Afyonkarahisar

Defineciler kiraladıkları dairede yeraltı şehri buldu!

08:35 25 Haziran 2021 12 Yorum Var
Defineciler kiraladıkları dairede yeraltı şehri buldu!

Afyonkarahisar’da defineciler kaçak kazı yapmak için kiraladıkları dairede yer altı şehri keşfetti. Bölge koruma altına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekipleri, İscehisar ilçesi Çukur Mahallesi'nde bir evde kaçak kazı yapıldığı bilgisi üzerine harekete geçti. Adrese giden ekipler, baskın yaptıkları evde büyük bir çukur ve kazı ekipmanları olduğunu gördü. Baskında M.R.B., İ.A., M.A., E.A., O.Ö., R.A. ve H.Ş., isimli şahıslar gözaltına alındı. 3 metre genişliğinde açılan çukurdan içeri giren ekipler, tarihi tünelin içerisinde sütunlar, çuvalların arkasına gizlenmiş yazıt, heykel ve lahit olarak değerlendirilen tarihi objeler buldu. Kazının yapıldığı daire polis tarafından mühürlenirken, giriş çıkışlara ise izin verilmiyor. Olayın ardından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü harekete geçerken, Müze Müdürlüğü ile arkeologlar kaçak kazı yapılan evde inceleme başlattı.

EVİ 2 AY ÖNCE KİRALADILAR

Kaçak kazı yapılan dairenin define avcıları tarafından yaklaşık 2 ay önce kiralandığı öğrenildi. Şahısları mahallede kimsenin tanımadığı, şüphelilerin kazı çalışmalarını ise dikkat çekmemek için özellikle gece yaptıkları öğrenildi. Gözaltına alınan şahısların emniyetteki işlemleri devam ediyor. Mahalle sakinlerinden Gülay Ünal, olayı polis geldikten sonra öğrendiklerini kaydederek, ilk polis olay yerine geldiğinde ise icra için geldiklerini düşündüklerini ancak sonrasında kazı olayını öğrendiklerini belirtti.

YORUMLAR

12 Yorum Var
  • Muhittin 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar da heykelci çıktı
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • barakuda 2 yıl önce Şikayet Et
    herifler arkeologlardan daha seri kazıyor dolaylı yoldanda olsa tarihçi yav bunlar
    Cevapla
  • gasap haydo 2 yıl önce Şikayet Et
    yav heykeli daşı toprağı bırak altın yada degerli maden buldunuzmu onu de
    Cevapla
  • Doğrucu Davut 2 yıl önce Şikayet Et
    2863 sayılı kanun değiştirilip devletle işbirliği içinde bir arkeolog ile çalışılmadığı müddetçe bunun önüne geçilemez
    Cevapla
  • Şahin Alağaş 2 yıl önce Şikayet Et
    2863 sayılı yasanın zararı faydasından daha fazla.Kültür ve tabiat varlıklarımızı korumak ve ekonomik bir kaynak sağlamak istiyorsak vatandaşın getirdiği eserlere hakkını vermek,defineciliği yasal bir hale getirmek,müzayedeciliği serbest yapmak ve koleksiyonerleri çöp tenekesi olarak görmemek gerek.
    Cevapla
  • Doğrucu Davut 2 yıl önce Şikayet Et
    Devlet bu yasayla herşeyi yasaklıyor. Sonra bulunan tarihi eserler yurtdışına satılıyor.Devlet bu eserlere 10 milyon dolarlar verip geri almaya çalışıyor. Böyle yapacaklarına bir arkeolog gözetiminde devletle işbirliği içersinde bunlqr yapılsa ve devlet bulunan eserin karşılığını bulana Verse sorun Kalmar.
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.