Ağrı

"Şap" hayvan piyasasını etkiledi

13:01 25 Aralık 2015
"Şap" hayvan piyasasını etkiledi

Türkiye'de son zamanlarda şap hastalığının yeniden görülmeye başlanması ve uygulamaya konulan karantina önlemleri, hayvan piyasasını olumsuz etkiledi. 

Ağrı Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nizamettin Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde şap hastalığı nedeniyle pek çok ilde karantina tedbirleri uygulandığını belirtti. 

Hastalık ve sonuçlarından en çok Doğu Anadolu Bölgesi'ndekilerin zarar gördüğünü ifade eden Şahin, şunları kaydetti: 

"Birçok kent şap karantinasına alınmak zorunda kalındı. Karantinaya alınan yerlerde hayvan sirkülasyonu ve satışları duruyor. Bölgemiz Türkiye'nin en büyük hayvancılık merkezlerinden o yüzden hayvan satışı ve sevkıyatı olmadığı zaman bölgede ticaret duruyor. Bir ilin geçim kaynağı tarım ve hayvancılık ise ve o ilde hayvan sevkıyatı ile hayvan ticareti yoksa o il tamamen ekonomik olarak çöküyor. Bütün masraf ve giderler yetiştiricinin cebinden karşılanıyor. Dolayısıyla besici zarara uğruyor."

- "Et ve süt fiyatlarına yansımamasını umuyoruz"  

Şahin, virüs bulaşmış hayvanın et ve süt veriminde düşüş yaşandığını, besicilerin bu açıdan da zarara uğradığını dile getirerek, "Şap virüsü hayvanın beslenmesini çok etkiliyor. Yemesi ve içmesinde sıkıntı oluyor ve hayvanın süt performansı ve et verimi düşüyor. Bu vakadan dolayı et ve süt fiyatlarında her hangi bir artışın olmamasını umut ediyoruz" dedi. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.