Afyonkarahisar

Ahilik Haftası

16:38 18 Eylül 2018
Ahilik Haftası

Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nce (ESOB) düzenlenen Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında yılın ahilik ödülleri verildi.

ESOB konferans salonunda düzenlenen törende İbrahim Yurdunuseven tarafından Vali Mustafa Tutulmaz’a, ATSO Başkanı Hüsnü Serteser tarafından ise Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’a ahilik kaftanı giydirildi.

Törende konuşan Vali Tutulmaz, ahilik kültürünün geçmiş dönemlerde devlete de yön verdiğini söyleyerek, Osmanlı devletinin 600 yıl ayakta kalmasının sebebinin ahilik kültürünü devam ettirmesi olduğunu belirtti.

Tutulmaz, ahiliğin hem devlette hem de sosyal hayatta önemli bir rol üstlendiğini, bu güne kadarda geldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"İnsanların dolayısıyla toplumların mutlu ve huzurlu olmasında esnafın önemi var. Sabah evden çıktığınızda esnafla diyalog kuruyoruz. Esnafın size olan yaklaşımı sizin güne iyi başlamanıza, mutlu olmanızda etkili oluyor. Ahilik kültürünü almış ve uygulayan esnaflar bize güven verir. Onun sunduğu hizmette bizi mutlu kılar. Aynı şekilde ahilik kültüründen uzak, hileci, dolandırıcı, kalitesiz hizmet sunan esnaftan hizmet almaktan da mutsuz oluruz. Toplumun mutlu veya mutsuzluğunu ana yönde etkileyen davranışlardan birisi de ahilik ilkeleridir. Keşke bu güzel ilkeleri adam gibi bütün alana yayabilsek. İşte o zaman sıkıntı olmadan yaşarız. Ama günümüz koşullarında birbirimize olan güvenin sıfıra geldiğini görmekteyiz."

Törende konuşan Afyonkarahisar ESOB Başkanı Abdülkadir Konak, Ahiliğin Anadolu’da 13. yüzyıldan itibaren varlığını göstermeye başlayan bir düşünce yapısı ve bu düşünce etrafında yaşam bulan bir teşkilatlanma şekli olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından yılın ahisi seçilen terzi Hüseyin Kanık’a, esnaflıktan iş adamlığına geçen Metin Boztoprak’a, yılın kalfası seçilen Ekrem Göktaş’a ve yılın çırağı seçilen Barış Işık’a protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi.

İlçe esnaf odaları tarafından "yılın ahisi" ödülüne aday gösterilen esnaflara da plaket takdim edildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.