Aksaray

Türkiye’de ilk olacak! Valilik duyurdu Hasan Dağı’na kuruluyor

10:48 19 Kasım 2021
Türkiye’de ilk olacak! Valilik duyurdu Hasan Dağı’na kuruluyor

Hasan Dağı volkanik hareketlenme ile gündemdeki yerini korurken AFAD son noktayı koydu. TÜBİTAK tarafından onaylanan proje kapsamında, Türkiye’de ilk kez kurulacak olan volkanik izleme merkezi Hasan Dağı’na kurulacak.

Aksaray ve Niğde il sınırlarında yer alan Hasan Dağı‘nda, yaşanan son depremlerin ardından AFAD tarafından yapılan inceleme ve ölçümlerde gözle görülür hareketlilikler tespit edildi  bunu üzerine harekete geçen Aksaray Afat il müdürlüğü tarafından TÜBİTAK’a proje sunuldu projeye göre 3 ayrı noktada yerleştirilecek cihazlar sayesinde olası volkan hareketliliği ve magma tabakasındaki yükselmeleri 3 ay öncesinden tespit ederek Hasan Dağı volkanik hareketliliği gözlemlenecek.

Erciyes’in ardından Türkiye’nin en yüksek volkanik ikinci dağı olan Hasan Dağı 3 bin 268 metre yüksekliğinde geçmişten kalan kalıntılarıyla her an hareketlenecek hissi veriyor. AFAD tarafından yapılacak olan gözlemlenme çalışmaları riskleri ortadan kaldırmaya yönelik proje olarak uygulanacak. Her uygulama noktasının 300 bin lira olduğu tahmin edilen istasyonların toplam maliyetleri 900 bin civarında olacak  Türkiye’de ilk kez kurulacak olan sistem dünyada sayılı örnekleri var.

DEPREMLER VOLKANİK HAREKETLENMEYİ DE ETKİLİYOR

AFAD müdürü Cezmi Türkmen yaptığı açıklamada, “Aksaray’ında içinde yer alan Tuz Gölü fay hattında bir deprem olması halinde Hasan Dağı‘ndaki  volkan hareketlenmesini de etkiliyor.  Niğde'de meydana gelen 5.1'lik depremde bunu gördük ve tespit ettik, Magma tabakasındaki hareketliliği, yükselmelerini tespit ettik, Hacettepe Üniversitesi ve Maden Teknik Arama Enstitüsü de incelemeleri de aynı benzer sonuçları tespit ettiler ayrıca  bize raporladılar” dedi.

“AMACIMIZ GEREKLİ ZAMANI KAZANMAK”

Türkmen açıklamalarının devamında, “Bizim buradaki amacımız, volkan hareketlense bile birden bire aniden patlamaz. Öncelikle belirtiler var. Bu belirtileri biz çok rahatlıkla ölçebiliyoruz. Ama bizim amacımız, normalde 2 veya 3 ay önce belirti veren bir volkanı daha önceden tespit edip, tahliye çalışmaları için gerekli zamanı kazanmaktır. Sistem için proje geçti gelecek bütçeyi bekliyoruz. Ödenek elimize ulaştığı an Hasan Dağı volkanik hareketliliğini bu projeyle takip edeceğiz” diye aktardı.

VALİLİK RESMİ AÇIKLAMA YAPTI

BASIN AÇIKLAMASI

Afet riskinin azaltılması amacına yönelik olarak 2021 yılında ülke genelinde başlatılan İl Risk Azaltma Planı (İRAP) hazırlama çalışmaları kapsamında Aksaray Üniversitesi tarafından yürütülecek olan “Hasan Dağı Volkanizmasının Tektonik ve Volkanik Açıdan Jeodezik ve Fiziksel Sensörler ile İzlenmesi” isimli proje “TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırmaları Destekleme Programı”na 2021 yılında sunulmuş ve kabul edilmiştir.

Proje 2022 yılında başlayacak olup Hasan Dağı Volkanının harekete geçtiği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamakla birlikte ilin volkanik tehlike ve risklerini araştırmayı amaçlayan projeyi tanıtmaya yönelik mülakat maksadını aşan bir şekilde, çarpıtılarak ve içeriğinden uzaklaştırılarak sunulmuş olup Hasan Dağı’nda olağandışı bir volkanik haraketlilik gözlenmemiştir. Kamuoyuna duyurulur.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.