Amasya

Suluova Belediye Başkanı Üçok, genç mucidi ödüllendirdi

13:15 27 Ocak 2016
Suluova Belediye Başkanı Üçok, genç mucidi ödüllendirdi

Suluova Belediye Başkan Fatih Üçok, elektrik üreten motor icat eden Sinan Okay’ı ödüllendirdi.


Kendi elektriğini kendi üreten motor yapan 19 yaşındaki genç mucit Sinan Okay, babası Abdullah Okay ile Başkan Üçok'u ziyaret etti.


Okay ile gurur duyduklarını ifade eden Üçok, genç ve yenilikçi fikirlerin kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.

Hayatı kolaylaştıracak daha keşfedilmemiş bilim anlamında çok hizmet olduğunu ifade eden Üçok, "Eğer Edison hayal etmeseydi lambayı yakmayı keşfedemezdi. Şayet Edison başarısızlıklarından sonra vazgeçseydi şu anda aydınlatma belki de olmazdı ya da yıllar sonra keşfedilebilirdi. O bakımdan düşünen, hayal eden ve bu hayallerini sabırla deneyerek ve de yaşayarak keşfedip insanlığın hizmetine sunacak genç beyinlere ihtiyacımız var. Aslında doğada keşfedilmemiş binlerce kaşifini bekleyen icatlar var. Suluova da bir genç kardeşimiz bunlardan birini keşfettiğini belirtiyor. Bizde kendisine inanıyor ve destekliyoruz" dedi.


Okay'ın çalışmalarına katkı yapmak istediklerini dile getiren Üçok, genç muciti çeşitli hediyelerle ödüllendirdi.


Genç mucid Okay da küçük yaşlardan beri bilimsel çalışmalara merakı olduğunu, araştırmalar yaparken benzinli motorları öğrendiğinde nasıl elektrik ürettiklerini de öğrendiğini belirtti.


"Ben de elektrikten, elektrik üretebilir miyim diye düşündüm" diye konuşan Okay, şöyle devam etti:

"Daha önce motor, oto elektrik, elektronik, alternatif bakım elektriği, şebeke elektriği gibi işlerde kendi çapımda uğraştım. En sonunda kendi elektriğini kendi üreten bu projemi yaptım. Çünkü elektrik elde etmede bu yol daha az maliyetli. Araştırdım ve sonuçta kendi elektriğini üreten motor yaptım ve de fizik kuralını alt üst ettim. Daha sonraki çalışmalarımda ise üretilen bu elektriği dışarıya alma ve başka sistemleri çalıştırma yolunu keşfettim ve uyguladım. Keşfettiğim düzenekle elektriği devir daim yaptırıyorum. Böylelikle motor kendi kullandığının haricindeki fazla elektriği dışarıya verebiliyor ve bu verdiği elektrikle başka makinaları çalıştırabiliyorsunuz."


Şebeke elektriğinin 2 katı elektrik üreten "Türk 01" adını verdiği projesinin maliyetinin 500 lira olduğunu anlatan Okay, şirketlerle anlaşması durumunda kendi jeneratörünü üretmeyi düşündüğünü kaydetti.

KOSGEB’ten destek alıp projesini geliştirmeyi de düşündüğünü ifade eden Okay, "Daha önce TUBİTAK’a projemle başvurdum ama hayır cevabı aldım. Benimle görüşmediler bile. Herhangi bir resmi şirket ve kuruluş olmadığım için başvurumu kabul etmediklerini ifade ettiler. Üniversitelere başvurdum. Ama patentini alamadığım için benden istenen başvuru yapamadım. Patent almak için 400 bin lira maliyeti olduğu için başvuramadım. Ekonomik destek bekliyorum. Projemle sadece Amasya Üniversitesi ilgilendi" diye konuştu.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.