Aksaray

Aksaray'da 2. Geleneksel Bağ Bozumu Festivali yapıldı

16:55 10 Ekim 2023 2 Yorum Var
Aksaray'da 2. Geleneksel Bağ Bozumu Festivali yapıldı

Aksaray Belediyesi tarafından Kargın'da 2. Geleneksel Bağ Bozumu Festivali yapıldı.

Önceki yıl Şehrin coğrafi işaretlerle tescillenmiş ürünü olan Hasandağı Üzümünü tüm dünyaya tanıtmak için Aksaray Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Bağ Bozumu Festivali Kargında yapıldı.

Program mehteran, atlı birlikler ve protokolün gerçekleştirdiği kortej yürüyüşü ile start aldı.

Aksaray Belediyesi, Karkın Köyünde düzenlediği bağ Bozumu festivalinde binlerce vatandaşa Hasandağı eteklerinde yetişen üzümün sofralara gelene kadar ki hikayesini anlatıldı

Birbirinden farklı etkinlikler yapılan şenlikte protokol ve vatandaşlar bağ bozumuna katılarak üzüm topladı. Toplanan üzümler kazanlarda kaynatılarak pekmezler haline getirildi.

En iyi pekmez yarışması düzenlendi

Kargın Köy merkezinde düzenlenen festival gün boyu sürerken Festivalde çocuk oyun şenlikleri, pekmez yarışması ve çekilişler yapıldı.

Festival açılışında konuşan Aksaray Belediye başkanı Dr. Evren Dinçer; Aksaray’ımızda tarımsal üretimlerin önemli bir ürünün hasatını gerçekleştiriyoruz. Tarım ve kırsal kalkınmayı desteklemek Kurum başkanımız Valimiz milletvekillerimizle beraber, Aksaray’ımızın Hasandağı eteklerinde yetişen bölgelerinde önemli bir tarım ürünü olan üzümlerin hasatındayız.

Bu üzümlerden üretilen pekmez yapımını bugün vatandaşlarımızla beraber müşahede edeceğiz, izleyeceğiz.

Aksaray’ımızda önemli ölçüde üzüm üretimi gerçekleştiriliyor. Hep Beraber burada üzümleri hasat edip aynı zamanda pekmezin nasıl olduğunu safalarını beraber onlarda birlikte müşahede edeceğiz tabi bugünü eğlence ile geçireceğiz.

Bunu yaparken aynı zamanda içinde birçok aktivitenin faaliyetin organizasyonun olduğu bir festival havasında kutlayacak cağız "dedi.

Daha sonra konuşan Aksaray Valisi Mehmet Ali  Kumbuzoğlu ise; " Bugün üzüm bağ Bozumu festivalinin ikinci yıl dönümü önceki yılda benzeri kutlamalar yapılmış

Bu yıl kutlamalar biraz daha geniş kapsamlı ve daha heyecanlı yapılıyor.

Bu festivalin bu kadar geniş katılımlı heyecanlı olması gerçekten Aksaray’ımıza büyük bir heyecan veriyor.  

Akamızda gördüğünüz Hasandağı eteklerinde çok yoğun ve zengin bağ çeşiti ürünlerimiz var.

Bu Bağ bozumu Festivali vesilesiyle birlik olarak bütün vatandaşlarımızla bugün buradayız..

Aksaray’ın bir bir çok üründe ilk sırada ter alan tarım şehri olduğuna değinerek, Aksaray Tarım'da ülkemizin bel kemiğidir, ülkemizin kalbinde yer alıyor.

Her yere yakın uzaklıkta olan Aksaray’ımız üzümle ön planda olduğu gibi yaklaşık 9 üründe şampiyon ve bunla marka olma yolunda çok büyük aşamalar kaydetmiş bir ilimiz Aksaray’ımız su imkanlarının kısıtlı olmasına rağmen tarım alanında ne kadar büyük bir gelişme yaşanacağı ne kadar bir aşama kaydedileceği konusunda gerçekten örnek bir il susuz tarımla ilgilide çok büyük aşamalarımız var.

Organize Sanayi kurulması konusunda adımlarımız var bu yönde inşallah pek yakında dahada değişik ürünlerde, daha değişik teknolojik hamlelerle Aksaray’ımızı tarım alanında çok öneli aşamalar kaydedeceğiz diyerek konuşmasına son verdi.

Konuşmaların ardından Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Ak parti Milletvekili Hüseyin Altınsoy, Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, daire müdürleri, STK Başkanları ve vatandaşlar gittikleri bağlardan üzümler toplayarak bağ bozumunu gerçekleştirdiler.

Pekmez yarışmasında birinci olana yarım altın 2. olana çeyrek, 3. 4. Ve 5. olanlara da gram altın verildi.

Aksaray Belediyesinin düzenlediği Bağ Bozumu Şenlikleri yoğun bir kalabalık eşliğinde  tamamlandı.

YORUMLAR

2 Yorum Var
  • Emekli bey 6 ay önce Şikayet Et
    Birde sokaklar iyi temizlense yol kenarları bütün sokalar çöp kimyon ortadan temizliyor sağolsun duvar kenarları çöp lutfen simaları yetkililer dolaşın görsün tek ederiz temiz bir aksaray
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • La edri 6 ay önce Şikayet Et
    Hey maşallah. Enver Başkan çalışıyor. Allah gayretini daim kılsın
    Cevapla İlk beğenen sen ol
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.