Amasya

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı aşure dağıttı

16:38 08 Kasım 2015
Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı aşure dağıttı

 Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Suluova Şubesi tarafından muharrem ayı dolayısıyla aşure programı düzenlendi.

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Suluova Şubesi Başkanı Hüseyin Ünver, sekizincisini düzenledikleri etkinlikle Kerbela Şehitleri ve 12 İmamlar aşkına aşure ikramında bulunacaklarını söyledi.

Aleviler olarak Kerbela olayını yapanları kınadıklarını ve bu nedenle muharrem ayında 15 gün yas orucu tuttuklarını belirten Ünver; herkesin ibadetine saygı duyduklarını ve kendilerinin de inançları dolayısıyla saygı görmek istediklerini ifade ederek; “Bizler her türlü ayrımcılığa karşıyız. Bizler birinci sınıf vatandaş olmadığımızı düşünüyoruz ve olmak istiyoruz” dedi.

"Ülkemizin huzur içinde günler geçiriyor olmasından memnuniyet duyuyoruz" diyen  Kaymakam Hayatı Taşdan ise şunları dile getirdi:

"Suluova ilçemiz ülkemizin bir prototipidir ve kozmopolitik bir yapıdan müteşekkil bir topluluktur. Suluova toplumu kendi içindeki kaynaşması, huzuru, güvenliği ve devletine bağlılığı, milleti arasındaki unsurların bir birlerine saygısıyla örnek bir topluluktur. Dünya ve ülkemiz topluluklarına örnektir. Geçmişte yaşanan kötü olayların bir daha vuku bulmaması, gelecek nesillerimizin de bu tür hatalara düşmemesi, birlik ve beraberlik içinde yaşayabilmesi için bizlere çok önemli görevler düşüyor."

CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer ise "Türkiye Cumhuriyeti ne tek etnik kimlikten ne de tek mezhepten oluşan bir devlet değildir. Aşure gibi içerisinde birden fazla etnik kimlik ve mezhepten oluşan bir topluluk ve devlettir. Aleviler de Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli çimentosu ve harcıdır. Selçuklu ve Osmanlı'dan günümüze kadar devlet geleneği içinde devletin en önemli unsurlarından olan, devletine sahip çıkan, devletin kimliğini koruyan, her zaman devletten yana tavır almış ve hiçbir zaman devletine isyan etmemiş bir topluluktur" diye konuştu.

Tuncer, sözlerine şöyle devam etti:

"Aleviler bu ülkenin gerçeği ve bu ülkenin eşit yurttaşıdır. Ne ikinci sınıf bir vatandaş ne de ayrımcılığa tabi tutulacak bir topluluktur. Hem anayasal hem de ahlaki ve coğrafi anlamada Aleviler bu ülkenin gerçeği ve eşit yurttaşıdır. Madem ki eşit yurttaşıdır o zaman Alevilerin de diğer topluluklar gibi eşit haklardan faydalanması gerekiyor. Öncelikle Alevi topluluğunun inancının devlet tarafından resmi olarak kabul edilip cemevlerinin de resmi statüye sokulması gerekiyor."

Konuşmaların ardından dua okundu, dernek dedesi Sadık Kaya'nın aşure duası yaptırması sonrası katılanlara aşure ikram edildi.

Programa, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, İlçe Garnizon Komutanı Yüzbaşı Cenk Alper Göksu, Emniyet Müdürü Murat Oflas, İlçe Müftülük Vaizi Metin Şener, Suluova Alevi Kültür Dernek Başkanı Satılmış Aykut, CHP İlçe Başkanı Vedat Güdek, AK Parti İlçe Başkanı Aydın Korkmaz, çeşitli kurum, kuruluş temsilcileriyle çok sayıda vatandaş katıldı.    

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.