Aksaray

Aksaray’daki 800 yıllık minarenin sırrı çözülecek

15:45 18 Eylül 2021 7 Yorum Var
Aksaray’daki 800 yıllık minarenin sırrı çözülecek

Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü Aksaray’daki eğik minarenin sırrını çözmek için kolları sıvadı. Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad'ın babası I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1221-1236 yıllarında yapıldı.

Çalışmayı yürüten Jeoloji Yüksek Mühendisi Nurcan Özdemir, eğikliğin 3,11 derece olduğunu belirterek, ''Mimar bu camiye eğik bir minare mi yaptı veya zeminden dolayı mı bu minare eğildiğinin çalışmalarına başladık. Kapsamlı zemin etap çalışmaları yapıyoruz. Yerin 20 ile 30 metre derinliğinde birkaç yerde çalışma başlattık. Her 1,5 metrede denemeler yaparak numuneler alacağız. Bu numuneleri laboratuvarlara göndereceğiz'' dedi. 

“MİNARE EĞİKLİĞİNDEN DOLAYI DİKKAT ÇEKİYOR”

Kent merkezinde I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından caminin yanına Horasan harcıyla kırmızı tuğladan yapılan minare, eğikliğinden dolayı dikkat çekiyor. O dönem 'Kızılminare Camii' adı verilen caminin Pisa Kulesi'ne de benzetilen eğik minaresinin neden eğik olduğuyla ilgili çalışma başlatıldı. Çalışmalar, cami ve minarenin tarihi olmasından dolayı Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyor. 

“MİNARE İLK YAPILIŞTA EĞRİ OLARAK YAPILMIŞ”

Minarenin Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad döneminde, babası Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1220-1237'de yapıldığının rivayet edildiğini belirten İl Müftüsü Hasan Hüseyin Güller, “Ancak esere ait kitabe günümüze kadar ulaşmış değildir. Cami değişik zamanlarda pek çok kez tadilat görmüş ve şu an tadilat işleri Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Minarenin yapılıştan mı yoksa daha sonradan mı eğrildiği konusu hep merak ve tartışma konusu olmuştur. Ancak yaygın olan kanaat şudur ki minare ilk yapılışta eğri olarak yapılmış çünkü yanı başında bulunan ırmağın ters istikametine yapılmış. Olası bir toprak kayması ve olumsuz etkilerden etkilenmemesi için 1973 yılında da çelik halatlarla bağlanmak suretiyle herhangi bir tehlikenin ortaya çıkması önlenmiştir” diye konuştu.

“YAKLAŞIK 800 YILLIK TARİHİ BİR GEÇMİŞİ VARDIR”

İl Müftüsü Güller, çeşitli dinlere ve kültürlere ev sahipliği yapmış Aksaray’da Hristiyanlık ve İslamiyet dönemine ait birçok eserin bulunduğunu hatırlattı. Güller, minarenin de Selçuklular döneminde inşa edildiğini belirterek, ''Bu eserlerden biri de eğri minaredir. Anadolu Selçuklu Devleti'nin Aksaray’da inşa ettiği en önemli eserlerden biri olan eğri minarenin yaklaşık 800 yıllık tarihi bir geçmişi vardır. Minare 36 metre yükseklikte ve kırmızı tuğladan yapılmıştır. Aynı zamanda kızıl minare olarak da anılmaktadır. Eğrilik oranı 3.11 olarak hesaplanmış, bu yönüyle İtalya’da bulunan çok ünlü Pisa Kulesi'ne benzetilmesiyle de çok dikkat çekmektedir. Eğri minare yerli ve yabancı turistlerin mutlaka uğradığı mekanlardan birisidir'' dedi.

“YERİN 20 İLE 30 METRE DERİNLİĞİNDE”

Her 1,5 metre derinlikte numuneler alınacağını kaydeden Jeoloji Yüksek Mühendisi Nurcan Özdemir de ''Yerin 20 ile 30 metre derinliğinde birkaç yerde çalışma başlattık. Her 1,5 metrede denemeler yaparak numuneler alacağız. Bu numuneleri laboratuvarlara göndereceğiz. Bunun yanında zemin yapısı detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Yıllardır Aksaray’da 'eğri minare' diye konuşuluyordu ve ilk defa böyle detaylı bir çalışma yapılıyor. Zemin çalışmaları sonrası jeoradar yöntemiyle temelini ortaya çıkaracağız. Temeli ne kadar gidiyor. Enini ve boyunu minarenin olduğu yerde herhangi bir boşluk var mı, diye araştırıyoruz sonra eğreti çalışmalarını 48 kanallı cihazımızla yerin altına elektrik veriyoruz. Çok detaylı bir çalışma neticesinde buranın zemin yapısını ve taşıma problemleri var mı, minare neden eğri gibi soruların cevaplarını ortaya çıkarmayı hedefliyoruz'' diye konuştu. 

YORUMLAR

7 Yorum Var
  • Jeololog 2 yıl önce Şikayet Et
    Hayır meraktan dolayı yapılmıyor camide eğrilme devam ediyor zemın etüt çalışması sonucunda zemınde iyileştirme yapılacak
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Osmanlı Torunu 2 yıl önce Şikayet Et
    Bence güzelim eseri araştırma bahanesiyle bir iş bilmez tarafından yıkılacak. Yüzyıllardır o kadar deprem görmüş bir şey olmamış, sağını solu delerek harap etmeyin yazık.
    Cevapla
  • Cafer 2 yıl önce Şikayet Et
    Meraktan yapılan çalışma sonucu 800 yıllık minareyi sonunda yıkacaklar.
    Cevapla
  • jeolog 2 yıl önce Şikayet Et
    Hayır meraktan yapılmıyor bu çalışma minarede eğiklik daha fazla artmaya başladı zemin iyileştirme çalışmaları yapılacak minarenin daha da fazla zarar görmeden ayakta kalması sağlanacak bütün bunlar zemin etüt çalışması sonucunda ortaya çıkacak yoksa durduk yere neden eğri diye bir çalışma yapılmıyor
    İlk beğenen sen ol
  • zafer gülten 2 yıl önce Şikayet Et
    iyide ne luzum var onca masrafa ve uğraşa,öğrenseniz ne olacak eğik mi yapılmış,sonradan mı eğilmiş,çalışmalar sırasında kaç yıldır ayakta duran minareyede zarar verebilirsiniz.
    Cevapla
  • Miço 2 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah şu inceliğe ve güzelliğe bak rabbim bir daha görmeyi nasip eder inşaallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.