşan bir albüm çalışması yapmak istiyorum."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.