Afyonkarahisar

"Coğrafi İşaretler Afyonkarahisar Buluşması"

23:09 05 Ekim 2018
"Coğrafi İşaretler Afyonkarahisar Buluşması"

Afyonkarahisar'da iki gündür devam eden "Coğrafi İşaretler Afyonkarahisar Buluşması" semineri, yayınlanan deklarasyonun ardından sonra erdi.

Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Araştırma Ağı (YÜCİTA) Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) toplantı salonunda düzenlenen "Coğrafi İşaretler Afyonkarahisar Buluşması" seminerinin ardından yayınlanan deklarasyonu açıkladı.

Tekelioğlu, yöresel ürünlerin, tüketicilerin sağlığı, biyoçeşitliliğin ve kültürel özvarlığın korunması ile bölgelerin sürdürülebilir kalkınması bakımından Türkiye için çok önemli bir fırsat oluşturduğunu belirtti.

Bu fırsatın iyi değerlendirilmesinin etkin bir coğrafi işaret sisteminin kurulmasına bağlı olduğunu ifade eden Tekelioğlu, açıklamasında şunlara yer verdi:

"Tescil vermede daha titiz davranılmalı, aceleci uygulamalardan sakınılmalıdır. Tescil başvuruları sürecinde yaşanan sorunlar nedeniyle kamu otoritesi Brezilya örneğinde olduğu gibi başvuru sahiplerine yardımcı olmalıdır. AB tescil başvurularının çok zaman alıcı, yüksek maliyetli ve stres verici olması nedeniyle, kamu otoritesi Gürcistan, Moldovya ve Fas örneklerinde olduğu gibi AB ile ikili müzakereler yaparak kısa sürede süreci sonlandırmalı ya da başvuru sahiplerine destek olmalıdır. Üreticilerimizin sisteme daha çok entegre edilmeleri sağlanmalıdır."

Tescil sahiplerinin Coğrafi İşaret Yönetişimi ile ilgili sorumluluklarını belirten bir yasal düzenlemenin zaman kaybetmeden yapılması gerektiğine dikkati çeken Tekelioğlu, şunları kaydetti:

"Tüketiciler, coğrafi işaret ve amblemler konusunda kamu spotlarıyla bilgilendirilmelidir. Coğrafi işaret potansiyelinin çok yüksek olduğu ülkemizde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin yüklendiği misyon takdirle karşılanmakta, TOBB'un Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı bir "Türkiye Coğrafi İşaretler Enstitüsü" kurulması konusunda çaba harcaması dilenmektedir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.