Aksaray

Aksaray'da hayvan hakları koruma kurulu birlik kurulması kararı aldı

20:15 02 Ekim 2022
Aksaray'da hayvan hakları koruma kurulu birlik kurulması kararı aldı

Aksaray Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü tarafından tertip edilen Hayvan Hakları İl Koordinasyon kurulu Vali Yardımcısı Murat Çağrı Erdinç başkanlığında Aksaray Kültür Merkezinde toplandı.

Aksaray'daki tüm belediyeler ve il özel idaresinin de üye olduğu birlik vasıtasıyla, Aksaray il genelindeki sokak hayvanlarının bakımı, rehabilitasyonu, aşılanması ve kısırlaştırma gibi faaliyetlerin yürütülmesi konusunda kararların alındığı önemli toplantı yapıldı.

Toplantıya Vali yardımcısının yanı sıra ilçe Kaymakamları, Belediye Başkanı Yardımcısı, sivil toplum temsilcileri ve ilgili kurum amirleri katıldılar.

Hayvan haklarıyla ilgili yaşanılan sıkıntıların yanı sıra kanunların neler getirdiği hususunda bilgilerin paylaşıldığı toplantıda daha yaşanılabilir bir barınak için birlik kurulma kararı alındı.
 

Toplantı açılış konuşmasını yapan Milli Parklar İl Müdürü Musa Bozkurt, Aksaray'daki barınakları durumu hakkında bilgi aktardıktan sonra yeni çıkan yasalar karşısında yetersiz kaldığını ifade ederek daha etkin çözüm bulunması konusunda yasalar açık dedi.

"BU KONUDA GÖRÜŞ BİLDİRMENİZİ İSTİYORUZ"

Kurul başkanı Vali Yardımcısı Murat Çağrı Erdinç ise şunları belirtti, "Aksaray ilinde yaşayan sokak hayvanlarının yaşama hakkı için Sayın Valimiz Hamza Aydoğdu' nun talimatlarıyla kanunlar çerçevesinde en uygun çözümün üretilmesi için Kurul toplantısı yapıyoruz. Belediye ve özel idare bütçelerinin binde 3'ü olarak ayrılan payla ortak bir birlik kurmak şartıyla örnekleri bulunan uygulama için sizlerin fikirleri önemlidir bu konuda görüş bildirmenizi istiyoruz" dedi.

Toplantıda söz alan Aksaray Belediye Başkan Vekili Fuat Güler "İlimizde sağlıklı çalışan Belediye barınağımız tüm ilimizin yükünü çekiyor, 34 noktada hayvan besleme noktalarını var yaklaşık 500 bin liralık kuru mama aldık. Belediyenin desteğiyle kurulacak birlik belki daha etkili olabilir. Biz üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz" dedi.

"CİVAR KÖYLERDEN GETİRİLEN KÖPEKLER İL MERKEZİNE BIRAKILIYOR"

Taşpınar Belediye Başkanı Metin Dağ'da yaptığı konuşmasında, "Civar köylerden getirilerek bırakılan köpekler İl merkezine yakın olan kasabalarda bırakılıyor bunlardan biriside Taşpınar Kasabası o yüzden kurulacak birlik bunu önleyebilir" dedi.

"ÇÖZÜM İÇİN HAYVANLARLA İNSANLARIN BİR ARADA YAŞAMASI GEREKİR"

STK temsilcilerinden Yeşil Doğa Derneği Başkanı Abdulkadir Ay konuşmasında, "Örnek olarak gösterilen Nevşehir'de kurulan hayvan kasabası az bir canlanma göstermesiyle ile konuşuluyor. Çözüm için hayvanlarla insanların bir arada yaşaması gerekir. O yüzden kasaba yerine bölgesel bir Hayvan kenti kurulmalıdır. T71 Bölgesi olarak bilinen Nevşehir, Aksaray, Niğde ve Kırşehir arasında yer alan Ortaşehir diye adlandırılan Alayhan mevkiinde Çevre bakanlığınca Ekolojik koridor oluşturularak doğal hayvanlar yetiştirilmeli. Milli Parklar tarafından ise çok büyük bir hayvan barınağı kurulmalıdır. Ortak bütçe ile Türkiye'de örnek bir "Hayvan Kenti" olmalıdır. Ayrıca birkaç kilometre uzağında ise tüm bölge halkının çocuklarıyla birlikte gezebilmesi için Kapadokya hayvanat bahçesinin kurulması lazım" dedi.

"ONLAR SEVGİYİ HİSSEDERLER"

Hayvan sever Metin Başpınar ise yaptığı konuşmada, "Hayvanların kendisine şefkat gösterilmesi halinde hiç bir saldırıda bulunmazlar. Onlar sevgiyi hissederler. Mümkün mertebe hayvanlara bir kap mama bir kap su bırakılması insanlık görevimizdir" dedi.
 

"BAŞI BOŞ KÖPEKLERİN BIRAKILMASI DOĞAL YAŞAMI TEHDİT EDİYOR"

Fotoğraf sanatçısı Fahri Tunç "Kurduğumuz dernek sayesinde kuşların yaşadıkları bölgelere başı boş köpeklerin bırakılması doğal yaşamı tehdit ediyor. Sahiplenilmemesi halinde yabana bırakılması onların yaşamına destek olmuyor. Bir zamanlar yılkı atların Hasandağı'na bırakıldığında susuz yaşamlarını yitirdikleri gibi onların sürdürülebilir yaşam kurması için dikkat edilmesi gerekir" diyerek konuştu.

OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

Toplantı bitiş konuşmasını yapan Aksaray Vali Yardımcısı Murat Çağrı Erdinç, "Toplantı çok verimli geçti bugün Hayvanlarımızın geleceği için birlik kurulması hususunu oylarınıza sunuyorum" dedi ve toplantıdan oy birliğiyle kabul edildi.

 

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.