Aksaray

Narlıgöl Niğde'de mi, yoksa Aksaray'da mı?

15:07 07 Mart 2021
Narlıgöl Niğde'de mi, yoksa Aksaray'da mı?

Narlıgöl Aksaray'ın mi? yoksa Niğde'nin mi? tartışması alevlendikçe yıllardır ilgi bekleyen krater gölü yeni projelerle marka değerini artırken ilgi odağı olmayı başardı

Geçmişte Hasandağı'nın volkanik hareketliliğiyle oluşmuş olan Krater Gölü iki vilayeti birbirine düşürdü harita olarak hangi vilayet sınırları içinde yer alıyor tartışmaları sonrasında ortaya çıkan projeler Narlıgöl'ün marka değerini artıracağı ifade edildi.

Hem Aksaray hemde Niğde tarafından sahiplenilen göl aslında İl sınırları çizilirken hemen hemen yarısından bölünecek şekilde tahsis edilmiş, durum böyle olunca da her iki ilde kendi sınırları içinde kalan bölümlerde göl çevresinde proje üstüne proje yaptıkları anlaşıldı. Aksaray valisinin TV  programında yapılan Krater göle 'e ait proje taslağı açıklamalarının ardından alevlen göl kimin tartışmaları   sosyal medya ya taşındıktan sonra Narlıgöl' ün kaderi değişmeye başladı.

Geçen hafta Aksarayın yerel televizyonunda proğram konuğu olan Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu Narlı göl ile ilgili Karşılama merkezi ve beş on tana ahşap ev olsa fotoğrafçılar için çekim merkezi olur zaten kalp gibi gözüken kısmı ile giriş yolu Aksaray sınırında diğer kısım ise  Niğde sınırında demişti.

Proğramdan sonrasında sosyal Medya çalkalanmıştı.   Narlı göl Aksaray'ın mi? yoksa Niğde'nin mi? tartışması alevlendikçe yıllardır ilgi bekleyen krater gölü bu tartışmalarla marka değerini artırmak suretiyle ilgi odağı olmayı başardı.

Sosyal medyada alevlenen tartışmalara Kayıtsız kalmayan Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Narlıgöl Turizm Bölgesi için Niğde İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan proje Nevşehir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna sunulduğunu açıkladı.  

Narlı göl için araştırma yapan bağımsız medya haber Ajansı gerçeği ortaya çıkardı. Aksaray ve Niğde İl Özel idarelerinin aynı göl için  ayrı ayrı proje hazırladıkları anlaşıldı Niğde İl Özel İdaresi kendi sınırları için hazırladığı projenin bütçesini Ahiler Ajansından karşılarken Aksaray İl Özel İdaresi kendi bütçesinden karşılayarak hazırladıkları projeleri aynı anda Nevşehir Anıtlar kuruluna sundukları öğrenildi

İlgililer Projelerin kabul edilmesi halinde karşılama merkezininde yapılacağı Narlıgöl’ün marka değeri yükseleceğinden tüm bölgeye değer katacaktır denildi .Daha önce Narlı göle gereken önem verilmedi, turistik amaçlı varış yolunu ise Derinkuyu kara yolundan  Aksaray İl özel idaresi yaptırmıştı. Valilerinde katıldığı göl hangi ile ait tartışmalarının Narlıgöl  için Markalaşma yolıunda önemli bir hamle olması bekleniyor.

TARTIŞMALARIN ODAĞINDAKİ GÖLÜN ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Narlıgöl Krater Gölü; Kapladığı alan yaklaşık üç bin metrekareyi bulan, rakımı ise 1371 metre olan gölün derinliği 70 – 80 metreyi buluyor. Yüksek dağlarla çevrilmiş bu doğa harikası çukurda kaldığı için hiçbir zaman kar tutmuyor ve dondurucu ayazlar görülmüyor. Kapadokya kışları soğuk olurken, Narlıgöl kışı tamamen ılıman bir iklimle geçiriyor.

Gölü ilginç yapan özelliklerden biri de yukarıdan bakıldığında kalp şeklinde görünmesi. Kıyısında dururken anlayamadığınız bu ilginç şekli, çekim yapan fotoğrafçıların dikkatiyle keşfedilmiş. Göle rağbet artınca Aksaray yönünden tırmanarak çıkılan tepeye de bir yol yapılmış. Gölün şeklini hem bu seyir tepesine tırmanarak, hem de gökyüzünde balondan izlediğinizde tam olarak görebiliyorsunuz. Fotoğrafçılar için muhteşem bir fon olan Kapadokya’nın en albümlük fotoğraflarından birini de göl ve çevresi oluşturuyor.

Gölün olduğu alanda, Narköy’ün doğu – batı yönlerinde uzanan vadi boyunca ise peribacaları ve yer altı şehirleri bulunuyor. Yeraltı şehrinin alenen belli olmasının ve neredeyse yerüstü bir şehir gibi görünmesinin sebebi, oyulduğu sert yamacın zamanla çöküp gizlediği yerleşim alanını ortaya çıkarması. Peribacalarının ise bir kısmı 2 ya da 3 katlıyken, bazıları 5 kata kadar yükselebiliyor. İçlerine oyulmuş haç planlı kiliseler Geç Bizans Dönemi’ne ait ve M.S. 10 ve 12. Yüzyıllara tarihleniyor. Vadi içinde bulunan 5 katlı kiliselerden özellikle bir tanesi giriş katındaki fresklerle ayrılıyor. Çok özenli yapılan bu freksler günümüze gelene kadar tahrip olsa da aziz, azize ve İsa tasvirleriyle göze çarpıyor.

Özellikle yaz mevsiminin gelmesiyle hareketlenen Narlıgöl’ün muhteşem manzarasına nazır bisiklet festivalleri de düzenleniyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.