Afyonkarahisar

Başkan'dan "telif" sitemi

16:54 10 Ağustos 2017
Başkan'dan "telif" sitemi

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Belediye Şehir Tiyatrosunun Necip Fazıl Kısakürek'in "Bir adam yaratmak" adlı eserini tiyatro oyunu olarak sahnelemek için ünlü edebiyatçının varisi Mehmet Kısakürek'ten izin alamadıklarını belirtti.

Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin Milli Türk Talebe Birliği kökenli olduğunu ve Necip Fazıl Kısakürek'in şiirleriyle, kitaplarıyla büyüdüğünü belirtti.

Necip Fazıl'ın eserlerinin yeni nesillerin bilinmesi, daha iyi anlaşılması için Belediye tiyatrosu tarafından eserlerinin sahnelenmesi için çalışma başlattıklarını ifade eden Çoban, şunları kaydetti:

"Benim ısrarım üzerine, üstadımızın 'Bir adam yaratmak' isimli eserini sahnelemek için arkadaşlarımız seferber oldular. Bu arada biz Necip Fazıl Kısakürek üstadımızın evladı, şuan ki varisi Mehmet Kısakürek ile temasa geçmek için çalıştık ama ne hikmettir ki, ne kendisi, ne de üst düzey bir yetkili telefonlara çıkmadı. Amacımız fikir eserleri kanununa göre telif hakları yasasına göre, yetkili varisi olan Mehmet Kısakürek'ten izin alınması, onay alınmasıydı. Bir türlü kendisinden izin alamadık. 'Telif hakkı neyse onu da ödemek istiyoruz' dedik. 'Şartlarınız neyse onu da kabul edeceğiz' dememize rağmen, hiçbir gerekçe gösterilmeksizin bu oyunun oynanmasına izin verilmedi. Tüm girişimlerimize 'hayır' cevabı verildi. Ben şimdiki ve gelecek nesillerin üstadımızın eserlerinden koparılmasının, onlarla üstat arasına bir mesafe konulmasını anlayamıyorum. Kabul edemiyorum."

- "Devlet telif haklarını istimlak etsin"

Mehmet Kısakürek'i, Necip Fazıl Kısakürek'in sadece biyolojik oğlu olarak gördüğünü sözlerine ekleyen Çoban, "Eğer Mehmet Kısakürek, üstadımızın yaşatılması noktasında gerekli işleri yapmıyorsa, gerekli çalışmayı yapmıyorsa, devletimizden, hükumetten ricamız şudur. Lütfen üstadımızın eserleriyle ilgili telif haklarını istimlak ediniz, kamulaştırın. Hem dünyadaki insanlar, hem ülkemizdeki insanlar üstadımızın eserlerinden en güzel şekilde faydalansınlar." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.